Troia’da zirve Türk’lere geçti

Ali Vural Ak otomobil kategorisinde lider

19 Ekim Cumartesi ekipler sabah Bodurlar köyünden başlayarak Kızılkeçili köyüne kadar uzanan 83,80 km uzunluğunda Homeros etabını gün içinde iki kez geçtiler. Ekipler, aynı gün Kipa AVM önünde hazırlanan özel seyirci alanında son etabı da tamamlayarak finişe geldiler. Kırıcı ve heyecanlı geçen günün sonunda en iyi dereceyi yapan Bulgar ekip Vladislav Velkov-İlian Georgiev ekibi ertesi gün ilk sırada start almaya hak kazandı.

Ali Vural Ak

19 Ekim Cumartesi günü 3 Etap koşuldu. Bodurlar köyü yakınında başlayan parkur Çamyayla, Üçpınar ve Hacıgelen köylerinden geçerek Kızılkeçili köyü yakınlarında son buldu. Kipa servis alanından hareket eden ekipler 28 km mesafedeki özel etap start noktasına geldiler. 08.38’de verilen ilk startın ardından ekipler 83,14 km uzunluğundaki parkuru geçtiler. Homeros etabı offroad ağırlıklı zor bir etap olarak beğeni topladı. Ekipler SS3 ve SS4 adları ile aynı parkuru gün içinde 2 kez geçtiler.

Son etap SS5 ise, Kipa yanında seyirci için özel olarak görsel bir şov olarak özel olarak hazırlanmış ve sert virajlar, su geçişleri, köprü altı geçişleri ile beğeni toplayan 5,40 km uzunluğunda bir Seyirci Etabı olarak koşuldu. Yan yana start alan yarışçılar 3 tur boyunca hem zamana karşı yarıştılar hem de birbirleri ile mücadele ettiler. Baja Troia Turkey’de üçüncü gün bazı ekipler için hayal kırıklığı ile başladı. Dünkü etaplarda güne iyi başlayan Romen ekip Ciobanu Robert Ciprian-Antal Eniko Elvira ikilisi yakıt göstergelerindeki bir arızadan ötürü yakıtlarının bittiğini fark etmediler. Etabın ortasında yakıtsız kalan ekip ciddi bir zaman kaybı ile güne dezavantajlı başladı.

Tarık Gökbay-Osman Metin

Sabah 28 km uzaklıktaki Bodurlar Köyü girişindeki start noktasına gitmek için servis alanından çıkan bazı ekiplerse, daha yarışın ilk dakikalarında araçlarında baş gösteren sorunlar nedeni ile etabı terk etmek zorunda kaldılar. 106 kapı numara ile yarışan Yağız Birinci-Arman Özdemir’in araçla ilgili şanssızlıkları bugün de devam etti. 202 kapı numaralı Great Wall Hover WRC ile İtalya Ralliart takımı içinde yarışa katılan Riccardo Milazzo- Domenico Falsone ekibi, bir gün önce kırdıkları diferansiyellerinin yerine yenisini koyamayınca yarıştan tümüyle çekilmek zorunda kaldılar. 204 kapı numaralı bir diğer İtalyan ekip Paolo Cau-Fabrizio Risi mekanik arızadan ötürü start alamayan ekipler arasında yer aldı. İtalyan ekiplerin çoğu bu etapta mekanik sorunlarla boğuştular ve etabı tamamlamaya çalışarak Servis Alanına gelmeyi seçtiler.

Kubilay Tüfekçi- Burak Ayvaz

Dün koşulan İDA Etabı uzun ve geniş düzlükleri ile ekiplerin yüksek süratlere çıkmasına olanak tanıyan hızlı formatta bir etaptı. Bugün koşulan Homeros etabı ise dik iniş ve rampaları, kanallı zemini, iri taşlar ve kayalarla dolu düzlükleri ile dikkat gerektiren, daha yavaş, güzel bir off-road etabı olarak tasarlandı. Bu etapta 211 kapı numaralı Benan Engin-Uğur Tepe yoldan çıkarak vakit kaybettiler. 215 kapı numaralı DeToro ile yarışan Kubilay TüfekçiBurak Ayvaz ise yarışın ilk taklasını attılar. Araçlarını Servis Alanına getiren ekip ertesi gün devam etmek için gerekli onarımlara başladı. 216 kapı numaralı Dacia ile yarışan Hürriyet Grit-Selçuk Sarı motor bitirip yarışı bırakmak zorunda kaldılar. Yarışın sponsorlarından Intercity adına yarışan ve güne 4’ncü sırada başlayan Ali Vural Ak-Burhan Şahin Mitsubishi Pajero ile hızlı bir yarış çıkararak günü yine ön sıralarda bitirdi.

