Toyota da çifte liderlik coşkusu

Toyota Gazoo WRT, Ott Tänak‘ın İsveç’te baskın bir zafer kazanmasının ardından 2019 FIA Dünya Ralli Şampiyonası bu sezon ilk galibiyetini kutluyor. İsveç, Toyota Yaris WRC‘nin, 2017’deki ilk zaferinin ardından İsveç’te üç yılda aldığı ikinci galibiyet oldu. Tänak ayrıca en yüksek puanları elde etmek için rallinin son etabı Power Stage’i de kazandı. İsveç’te sürücüler hafta sonu boyunca zorlu şartlarla karşı karşıya kaldı. Hava koşullarındaki değişiklikler sonucu yaşanan sıcaklıklar buz ve karın erimesine neden oldu. Tanak Cuma günkü ralli liderliği iki saniye farkla gerçekleşti. Daha sonra yarışta neredeyse bir dakika avantaj sağlamak için Cumartesi günü daha iyi bir yol pozisyonundan faydalandı.

Pazar günü, açılış sırasında iki etaba dikkat etti ve ardından 5 bonus puanını kazanmak için power stage’de 3.5 saniye hızlandı. Kopilotu Martin Järveoja ile birlikte Ott Tänak, kariyerinde ilk kez sürücülerin şampiyonluk sıralamasında liderlik yapıyor. Kris Meeke, son gün boyunca en yakın rakibine olan farkını yükselttikten sonra genel klasmanı 6’ncı sırada tamamladı. Puanları, ekibin üreticilerin şampiyonasında bir puan öne geçmesini sağladı. Cuma günkü izinlerinin ardından yeni start dizini kuralları çerçevesinde Jari-Matti Latvala, günün açılış etabını kazandı. Marcus Grönholm da parkurlara dönüş rallisi için özel olarak girdiği Yaris WRC’si ile ralliyi tamamladı.

Şirket ve takım başkanı Akio Toyoda ralli sonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Sezonun ilk zaferini WRC’nin ikinci ayağı İsveç’te kazandık. Bu sonucu getirdiği için Ott, Martin ve ekibi tebrik ediyorum. Ayrıca tüm taraftarlarımıza ve ortaklarımıza destekleri için çok teşekkür ediyorum. Takım iki yıl önce ralliye geri dönüşümüzün ikinci rallisinde yine burada kazandığında hayal gücümün ötesindeydi. O zamanki sürpriz ve neşeyi hala net bir şekilde hatırlıyorum.  Bu yılki zafer ise farklı; başarı için başından beri savaşabiliriz. Bu yılki ralliyi iki yıl önceki neşeyle ve geçen yılki farklı koşullarla karşılaştırırken, takımın nasıl büyüdüğünü görebiliyorum. Takıma liderlik etmeye devam ettiği için Tommi’ye teşekkür ederim.”

“Tabii ki, Jari-Matti, Miikka, Kris ve Seb podyumu kaçırdığı için üzüldüm. Ama aynı zamanda orada olduklarına sevindim. Sadece gülüşlerini gördüğüm için değil, aynı zamanda güçlü rakiplerle karşı karşıya olduğumuzu hissettiğim içindi. Tommi ve tüm ekip üyelerinin, tüm sürücü ve kopilotların podyumda olduğunu düşündüğümden kesinlikle eminim. Bu da Toyota Gazoo Racing’e ilerlemek için büyük güç veriyor. Sezon daha yeni başladı. Sezonun geri kalanında, 12 rallide güçlü rakiplerimizle sıkı rekabet yapacağız. Bu WRC’yi daha heyecanlı hale getirecek ve daha iyi araba yapmamıza yardımcı olacak. Sürekli desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.”

Takım direktörü Tommi Mäkinen ise, İsveç sonrası şunları söyledi; “Sezonun ikinci rallisi İsveç’te kazanmak ve her iki şampiyonada lider olmak harika. Bütün hafta sonu egemen olan Ott, zor koşullarda nasıl sürüleceğini herkese gösterdi. Şu anda gerçekten güçlü. Şu an ona baktığımda, kendimi 20 yıl önce unvanı kazanmaya odaklanırken görüyorum. Elbette, Kris ve Jari-Matti için daha zor bir hafta sonu oldu, ancak onlar da aracımızın hızını gösterdiler ve bu da güvenilir.”

Toyota’nın kazanan pilotu Estonyalı Ott Tänak ise İsveç Rallisi bitiminde görüşlerini şöyle açıkladı;  “Çok iyi bir hafta sonu geçirdik. Cuma günü şartlardaki zaman kaybını en aza indirgememiz gereken önemli bir andı, ancak bundan sonra sadece iyi bir ritimle ve mümkün olan en az riskle sürdük. Son gün, lastikleri Power Stage’e koruyarak çok iyi bir çalışma yaptık ve her şey çok iyi çalışıyordu, bu yüzden arabada gerçekten rahat ettim. Çok güçlü bir ekibimiz var ve sezonun başında böyle bir sonuç almak bizim için harika.”

WRC’nin en tecrübeli ismi olan Finli rallici Jari-Matti Latvala İsveç sonrası yaptığı değerlendirmede şu sözleri sarfetti;  “Bu sabahki ilk etap rallinin en iyi etabıydı: büyük kar yığınlarıyla güzel, temiz buz koşulları ve tepelerin üzerinden hızlı ve akan bir yol. Araba sürmek gerçekten güzeldi ve iyi bir ritim içinde olmak ta çok güzeldi. Power Stage’de puan almak ve ralliyi yüksek bir puanla bitirmeyi umuyordum, ama benim için şartlar çok zordu, özellikle de çok fazla karın olduğu son kısım. Şimdi Meksika’yı dört gözle bekliyoruz.”

Takımın İrlandalı pilotu Kris Meeke ise, finişten sonra mikrofonlara şunları söyledi; “Son gün sabahki şartlar tam buzla çok güzeldi. Amacım Sebastien Loeb’in önünde bitirmekti ve farkı arttırmayı başardık, bundan dolayı mutluyum. Güç etabında ön solda önemli bir sorunum oldu. Hafta sonu ılıman sıcaklıklar ralli öncesi yaptığımız testlerden çok farklıydı ve sonuç olarak yeterli hızım olamadı. Ancak bitirmek ve takım için puan kazanmak iyi” dedi.

Kaynak; Toyota Gazoo Media 17 Şubat 2019 : 20.05

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top