13 bin lastik,  112 kişi ve 64 otomobil

29.07.2017 : 10.00 | Pirelli için otomobil sporları takviminin en önemli etkinliğinin zamanı geldi. 27-30 Temmuz tarihleri arasında Belçika’da gerçekleşecek Spa 24 Saat yarışında 112 kişi, 10 ülke, 24 kamyon ve 13 binden fazla lastik rol oynayacak. Bu devasa sayılar, Blancpain GT Serisinin açılış yarışında Pirelli’nin üstlendiği organizasyonel ve lojistik girişimin ölçeğini vurguluyor. Bu muazzam çabayı sürdürebilmek ve ekipleri desteklemek için, 4 binden fazla kahve kapsülü ve 1.300 kilo makarna hazır. Spa 24 Saat yarışı, rekabet eden arabalar kadar Pirelli ekibi için de bir dayanıklılık testi niteliğinde. Peki, bu sayılar neden bu kadar büyük?

Çünkü katılım listesinde toplamda 220 pilotun yarışacağı 64 yarış otomobili yer alıyor. Buna bir de Pirelli donanımlı Lamborghini Super Trofeo da dahil tüm destek yarışları eklendiğinde yaklaşık 330 pilotun hafta sonu piste çıkacağını öngörülüyor. Tabii bu otomobillerin tümü için lastik de gerekiyor; Pirelli de bu nedenle Spa 24 Saat yarışlarına adeta portatif bir lastik fabrikası getiriyor. Lastikleri jantlara takmak için iki ‘hat’ kurulmuş bulunuyor ve tam kapasiteyle çalışıldığında özel lastik jantlama ekibi her 14 saniyede bir lastiği hazır hale getirebiliyor. Üstelik gece gündüz devam ediliyor. Arabalar, kuru koşullar için P Zero DHD ve yağışlı hava için WH lastikleri kullanıyor.

Bu lastikler için doğal olarak takımlara en iyi kullanım tavsiyelerini verecek üstün nitelikli mühendisler de gerekiyor. Pirelli bu nedenle, her biri yaklaşık altı ila sekiz otomobilden sorumlu olacak 12 mühendisini pist yanında görevlendiriyor. Takım üyeleriyle yakın işbirliği içinde çalışan mühendisler, 24 saat boyunca anında geri bildirimler almak için pilotlarla doğrudan konuşuyor. Stratejiyle ilgili önerileri yarışın kazanılmasına yardımcı olabiliyor zira her yıl Spa 24 Saat yarışında birinci ve ikinci arasındaki fark ortalamada sadece 23 saniye oluyor. Yarışın koşulduğu nefes kesici tempo ve süreç hakkında fikir verecek başka bir veri ise şu: Yarışı önde götüren pilotlar arasında yarışılan her saat için bir saniyeden kısa fark oluyor. Şimdiye dek inşa edilmiş en ürkütücü, en zorlayıcı ve gerçek anlamda efsane pistlerden birinde müthiş bir mücadele veriliyor.

Pirelli’nin yol lastiği mühendisleri de tasarım aşamasının başından itibaren otomobiller için yeni lastik modellerinin geliştirilme sürecine dahil oluyorlar. Otomobil sporlarından edinilen dersler ve metodolojiler, kesintisiz bilgi alışverişine dayanan bu süreç açısından hayati önem taşıyor. Kazananın 3.000 kilometreden fazla yol yaparak tamamladığı Spa’daki 24 saatlik yarış, tam olarak bu titiz ve kapsamlı çalışmaları gerektiriyor. GT yarışları, Formula 1 ve pist yarışlarından elde edilen bu kadar çok lastik verisinin işlenmesi sonucu doğan lastik gururla P Zero adını taşıyor. Pirelli’nin otomobil sporları biriminin yarattığı seçkin bir lastik ailesinin adı bu. Pirelli mühendisleri ile prestijli otomobil üreticileri arasındaki bağ her zamankinden daha güçlü,zira bunlar arasından hepsi orijinal ekipman olarak P Zero lastiklerini kullanan 10 marka, Spa’da temsil ediliyor

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top