Baja’da Mert avantajlı

2018’de yüksek ilgi, katılımı ve yaşanan rekabeti ile sezonun en çok ilgi çeken kupası olan Baja’nın performansı o kadar çok ilgi çekti ki, 2019’da ulusal şampiyona haline çevrilmesi dahi dillendirildi. Fakat kupanın iki önemli organizatör kulübü İntercity İstanbul Park Spor Kulübü ve İsoff federasyon ile farklı nedenlerle ipleri atınca tırmanan ivmesi bir anda terse döndü. Yaptıkları açıklamalarla federasyonu eleştiri odağına çeviren her iki kulübün 2019’da yarış yapmayacaklarını deklare etmeleri ise en çok ‘baja ne olacak?’ sorusunu gündeme taşıdı. Sezon başında açıklanan takvimde baja kupasının federasyon başlığı altında ve yine kupa olarak yapılacağı ilan edildi, ancak baja’nın iki lokomotif kulübünün kupa dışına çıkması kupanın yapılamayacağı endişesini arttırmadı değil. 2019 Takviminde Baja Kupası 4 ayak üzerinden ilan edildi, fakat ilk yarışın yapılması ancak federasyon şemsiyesi ve iteklemesi ile mümkün olabildi.

Kocaeli’nin kuzeyinde kurgulanan parkurda koşulan yarışa sadece 12 ekibin kayıt yaptırması sezon öncesi endişeleri alevlendirdiği gibi, start tak’ından sadece 12 ekibin geçmesi 2018’in favori kupasının yıldızını bir anda söndürdü. 2018 Baja Kupası 1’ncisi Kenan Çarpışantürk-Harun Çarpışantürk ikilisi dahil bir çok iddialı ekibin yer almadığı 2019 Tosfed Baja Kupası’nın ilk ayağı Mert Becce-Rıfat Karagöz ikilisi Suzuki Grand Vitara’ları ile (solda) en yakın rakiplerinin toplamda 24 dakika önünde 1’nci olmalarıyla sonuçlandı. Denizlili offroadçu Özgür Yaprak-Gürkan Yıldırım ikilisi Land Rover Defender’ları ile 2’nci, Cenk Gürpınar-Batuhan Korkut ikilisi de Suzuki Jimny’leri ile 3’ncü olarak finiş yaptılar. Nurullah Şevval ikilisi genç rakibi Efecan Yazıcı-Serkan Kara’nın önünde 4’ncü olurken, Nevin-Hürriyet Girit ikilisi de 6’ncılık puanları ile ayrıldılar. Baja katılımcıları ilk açıklandığında LandRover Wild Cat’leri ile yarışın favorisi olarak gösterilen Tarık Gökbay-Osman Metin ikilisi ilk yaşadıkları mekanik problemler nedeniyle kaybettikleri zamanları ikinci gün kapatamayınca sezonun ilk Baja yarışında 7’nci olarak finiş gördüler.

Kupa’da ikinci ayak Haziran’ın son hafta sonunda Denizli’de yapıldı ve yarışa yine ancak 12 kayıt geldi. Ulusal takvimde offroad düzenleyen kulübün ilk baja tecrübesinde de ilk yarışın galibi Mert Becce bu kez Çanakkaleli Sertaç Tatar’la birlikte start aldı. Yarışın ilk etabında organizasyon yol notu hatası nedeniyle karıştı ve ilk birkaç ekip etabı tamamlayabildi. İlk günün 80 km’lik tek etabı daha sonra iptal edildi, geçilen dört etaptaki mücadelede Mert Becce-Sertaç Tatar Suzuki Grand Vitara’ları ile yine damalıya ilk ulaşan ekip oldular. 4 dakika 20 saniye farkla da yine Özgür Yaprak-Gürkan Yıldırım ikilisi Land Rover Defender ile evlerinde 2’ncilik kupasını kaldırdı. Podyumdaki üçüncü isim ise, LandRover Wild Cat’leri ile kupada bu yıl favori gösterilen ancak ilk yarıştaki mekanik sorun nedeniyle bu hedefinden uzak kalan İstanbullu Tarık Gökbay-Osman Metin oldu.

Sezonun ilk yarışına katılmayan Mert Öztiryaki-Armağan Altın ikilisi Suzuki Grand Vitara’ları ile Denizli’de podyumun hemen ardında yer alırlarken, genç pilot Efecan Yazıcı, Ali Emre Yılmaz ile birlikte Pajero’su ile istikrarını bozmayarak kupaya yine 5’ncilik puanlarını taşıdı. Denizli’den puan çıkaran 6’ncı isim de Gürkal Menderes oldu. Dört ayaktan oluşan 2019 Tosfed Baja Kupası’nda TH1 sınıfında Mert Becce, TH2 sınıfında ise Özgür Yaprak lider durumda bulunuyorlar. Sezonun 3’ncü ayağı 26-27 Ekim’de Bursa Alternatif Kulübü (BASK) tarafından düzenlenirken, kupa 7-8 Aralık’ta Vezirkörpü’deki 4’ncü ayak yarışı ile tamamlanacak. | 17 Ağustos 2019 : 13.15

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top