Caner Akkafa-Malik Akkafa

Günün ilk iki etabını tamamlayan ekipler, seyirci açısından en ilgi çekici etabı süper seyirci etabı için start aldılar. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın da İsoff Başkanı Erkan Birinci ve Tosfed Çanakkale İl temsilcisi Mustafa Kansu ile birlikte izlediği yarış günün en hızlı geçişlerine sahne oldu. Yarışın sponsorlarından TMF’nin hazırladığı özel çelik köprü ile birbirine bağlanan, iç içe geçen iki ayrı parkurda bir arada start alan iki yarışçı ekip, aynı anda start alarak hızlı ve çekişmeli bir yarış çıkardılar. 219 kapı numaralı Suzuki G. Vitara ile yarışan Nurullah Ateş ve kızı Şevval Ateş, parkurun dışına savrulunca çekici ile kurtarıldılar. Şevval Ateş, en genç co-pilot ve yarışan en genç kadın olarak da alkış topladı. Seyircilerin alkışları ile tekrar yarışa dönen ekip, aynı noktada yine yoldan çıktı. Bu etapta en genç pilot olarak yarışan Yağız Birinci-Arman Özdemir en iyi etap derecesini yaptılar.

Yağız Birinci-Arman Özdemir

Günün sonunda Rally kategorisinde en iyi dereceyi Bulgar ekip Vladislav Velkov-İlian Georgiev yaptı. Ralliart takımı adına yarışan İtalyan ekipler yaptı. Onu Ralliart ekibi ile yarışan İtalyan Roberto Tonetti-Valentina Rondinelli takip etti. 3 ve 4’ncü en iyi dereceleri iki Türk ekibi Ali Çetin-Sabahattin Demir / ve Ali Vural Ak-Burhan Şahin yaptılar. Raid Kategorisinde yarışta dereceler en kısa zaman esasına göre değil, ortalama hız ile belirlenen ideal süreye en yakın zamanı yapmak esasına göre belirlendi. Bu kategoride en iyi dereceler bir önceki gün ile aynı oldu. Caner Algönül-Elif Ece Cesur, Bener Baş-Nazife Baş, Hasan Vatansever – Mümin Vatansever en iyi üç derece ile günü tamamladılar. Günün sonunda Yarış Direktörü Bora Akı ve Yarışçılardan Arman Özdemir keyifli bir sürprizle karşılaştılar. Aynı güne ve yarışa denk gelen doğum günleri çifte pasta ile ve alkışlarla kutlandı. 19 Ekim 2019 gün sonu derecelerine göre en iyi dereceleri yapan ve ertesi gün en önde start alacak ekipler aşağıdaki şekilde belirlendi. 20 Ekim Salı günü 9.38’de start alacak ekipler 75,53 km’lik Ilion etabını gün içinde iki kez geçecekler. 17.00’de Kipa önünden sıraya girecek araçlar konvoy halinde seramonik finişe hareket edecekler.
Yazı: Ayşin Uysal, Fotoğraflar: Aydın Hoşgör, 19 Ekim 2019 : 21.15

RALLY KATEGORİSİ
1   (102) Vladislav Velkov-İlian Georgiev (Maverick X3)
2  (105) Roberto Tonetti-Valentina Rondinelli (Maverick Turbo)
3  (101) Ali Çetin-Sabahattin Demir (Maverick X3)

RAİD KATEGORİSİ
1 (301)  Caner Algönül-Elif Ece Cesur (Ssangyong Korando)
2 (304) Bener Baş-Nazife Baş (Toyota Hilux)
3  (306) Hasan Vatansever-Mümin Vatansever (Lada 4×4 Urban)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top