Mümtaz Tahincioğlu; “Bizim eksiğimiz kültürümüz!”

24.10.2017 : 09.00 | Türk otomobil sporlarında bir döneme damgasını vuran eski başkanlarımızdan Mümtaz Tahincioğlu, Marmaris’te yapılan WRC adayı Marmaris Rallisi’ni yakından takip etti. Asparan’daki servis alanında görüştüğümüz Mümtaz Başkan ile ülkemize geri dönen WRC’nin kendi dönemindeki geçmişini ve bugünü ile geleceğini konuştuk. 2012’de sporun yönetiminden küskün ayrıldığına vurgu yapan Mümtaz Başkan, bugün neden yeniden parkurda olduğunu ise bakın nasıl açıkladı..

 -WRC, ikinci kez ülkemizde. Sizce, bu kez başarılı olur muyuz?
Türkiye geçmişte yaptıklarıyla bunu ispatlamış bir ülke. WRC yapmak artık Türkiye için zor değil. Tabii ki de yapılması lazım, şu anda da her şey yolunda, küçük eksiklikler her zaman olur. Bu konuda da çok detaya girmeye gerek yok ama geneline baktığımda yüzde 85 bu kaliteyi bulduğumuzu görüyorum. Zaten, bunun altına düştüğün zaman WRC’de barınman zor olur. Diğer küçük detaylar düzeltilebilir.
-Türkiye bu kez WRC’de kalıcı olabilir mi?
Şimdi şartlar çok değişti, eskisi gibi değil. Bugün çok değişik faktörlere göre değerlendiriliyor. En önemlisi de promotör ile olan ilişki. Kontratı kaç yıl yaptıysanız o kadar kalıcı oluyorsunuz ama promotör dışında FIA tarafından bir de güvenlik ve sporun uygulanması konusunda ülke ne katkıda bulunuyor, buna bakılıyor. Bunların hepsi, Türkiye tarafından rahatlıkla yerine getirilebilecek şeyler. İşin parasal tarafını konuşmuyorum, çünkü promotör ile anlaşıyorsan bir rakam ödüyorsun ki bunlar yeni şeyler, bizim zamanımızda yoktu.
-Sizin döneminizde ödenmedi ama 2018 için 3,5 milyon Euro’dan bahsediliyor. Bu büyük bir rakam değil mi?
Çok büyük para ama işin gereği bu karşılığını almak ise ancak bunu nasıl kullandığınıza bağlı. Zaten bir şeyi alıp ta iyi kullanamıyorsan, değeri yoktur. İyi kullanırsan da, misliye karşılığını görürsün.
-Bunu geçtiğimiz yıllarda neden değerlendiremedik?
Bunun yanıtı çok uzun bir hikâye. Bunu hep söyledim, şimdi de söylüyorum, Türkiye’de problem, iki aşamalı; bizler çok kuvvetli bir altyapıya sahibiz ama spor yapmayı sevmiyoruz. Değil yapmasını, seyretmesini de sevmiyoruz. Bizim eksik tarafımız, kültürümüz. Motor sporları, genel sporlar içerisinde kültürsüzlüğün zararını görmeye devam ediyor.
-Bunca yıl geçmesine karşın, kültürümüzü geliştirememiş olmamızı nasıl yorumlarsınız?
Bu, sadece motor sporlarında değil genelde bir problem. Bugün futbolda da geçerli bu durum; geçen yıl statlara kaç seyirci geliyordu, bu yıl kaç kişi geliyor? Bunu motor sporlarına bağlamayalım. Evet, motor sporları yorucu bir spor, ama biz de bir yerlere geldik ve kendimizi ispatladık, bunu devam ettirmeniz lazım. Geçtiğimiz zamanlarda yine söylemiştim; WRC’yi de getiririz, formulayı da ama bunları muhafaza etmek zor olur.
-İçinizde hala kıpırtı var mı?
Motor sporlarını hala sevdiğim için buradayım. Daha da önemlisi, bugün yapılan işlerin arkasında durmak zorundasınız. Bu konuda emek harcamış bir insan olarak, bugün başkanın arkasında durmam lazım. Bu önemli bir ayrıntı; biz, hep birlikte büyüyebiliriz.
-Geçmişte bu konuda arkanızda durulmadığını mı düşünüyorsunuz?
Benim arkamda durulmadı, maalesef. Ben, 2012’de darılarak ayrılıp gittim.
-O günden bu güne, yönetim anlamında şartlar değişmiş midir?
Çok değiştiğine inanmıyorum. Sadece motor sporları için geçerli değil ama iyi şeyler yapılırken, bunu kim yaparsa yapsın, ülke için iyi bir şey yapılıyorsa, alkışlanması lazım. Bugün bunun için buradayım.
Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top