Liepaja’da gençlerin rekabeti

Oliver Solberg

FIA ERC Gençler Şampiyonası’nda 23 pilot, bu hafta (24-26 Mayıs) Rally Liepāja’nın yüksek hızlı etaplarında yeteneklerini gösterecekler. 7 genç pilot ise, R5 otomobillerinde genç yıldızların kategorisi olan ERC1 Gençler’de puan arayacaklar. Pirelli lastikleri taşıyan R2 makinelerde ise 17 genç olacak. İngiliz Chris Ingram, ERC1 Gençler kategorisinde Toksport WRT’den takım arkadaşı Kıbrıslı Alexandros Tsouloftas’ın önünde. Geçen sezon R5’den çok etkilenen eski ERC3 Gençler pilotu Filip Mares, Çek federasyonunun desteğiyle devam ediyor. İsveç adına Mattias Adielsson, Japonya’dan yeni gelen Hiroki Arai ve 2003 dünya şampiyonu Petter Solberg’in oğlu olan Oliver Solberg gibi toprakta güçlü isimler rekabet ediyorlar. Efrén Llarena, ERC3 Gençler’e liderlik ederek RFEDA tarafından başlatılan İspanya Ralli Takımı programından aldığı desteği en iyi şekilde kullanıyor. Bununla birlikte, puan mücadelesinde en yakın rakibi FPAK Portekiz takımı pilotu Pedro Antunes karşısında daha etkili. Fransız Jean-Baptiste Franceschi’nin M-Sport makinelerinden birinde Kanarya Adaları’nda sınıf zaferinin ardından Liepāja Rallisi’nde Fiesta R2T’ye geçti. ACCR Çek Ralli Takımından Erik Cais ve Estonya Autosport Junior Team çifti ve ERC3 Gençler’in yeni oyuncuları Gregor Jeets ve Ken Torn de 2019 Fiesta’nın direksiyonunda olacaklar. Norveçli Sindre Furuseth, Azorlar’da podyuma çıktıktan sonra Kanarya adalarında finiş göremedi. Finli Miika Hokkanen, geçtiğimiz sezon Liepāja’da podyum yaparken, Norveçli Steve Rokland, kış rallisi olarak katıldığı yarışta  tecrübe edindi. Geçen hafta 18 yaşını dolduran Petr Semerád, ACCR Çek Ekibi için ilk toprak rallide başladı. Takım arkadaşı Dominik Brož, daha önce Letonya etaplarında deneyime sahip, Avusturya’lı Roland Stengg ve beş kez Liepāja’ya sınıf kazanan Macar Kristóf Klausz da iddialılar. Alman Roman Schwedt sezonun ilk iki rallisinde şanssızlıkla karşılaştıktan sonra 2019’daki ilk puanlarını Liepāja’da kazanmayı hedefliyorlar. Liepāja Rallisi 24 Mayıs’ta keşif turları ile başlayacak ve ardından toplamda 207.98 kilometrelik 13 etabı içeren iki günlük programda rekabetler sergilenecek.

Mattias Adielsson (İsveç, ERC1 Gençler, Citroën C3 R5); “Kanarya’daki hazırlıktan sonra ERC’ye geri dönmek harika olacak. Takımla toplantı biraz zor geçti, ama sonunda Liepāja için hazırız. Daha fazlası için çaba sarf ettim. Mümkün olduğu kadar fazla hissetmek için yarıştan önceki testte arabaya geri dönmek harika olacak, mutlaka elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Nerede ise evde sayılırız. İsveç’teki etaplardan biraz daha hızlı, geniş ama benzer koşullar… 2015 yılında Liepāja’ya gittik, kar yağışı olduğu zaman biraz farklıydı, ancak bazı etapları gördük ve şimdi kazanmak için sabırsızlanıyorum. Takım arkadaşım Alexey Lukyanuk avantajlı, eminim çok hızlı ve umarım bazı sırları benimle paylaşabilir. Amacımı Liepāja ve Polonya’da ERC1 Gençler’in zirvesinde olmak bizim için çok önemli ve en başından beri elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Herşey bize bağlı. Hem ben hem de Andreas hazırlıklı değiliz. Çok çalıştık ve görev için kendimize güveniyoruz. Başlamak için sabırsızlanıyorum.”

Hiroki Arai (Japon, ERC1 Gençler, Citroën C3 R5); “Bu benzersiz bir zorluk. İyi bir sonuç planlıyoruz, ancak asıl amaç lastiklerin geliştirilmesinde Yokohama ile çalışmak. Bu ralli bu kadar kolay olmayacak çünkü ERC seviyesi yüksek ve çok sayıda rakip var. Bu olayı deneyimleyen genç sürücülerin yanı sıra, benim için zorlu bir hafta olacak çünkü yeni kopilotum ile ilk yarışım olacak ve arabayı gerçekten tanımıyorum. Letonya’da dört yıl boyunca yarıştım o zamanlar, örneğin Finlandiya’da elde ettiğinizden daha fazla gevşek bir toprak olduğunu anladım.”

Chris Ingram (İngiliz, ERC1 Gençler, Toksport WRT, Fabia R5): “Çok heyecanlıyım. Geçen yıl sonunda oradaydık. Sezonun en iyi performanslarından biriydi, bu yüzden geçen sene Gryazin’in ardından ikinci olarak bitirmeyi başardık, şimdi daha iyisini yapacağımızı umuyoruz. Toksport Fabia R5 ve Michelin lastikleri ile harika bir paketimiz var, bu nedenle her rallide güven kazanıyoruz, ERC’de rekabetin her zaman düzenli ya da yerel kahramanlar nedeniyle güçlü olduğunu biliyoruz, hedefimiz Liepāja’da Toksport’un takımlarda liderliğini korumak.”

