Bursa’da ilk günün lideri, Burak

23.07.2017 : 00.30 | Türkiye Ralli Şampiyonası’nda sezonun dördüncü yarışı Yeşil Bursa Rallisi, sorunlu başladı ve ilk gün Burak Çukurova’nın liderliğinde tamamlandı. Dün (cuma) teknik kontrol, resmi antrenmanlar ve akşam seramonik startı verilen rallide bugün (cumartesi), şehrin Orhaneli mevkiindekl iki farklı etap ikişer kez geçilerek, şehir merkezindeki seyirci etabı ile gün tamamlandı. Ulusal, Historik ve Renç Koçjbey mahalli kupası olmak üzere üç farklı kategoride 62 ekibin kayıt yaptırdığı ralli, iki ulusal (Ege, Çanakkale) ve arasında bir yurt dışı (Bulgaristan) olmak üzere üç asfalt ayaktan sonra sezonun ‘ilk’ toprak randevusu olarak ta nasıl sonuçlanacağı ayrı bir merak konusuydu. Ulusal şampiyonanın pilotlar ve takımlar klasmanlarında puantajın açık ara farkla olmaması, rekabetin toprakta daha da renkli geçeceğinin beklentisini arttırdı.

Dün (cuma) antrenmandan dönen rallicilerin yüzleri aşık, keyifleri kaçıktı. Etapların sert ve kırıcı olduğunu düşünen kimi rallici, üstüne bir de servis alanının tozlu ortamı ile ve hemen yanındaki ufak bir alanda kurgulanan seyirci özel etabının yine yoğun tozlu zemini ile karşılaşınca eleştiriler yoğunlaşmaya ve hatta bir takımın yarışçı patronunun girişimi ile imza teklifi ve akabinde yarışa itiraz edileceği haberi gündemi sarstı. Fakat ne imza teklifi açan ne de imza atan olmadı ve niyet sonuçsuz kaldı.

Bugün etapları tamamlayan yarışçılar, gün sonunda ajansın konu hakkında sorularına temkinli yaklaşmayı tercih ettiler ve hatta kimisi de antrenman araçları ile geçtiklerinde kırıcı buldukları etapları yarış araçları ile tamamladıklarında aynı eleştirileri yinelememeyi tercih ettiler ancak seyirci etabı ile servis alanının ince ve yoğun tozuna olan eleştiriler sürdürüldü.

Bursa Rallisi uzun zamandır asfalttan sonra toprak karaktere döndüğü bu ilk yılında ciddi bir güvenlik sorunu ile de karşılaştı. İlk günün etaplarının seçildiği mevkideki köylerde genelde yazlıkçılar hakimdi ve çoğu bu mevsimde hafta sonlarını köylerinde bağ bahçesinde geçirmekteydi. Onların bu günlerinde bağ ve bahçelerine, ev ve köylerine ulaşım yollarının ralli nedeniyle kapatılması hoş karşılanmadığı gibi çoğu yerde yapılan uyarılar dikkate dahi alınmadı. Bu konuda en önemli destek olan jandarmanın günün ikinci etabında görev alamaması ise sorunu daha da derinleştirdi.

Gözcü, gözermen ve hakem gençler köylülerin dirençlerini çoğu zaman kıramadılar ve etap adeta kevgire döndü. Yarış yönünde ve hatta ters istikamette pek çok sivil araç ve traktörlerin yapılan uyarıları önemsemeyip etaplarda seyir halinde olmaları telsizlere yansıyınca, jandarmanın da görev alamadığı ikinci etap güvenlik nedeniyle iptal edildi ve normal geçildi. Aynı etabın aksamüstü ikinci tur geçişlerinde ise jandarma kısıtlı sayıda da olsa bu kez görev başındaydı ve onların varlığı köylülerin hu direncini kırdı ve etabın ikinci geçişi güvenlik anlamında sorunsuz tamamlandı.

Yarışın ilk etabında sürpriz bit abandone yaşanması ile yarışın tadı da bir ölçüde kaçtı. Tok Sport pilotu Orhan Avcıoğlu, günü ilk etabında mekanikten yarış dışı kaldı. O’nun kalması hem yarışın ve hem de sezonun rekabeti konusunda yüzleri düşürdü. Bursa’da sıfır çekmesi sonrası Orhan’ın çok arzu ettiği şampiyonluk hesapları da ciddi hasar gördü. Bursa özelinde ise kapışma sadece Yağız ile Burak arasında kilitlendi. Ege klasmanı için federasyonun temyiz kurulu ile bakanlığın tahkim kurulu koridorlarına taşan çekişmeleri bir türlü neticelenmeyince Yağız ile Burak arasındaki bu sorun Bursa’da daha renkli bir hal aldı. Ilk gün geçilen beş etabın üçünde Yağız ikisinde ise Burak en iyi zamanları yaptılar ve gün sonunda Burak, sadece 2 saniye farkla liderliğini ikinci güne taşıdı.

Historik’te Parkur Racing bu kez podyumu kapama hedefi ile üç Mk2’si ile parkura çıktı, gün sonunda bu planlarında da başarılı oldular ancak 131 ile Levent Gür’ün sergilediği performans, İstanbullu eski kopilotun K1 zaferi ile yetinmeyeceğini gösterince, haliyle Parkur kampında yüzler hafif gergin bir halde ilk günü tamamlandı. Bursa Rallisi’nde ikinci gün farklı bir bölgede iki farklı etabın iki kez geçilmesiyle devam edecek. İkinci günü ilk lupundan sonra seyirci etabı var, günün ve yarışın son etabı ise klasmanında ilk üç ekip için vereceği vereceği ekstra puantaj için ayrı bir önem taşıyor. Ralli, saat 17 gibi tamamlanacak.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, Bursa

 

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top