İsveç’te Ogier ve Timur süpeRally’e kaldılar

İsveç Rallisi’nde ikinci gün, efsane Fransız rallici Sebastien Ogier için kötü şans! Dünya Şampiyonu, İsveç Rallisi’nin 6’ncı etabında yoldan çıktı çıktı ve bir kar duvarına sıkışıp kaldı. Ogier, yakın zamanın efsanesi Marcus Grönholm‘ün yine bir spin ve ardından kar bankı ile yaşadığı temas sonrası yarışa erken havlu atmasından sonra İsveç’te şanssızlık yaşayan ikinci şampiyon oldu.

Son dünya şampiyonu (solda), Citroën C3 WRC’nin fazla kayan arkası ile kar duvarına dokundu, araba kontrolsüz bir şekilde ekseni etrafında döndükten sonra ve beyaz ihtişamın derinliklerine sıkıştı. Bu, Ogier için kötü bir şanstı, çünkü etabın bu noktasında kendisini zor durumundan hızla kurtulmasına yardım edebilecek seyirciler yoktu. Kopilotu Julien Ingrassia, hızla spin attıkları bölgenin yakınlarında dağınık durumdaki seyircilerden toplayabildiği kadarını C3’ün başına getirse de, kurtarma operasyonu için çok geç kalındı. Ogier, yarın (cumartesi) süperRally ile parkura geri dönecek.

Ogier gibi süperRally ile yarın yeniden parkura çıkacak bir diğer isim ise, İsveç’teki tek Türk pilotu Yiğit Timur oldu. Tok Sport’un Fabia R5’i ile ilk gün 1.9 km’lik seyirci etabında 28’nci en iyi zamanı yapan ve sınıfı RC2’de 15’nci olarak bugüne başlayan Yiğit, ikinci gün olan bugünün 21 km’lik ilk rallinin ise ikinci etabı Hof-Finnskog sonrası sınıfında 27, genelde ise 55’nciliğe kadar geriledi.

İzleyen iki etapta sınıfında 9 sıra yükselerek genel klasmanda 30’ncu olarak servise geri dönen Yiğit, günün ikinci ayağına da iyi başladı ama son üç etapta yine klasmanlarda hızla geriledi. Gün sonunda sınıf 23’ncüsü, genel klasman 47’ncisi olarak servise geri dönen Yiğit, Ogier gibi süpeRally yaparak yarışa yarın (cumartesi) kaldığı yerden ama zaman kayıplarıyla devam edecek.

İsveç Rallisi’nde üçüncü güne (cumartesi) M-Sport’un genç pilotu Teemu Suninen’in (sağda) liderliğinde gidiliyor. Hemen ardında vatandaşı çok tecrübeli bir pilot olan Jari-Matti Latvala ve O’nun hızlı takım arkadaşı Estonyalı Ott Tänak var. İsveç’te etaplardaki iz koşulları beklendiği gibi önemli ölçüde bozuldu. Zaman zaman erimiş karın altından çıkan toprak zemin sürücülerin çivili lastikleri için ekstra sorun olmaya başladı.

Ogier’ın spin atıp kar bankına saplanarak kaza yaşadığı noktada arkasından ilk geçen pilot olan Neuville, “Lastiklerin dayanıp dayanamayacağına dair hiçbir fikrim yoktu” dedi. Altıncı etaptan sonra Belçikalı, takım arkadaşı Andreas Mikkelsen ve Toyota’nın İrlandalı pilotu Kris Meeke ile M-Sport’tan Elfyn Evans’ın hemen önünde ve 7’nci durumda bulunuyor.

Dar ve dolambaçlı yollar, uzun bir yükseklik ve açık alanlarla birleşerek bir kış rallisinin tüm zorluklarını etaba taşıyor. Çok sayıda hızlı virajlı bu parkur iki yıl önce ilk kez kullanıldı ve bu yıl da aynı formatta parkura dahil edildi. İsveç’te kariyerinin 197’nci WRC rallisine katılan Latvala, hem Tänak‘ın hem de vatandaşı Teemu Suninen‘in önünde 1.8 saniye farkla Hof-Finnskog etabında en hızlı ikinci zamanı yaptı.

Latvala “Bazı yerlerde çok yüksek tutuş vardı ama bazı yerlerde çamurdu. Elbette bu maksimum atak değildi, ancak temiz bir sürüş oldu” dedi. Suninen, rallinin ilk gün lideri Ott Tänak‘ın 2 saniye önünde lider gidiyor. Bu sabahki ilk ayak etaplarında zemin koşulları çok farklıydı. Sağlam buz tabanı, çok miktarda toprak zemin içeren daha yumuşak bir yüzeye yol açtı ve ilk başlayanlar yoldaki çamuru temizleyerek ardındakiler için daha hızlı bir çizgi bıraktı.

Parkura ilk çıkarak adeta yol açıcı görevi de gören Sébastien Ogier, Citroën C3’ünde 5-7’nci giderken, bir anda 30 saniye kaybetti. Belçikalı Thierry Neuville için işler daha da kötüye gitti. Güne başlarken ikinci sıradaydı ama iki kez Hyundai i20’si klasmanda dördüncülüğe geriledi. Diğer bir i20 ile takım arkadaşı Andreas Mikkelsen günü 3’ncü, Toyota Yaris pilotu Kris Meeke ise 8’nci sırada günü tamamladılar. Üçüncü güne 4’ncü olarak başlayacak olan Elfyn Evans, Esapekka Lappi’nin önünde. Evans, “5’inci viteste giderken, bir banka çarptım ve neredeyse yuvarlanacaktım” dedi. | 15 Şubat 2019 : 23.05

İsveç Rallisi 2. Gün Genel Klasman
Suninen / Salminen (Ford Fiesta WRC) 1:11:05.3
Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) +2.0
Mikkelsen / Jaeger-Amland (Hyundai i20 WRC) +17.8
Evans / Martin (Ford Fiesta WRC) +28.6
Lappi / Ferm (Citroën C3 WRC) +42.0
Loeb / Elena (Hyundai i20 WRC) +48.8
Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +52.7
Meeke / Marshall (Toyota Yaris WRC) +53.1
Tidemand / Floene (Ford Fiesta WRC) +1:24.4

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top