François Wales; “C3 R5’te çok iyi sonuçlar aldık”

Citroen WRT Müşteri Yarış Araçları Geliştirme Direktörü Francois Wales, C3 R5’in özellikleri hakkında detaylı konuştu. Amaçlarının ‘sıfır’dan başlamak olduğunu belirten Wales, özellikle R5 sınıfındaki geliştirme çalışmalarına bir buçuk yıl önce başladıklarında, zaten yüksek olan standardın yeni rakiplerin katılmasıyla birlikte yükselmeye devam etmesini göz önüne aldıklarını, bundaki amaçlarını ise ‘güvenilir ve hızlı olması’ şeklinde açıkladı.

R5’in getirdiği zorlukların neler olduğu konusunda ise, Wales, her şeyden önce çalışacak dar bir alanları olduğunu söyledi ve araba ilk kez homojen hale getirildikten sonra ilk 24 ayda beş kez güncellendiğini anımsattı. Bu yüzden, başlangıçtan itibaren iyi tasarlanması gerektiğini, benzer şekilde, şasi ve süspansiyon sistemleri açısından, potansiyel ara yüzlerin sayısı çok sınırlı olduğunu dile getiren Wales, asfalt ve toprak versiyonlarını geliştirmekte farklı tasarımlar tercih ederek iddialı hedefler belirlediklerini söyledi.

Asfaltta, ön gergi arkaya doğru açılırken, toprak üzerinde öne doğru eğildiğine vurgu yapan Wales, bu konuda ilerlemiş tek üreticinin kendilerini olduğunu WRC’de bunu yapmak oldukça kolay olsa da, R5 sınıfında çok daha kolay olduğunu söyledi. Motorla ilgili olarak, kısıtlayıcı açılır kapanır valf kombinasyonu bu makineleri özellikle karmaşık hale getirmekte olduğunu söyleyen Wales, “herkes motor test tezgahında az çok gerekli güce ve torka sahip, ancak farklar daha sonra, yükseklik gibi faktörlerin söz konusu olduğu rallilere gelir. Sıcaklık tüm geçiş aşamalarında olduğu gibi değişir. Bu yüzden çok daha güçlü bir ECU’ya yatırım ile çok daha ince ayarlar yaptık, ancak çok iyi sonuçlar aldık” diye konuştu.

Genel zamanlama hata için çok zamanları olsa da her şeyin yolunda gittiğini belirten Wales, 2016 yılı sonunda ön proje çizimleri üzerinde çalışmaya başladıklarını, ancak Ocak 2017’ye kadar C3’e dayalı uygun tasarım çalışmalarına, Eylül 2017’de yapılan ilk yol testlerine kadar başlamadıklarını söyledi. O zamandan beri ana bileşenlerden herhangi biri ile herhangi bir sorun yaşamadıklarını ifade eden Wales, “Motor dayanıklılık testleri olaysız tamamlandı ve makul sayıda test yapıldı. Hemen hemen tüm asfalt tiplerini test ettik ve iyi bir temel kurulum oluşturduk. Aynı şey çok çeşitli testler yaptığımız toprak için de geçerli” dedi ve bu yıl, Monte-Carlo, İsveç, Finlandiya, Galler GB ve Almanya gibi seçili rallilerde ince ayar yapmak için çalışacaklarını ifade etti.

Citroen R5’in test aşamasında pek çok pilotun emeği geçti, bunlar arasında Stéphane Lefebvre ve Yoann Bonato‘nun yanı sıra Craig Breen, Kris Meeke, Yohan Rossel, Paolo Andreucci ve Simone Tempestini de vardı. Çok farklı pilotlarla çalışmaktaki amaçlarını ise, Wales, şu sözlerle aktardı; “Hızlı ve güçlü bir ralli aracının, özellikle bir müşteri yarış ürünü olarak sunuma geldiğinde, çok yönlü olması gerektiğine inanıyoruz. Küçük bir sürücü paneli kullanmaya karar verdik, bu yüzden sadece kapsamlı bir görüş elde edemedik, aynı zamanda çeşitli fikirleri karşılaştırarak arabada düzeltilmesi gereken herhangi bir alanı daha hızlı anlayabildik.”  (Media Citroen Racing)

26 Mart 2018 : 18.25

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top