Olimpiyat’taki driftte kazanan Ukraynalı Illyuk

31.07.2017 : 01.00 |Türkiye Drift Şampiyonası’nın İstanbul Olimpiyat Stadyumu otoparkında düzenlenen sezonun ikinci ayak yarışında kazanan Ukraynalı Dimitriy Illyuk oldu. Enerji içeceği sponsorlu ve yazılımla 1350 beygir gücünde olduğu anons edilen aracıyla günün en yüksek performansını sergileyen Dimitriy Illyuk, yarı finalde vatandaşını, finalde ise Türk driftçi Kemal Özhaseki’yi yenerek İstanbul’dan 1’ncilikle ayrıldı. Aynı gün Ukrayna’da yapılan drift yerine İstanbul’daki yarışa katılmayı tercih eden başarılı driftçi, bu başarısıyla da kendisini favori gösterenleri yanıltmadı. Final mücadelesinde Türk rakibi ile ilk karşılaşmalarında 5-5 yenişemeyen Dimitriy Illyuk, ikinci turda rakibini eleyerek 1’ncilik kupasını eve götürdü.

Apexmasters tarafından PWR Balata sponsorluğunda düzenlenen ve mevsim normallerinin ötesinde bir yüksek sıcaklık ve nem, bir yandan driftçileri direksiyonları başında fazlasıyla zorlarken, önceki yarışlara kıyasla bu kez dirft seyircisiz kalmasına da baş neden oldu! Olimpiyat Stadı’nın otoparkında beklenen binlerce seyirci sayısı bu kez yüzlerde kaldı. Aynı alanda daha önce yapılan son yarıştaki tribün bu kez kurulmadığı gibi, yarıştan sonra düzenlenen konseri izlemek için alandaki seyirci sayısı da beklentilerin altında kaldı. Dün (cumartesi) resmi antrenmanlar ve sıralama turları dahil, bugünkü (Pazar) antrenman, eksik kalan sıralamalar ve nihayetinde ilk 16-8-4 ve final yarışları boyunca alanda bulunan yarışseverler ise iki gün boyunca drifte doydu. İstanbul’daki yarışa uluslararası alanda iki büyük enerji içeceği  markasının brandingleri ile birbirleriyle sıkı rekabet eden iki Ukraynalının çekişmesi kadar, İranlı driftçinin yarı finale kadar taşımayı başardığı sert rekabet te yarışa büyük renk kattı.

Dün (cumartesi) tüm driftçiler katılmadığı için sıralama turları tamamlanamadı, bugün (Pazar) ise program eksik kalan sıralama turları ile açıldı. Ancak, yine de araçları yetişmediği için kimisi sezonun ikinci yarışında asfalta çıkmadı, ilk 16 ise ancak 3 eksikle tamamlanabildi. İlk 8’e kalmak için yapılan günün ilk yarışlarında yaşanan sürprizlerin başında, dirft konusunda ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden şampiyon dirftçi Timur Pomak’ın rakibi Kemal Özhaseki karşısında beklenmedik mağlubiyeti vardı. Hakemlerin kararına daha sonra uzun süre itiraz etmesine karşın, Pomak bundan bir netice alamadı, Özhaseki ise başarısını finale kadar taşımayı başardı, ancak finalde Ukraynalı tecrübeli rakibine yenilerek 2’ncilikte kaldı.

