Kar ve buz üstünde raks!

Citroën Total World Rally Team’in iki C3 WRC’sinde yarışacak olan Sébastien Ogier – Julien Ingrassia ve Esapekka Lappi – Janne Ferm, Värmland ormanlarında podyum hedefliyorlar. İskandinavların WRC’deki ilk 28 yılında egemen olduğu İsveç Rallisi, 1973’ten bu yana İskandinav olmayan ekipler tarafından 3 kez kazanıldı. 2013’te Sébastien Ogier ve Julien Ingrassia, 2015 ve 2016’da zaferlerini tekrarladı. Parkurdaki kar ve buz nedeniyle her yıl farklılık gösteren İsveç Rallisi, bir yıldan diğerine çok büyük değişiklikler gösterebiliyor.

Fransız şampiyon Sébastien ve Julien, bu yıl İsveç’te C3 WRC ile yarışarak zorlu bir iş yapacaklar. Çoğu İskandinav, Esapekka Lappi ve Janne Ferm gibi çok küçük yaşta donmuş göllerde yarışmaya başladılar. Bugüne kadar İsveç’te beceri ve cesaretin gerekli olduğu olağandışı koşullarda sürüş için gerçek bir his var.  Geçen yılki C3 WRC’nin amortisör ve süspansiyon geometrisinde iyileştirmeler yapıldı. Yeni kurulum, her sezon sadece bir kez karşılaşılan bu eşsiz yüzeye mümkün olduğunca etkili bir şekilde adapte etmek için Citroën WRT ekipleri iki günlük etkinlik öncesi teste katıldı.

İsveç Rallisi, toplam 316.80 km’de 19 etabı kapsıyor. Yarışta kullanılacak Michelin lastiklerinin her birinde 384 çivi bulunuyor. Citroën, 2004 İsveç Rallisi’nde Xsara WRC ile 1 galibiyet elde etti. Geçen yılki ralli ile karşılaştırıldığında bu yıl rallide sınırlı değişiklikler yapıldı. 2019’daki ana fark, Torntop etabı yerine Cumartesi günü 23.13 km’lik etabın geri dönmesi. 2016 yılında bir kısmı kullanılmış olan, ancak bu yıl ters yönde geçilecek yeni bir etap.

Rojden etabının 2 km’si de 2018’den farklı. Şiddetli kar yağışı son aylarda düştüğü için, sürücülerin belirli virajlarda hızlarını korumalarını sağlayacak birçok ünlü kar kümesi bulunuyor. Bununla birlikte, araca zarar vermek veya başka bir riske dayanacak kadar sağlam olmaları konusunda da dikkatli olmaları gerekecek. En iyi ihtimalle, ön tampon havalandırma kanalları karla dolu olabilir ve en kötüsü, birkaç dakika boyunca bankta sıkışıp kalabilir. Halen Torsby bölgesinde, rallinin merkezi olan yolları kaplayan buz tabakasının, eğer toprak zeminin içinden buz geçiyorsa veya çamurdan çıkılırken 400 beygirlik WRC’lere ve lastiklerdeki çivilere çok ta dayanması beklenmiyor. Etapların ikinci geçişlerinde iki stepne taşımak ve doğru zamanda değiştirmek gerekecek. Böylece çiviler eşit şekilde yıpranıp arabanın dengesi bozulmazlar.

Pierre Budar

Citroën Yarış Takımı Müdürü Pierre Budar, “Monte-Carlo’da sezona harika bir başlangıç ​​yaptıktan sonra, geçen yılki İsveç’te podyum için formumuzu sürdürdüğümüz belliydi. Ancak, çok büyük bir zorluk olacağı ve çok yakından izlenecek bir yarış olacağının da farkındayız. Güvenin kritik seviyede olacağı bir yüzey. Bu yüzden Sébastien ve Esapekka’nın dört günlük test boyunca yarışa en iyi şekilde girmelerini sağlamaya çalıştık. Prensip olarak, ilk yolda olduğu göz önüne alındığında, Sébastien’in kolay bir görevi olmayacak, ancak ne kadar yetenekli ve inatçı olduğunu biliyoruz. Bu arada Esapekka’nın daha iyi bir start pozisyonuna sahip olması ve geçen yıl gösterdiği hızla kesinlikle çok büyük bir şansı olacak” dedi.

İsveç’te bugüne kadar 9 kez start alan ve 2013, 2015 ve 2016’da bu yarışı 3 kez kazanan Fransız efsane rallici son şampiyon, Sébastien Ogier, ralli öncesi yaptıüı açıklamada “her zaman, gerçekten zevk aldığım bir ralli. Burada WRC’leri sürmek gerçekten güzel bir hissim var. Etaba ilk çıkmanın buzu örten kar tabakası nedeniyle çok sık bir dezavantaj olduğunu biliyorum ama umarım iyi şartlar olur. İkinci geçişler için yolların nasıl geliştiğini görmemiz gerekecek, ancak şu anda yollardaki buz tabakası ile alttaki toprağın oldukça hızlı görünmeye başlayacağından çekiniyorum. Testlerde, daha fazla kilometre yaptık ve her zaman olduğu gibi, elimizden gelenin en iyisini yapacağımız hissi bende yavaş yavaş gelişti” diye konuştu.

İsveç’te daha önce 2 kez start alan ve en iyi sonucunu 2018’deki 4’ncülüğü ile elde eden Finli rallici Esapekka Lappi ise, “koşullar bu hafta test ettiklerimizle aynı ise, buz tabakası o kadar ince olur ki, toprak oldukça hızlı bir şekilde açığa çıkar, bu da ikinci geçişlerde daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına gelir. Ne olursa olsun, iyi bir pozisyonumuz var. Etaplar hızlı ki bu hoşuma gidiyor. Testlerde de iyi çalıştığımızı hissediyorum. İnşallah bu sefer bizim tarafımızda biraz şansımız olur ve çok çalışmamızın karşılığını veririz” dedi. | Kaynak; Citroen WRT media, 9 Şubat 2019 : 19.35

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top