Sesks (Litvanya, ERC1, Fabia R5); “Sezonumuz çok iyi başlamadı, bu yüzden evde toparlamak için en iyi özelliklere sahip bir arabada yapmak büyük bir zevk ve çok güzel olacak. Kesinlikle farklı bir araba ve hızımızı tekrar göstermek için iyi bir fırsat. Umarım testler sonrasında kendime olan güvenimi iyi hissetmek ana hedeflerim. Sonuç öncelikli değil, bu çok hızlı yollarda en iyi özelliklere sahip bir otomobil sürmek için kendimize güvenmemiz gerekiyor. Ardından asfaltta aracı öğrenebileceğimiz Rally di Roma Capitale katılacağız.”

Oliver Solberg (Norveç, ERC1, VW Polo GTI R5; “Bu ralliyi geçen sene bir R2 ile yaptım ve çok hızlıydı. Şimdi R5 kullanıyorum, çok, çok hızlı olacak. Polo’da toprağa ilk kez çıkacağım ve de beklentilerim olmadığı için en iyisi olacak. Arabada bazı iyileştirmeler yaptık ve çok daha rahatım, rakiplerimden bazılarını tanıyorum ve çok hızlı olacaklarını biliyorum, ama sadece işime odaklanıyorum ve deneyimlerimi oluşturuyorum çünkü arabada çok ralli yapmadım ve yaptığım ikisi kardaydı, bu yüzden bu ralli tamamen öğrenmek ve olmakla ilgili. Ve Letonya şampiyonluğunu da düşünmem gerekiyor. ”

Dominik Broz (Cek, ERC3, Peugeot 208 R2); “Lojistik nedenlerden dolayı Kanarya’da kaybettikten sonra, Liepāja’ya katılacağımız için çok mutluyum. Sponsorlarıma ve Çek federasyonuna bunu mümkün kıldıkları için çok teşekkür ederim. Letonya’da çok güzel etaplar var ve elimizden gelenin en iyisini yapmak için deneyeceğiz.”

Miika Hokkanen (Finli, ERC3, Peugeot 208 R2); “Liepāja çok güzel etapları olan güzel bir ralli. Geçen sene sonbaharda yaptım ve bu yıl ilkbaharda olacak. İzleyiciler için daha iyi çünkü hava daha sıcak olabilir. Bu sezon ilk yarışımız. İki lastik patlattıktan sonra işler iyi gitmedi ve umarım bu sefer daha iyisini yapabiliriz. Mavisa Sport ile bir günlük test olacak ve bakalım yarış için iyi bir hazırlık yapabilecek miyiz.”

Kristóf Klausz (Macar, ERC3, Peugeot 208 R29); “Liepāja’yı gerçekten çok iyi tanıyorum, bu benim altıncı katılışım olacak, bu yüzden podyumda bitirmeye çalışacağız. Etapların hızını gerçekten çok seviyorum ve Kanarya’da hızı yeniden göstermeyi gerçekten bekliyorum. Liepāja’da hızı virajları gerçekten çok seviyorum. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.”

Efrén Llarena (İspanyol, ERC3, Peugeot 208 R2); “Bu benim için çok zor bir ralli olacak. Geçen seneki rekabete katıldım ama gerçekten benim için tamamen yeni bir ralli çünkü daha önce bu kadar çok hızlı yollarda hiç yarışmadım ve kolay olmayacak ama mümkün olduğunca çok puan almak için elimden gelenin en iyisini yapacağım.”

Petr Semerád (Çek, ERC3 Gençler, Peugeot 208 R2); “Bu benim kariyerimdeki ilk toprak rallim olacak ve umarım başarılı olur. Geçen yıl ERC Gençler Experience eğitim programı için Liepāja’ya gittik, küçük bir test ve katılım sağladık. Oldukça güzeldi, en azından iyiydi. Yolların nasıl göründüğünü, çok hızlı, oldukça geniş olduğunu biliyorum ve bundan hoşlanıyorum. ”

Grégoire Munster (Belçika, ERC, Adam R2); “Kanarya’dan sonra, bu süper hızlı Letonya toprak etaplarını dört gözle bekliyorum. Azorlarda bu yüzeydeki deneyim eksikliğimizi azaltma fırsatımız olmasa bile, Liepāja’da iyi bir sonuç elde etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu nedenle bir sonraki ERC Gençler macerasında toprak hızına ve güvenine sahip olmak, ADAC Opel ile birlikte eminim.”

Steve Rokland (Norveç, ERC3, Peugeot 208 R2); “Bu ralli için Peugeot’a geri döndüm, ancak 2014’ten beri bu araba ile yarıştığım için çok fazla deneyime sahibim ve umarım ilk galibiyetime ulaşmak için yeterince hızlı olur. Yollar, oldukça benzer bir yüzeye sahip. Norveç’te biraz daha yumuşak. Peugeot’umu 6-7 ay kullanmamıştım ama Norveç’te kısa bir test yaptık, çok fazla değil, ama hazır olmak için yeterince.”

Roman Schwedt (Alman, ERC3, Peugeot 208 R2): “Videoları gördüm ve gerçekten çok hızlı görünüyor, hızları gerçekten çok yüksek gibi gözüküyor. Bana göre çok hızlı olan toprakta kullanmak gerçekten çılgınca görünüyor ama toprak hissi elde etmek için iki günlük test sürüşü olacak. Bu sezon pek şansım olmadı ama bu rallide değişebilir.”

| Kaynak; ERC Media, 22 Mayıs 2019 : 14.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top