Lappi; “Karda yarışmak muhteşem”

Citroen Racing’İn Finli pilotu Lappi, yaklaşmakta olan İsveç Rallisi öncesi kar ve buzda sürmek konusunda görüşlerini açıkladı.

-İlk kez ne zaman karda sürdün?

Birçok İskandinav rallici gibi, ilk defa 11 yaşında iken donmuş bir gölde bir ralli arabası kullandım. Sürdüğüm bu otomobil arkadan çekişli bir otomobildi ve ağabeyime aitti.

-Toprak konusunda kardan daha fazla tecrüben var mı?

Dünya şampiyonasına katıldığımdan beri, rallilerin birçoğu toprak zeminde için toprakta daha fazla yarıştım. Ancak Finlandiya ralli şampiyonasında, Lapland’daki Rovaniemi’de bulunan ünlü Arctic Rallisi de dahil olmak üzere, yedi rallinin üçü karla kaplı etaplarda yapıldı. Daha gençken, yaklaşık 11’den 15 yaşıma kadar, kışın karting yarışlarına katılamadığım zaman, yakındaki donmuş göllerde araba kullandım.

-Buz ve karda sürmek hakkında en çok neyi seviyorsunuz?

Parıltılı, saf ışıkta, bozulmamış beyaz karla kaplı yollarda, donma sıcaklıkları ve etrafı sarılmış büyük kar kümeleriyle kaplı bir ormanda iken, gerçekten sürüş için muhteşem bir ortam. Bence ralli arabası kullanmak için daha iyi bir yer yok! Virajdan çıkarken kar kümelerine yaslanabildiğiniz zamanı çok seviyorum, çünkü her zaman biraz kumar oynamış olsanız da, bazıları diğerlerinden daha yumuşak olduğundan ve sonunda sıkışıp kaldığınızda ya da yoldan çıkacağınız zaman, bazı sürücüler hangi kar bank’larını hız notlarında kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Ama ben etaba girdiğinizde hala orada olacağından asla emin olamayacağınız için bundan emin değilim!

-En sevdiğin etap hangisi?

Cuma günkü ilk ayakta Norveç’te geçen etapları gerçekten seviyorum. Sınırın İsveç tarafındakilerden daha teknik ve genel olarak konuşursak, daha fazla buz ve kar var.

-Peki ya en sevdiğin an’ın?

Geçen yıl pazar günkü ayağın oldukça özel olduğunu söyleyebilirim. Power Stage de dahil olmak üzere üç etaptan ikisini kazandık ve genelde 4’üncü bitirdik. Özellikle bu kez iki kez geçilecek Likenas etabında ulaşılacak hızlar nedeniyle iyi bir mücadeleydi.

-En kötü hatıran?

2016’da, rallinin tek etabında kar bankına takıldım; burada düzgün bir kar örtüsü vardı. O yıl, özellikle ılımlı koşullar nedeniyle 8 etabın bazıları iptal edilmişti.

-Seyirciye hangi seyir noktasını önerirsin?

Ben olsam, otomobilde kimin kendinden emin hissettiğini ve hangisinin daha az olduğunu görmek için, otomobillerin devir sınırlayıcı da oldukça fazla olduğu bir dizi çok hızlı virajda güvenli bir yerde dururdum.

Kaynak: Citroen Racing, Media 11 Şubat 2019 : 17.55

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top