Dünkü sıralama turlarının birincisi olarak bugünkü yarışlarda da favorilerin başında yer alan Aleksandr Grinchuk, ilk 8 için ilk adımı rahat attı, çünkü kendisine bu turda rakip düşmedi. İkinci turunda Ege Bilaloğlu’nu geçen B Plan garajından Koray Atalık ile çeyrek finalde karşılaşan enerji içeceği sponsorlu Ukraynalı Aleksandr Grinchuk, Türk rakibini de yenerek yarı finale adını yazdırdı. Yarı final eşleşmesi aslında gizli finaldi ve karşısında vatandaşı Dimitry Illyuk yer aldı. İlk 16 mücadelesinde Evans sponsorlu ünlü Türk driftçisi Volkan Arısoy ile karşılaşan Dimitriy Illyuk ise, berabere kaldıkları için yeniden piste çıktıkları Volkan’ın aracında gaz kesikliği yaşaması sonrası ilk 8’e yükseld. Levent Engin’i yenerek ilk 8’e kalan Mert Bilaloğlu ile karşılaşan Dimitriy Illyuk, çeyrek finallerde de Türk rakibini yenerek yarı finale yükseldi ve vatandaşına rakip oldu. İki farklı enerji içeceği tarafından sponse edilen Ukraynalı iki dirftçi’nin mücadelesinde İlk turda Dimitriy Illyuk avantaj yakaladı, pistte kulvar değiştirip yeniden start aldıklarında ise kazanan Dimitriy Illyuk günün final vizesi alan ilk ismi oldu.

Diğer taraftan, Timur Pomak’ı eledikten sonra Özer Mollaahmetoğlu ile çeyrek finallerde (8’li) karşılaşan Kemal Özhaseki, yarı finalde İranlı Fahim Reza Keyhhosravi ile eşleşti. İlk tuda rakipsiz kaldığı için tek başına gösteri turu yapan Fahim Reza, ilk 16’daki ikinci turunda Oktay Kabaktaş’ı yenen ve sunucu tarafından ‘çaylak’ olarak anons edilen genç rakibi Furkan Karan ile  önce berabere kaldılar. İranlı Reza karşısında, Furkan, lastik değiştirme molası aldı. Mola dönüşü yeniden start alan iki driftçi arasındaki sert ama keyifli rekabette genç Furkan, drift tabiri ile ‘düz gittiği’ için mücadeleyi bıraktı, Fahim Reza ise start noktasına geri döndüğünde piste yağ bıraktı! Programa kısa ara verildi ve önce Reza’nın aracındaki soruna müdahale edildi, ardından piste bıraktığı yağlar temizlendi. Ancak İranlı’nın BMW’sinde sorun ciddiydi ve geçici onarımla pistteki rekabete devamına izin verildi.

İranlı Fahim Reza Keyhhosravi ile yarı finaldeki ilk mücadelelerinde Kemal Özhaseki iç kulvardan kalktı ve muhteşem bir performans sergiledi. 5-5 beraberlikle sonuçlanan ilk çekişme sonrası Fahim Reza’nın aracındaki yağ sızıntısı daha da arttı, bu kez organizasyon, silindir yataklarında problem yaşadığı anlaşılan İranlı driftçiye 15 dakika ek onarım süresi tanıdı. 4 silindire düşen BMW’si ile Rahim Feza karşısında Kemal Özhaseki finale yükselmekte zorlanmadı.

Günün finalinden önce 3-4’ncülük mücadelesi için vatandaşına yenilerek finalden olan Ukraynalı Aleksandr Grinchuk ile Kemal Özhaseki’ye geçilen İranlı Rahim Feza karşılaştılar. İkinci turda finiş çizgisinin hemen öncesinde Rahim Feza spin atınca, yine drift kuralı gereği, 3’ncülük Ukraynalı Aleksandr Grinchuk’ün oldu. Günün son yarışında ise Ukraynalı Dimitri İllyuk ile final mücadelesinde, sayıca az da olsalar Türk seyircilerin desteğini arkasına alan Kemal Özhaseki, Ukraynalı rakibinin tecrübesi karşısında direnemedi ve Olimpiyat Driftinde 1’ncilik kupası Ukraynalı’nın oldu. Yarışların tamamlanmasından sonra kupa töreni pistte yapıldı ve ilk 3’e kupaları ile ödül olarak kazandıkları motor yağları drift severlerin alkışları altında verildi. Törenin tamamlanması ile birlikte tüm driftçilerin katıldığı aile fotoğrafı çekildi ve olimpiyat otoparkında gün, konser ile tamamlandı. Türkiye Drift Şampiyonası’nda sezon, Körfez Yarış Pisti’ndeki üçüncü ve son yarışla birlikte sona erecek.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, İstanbul

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top