Rally Troia’da ilk gün, ‘41 derecede’ rekabet..

Orhan Avcıoğlu ilk günü 2’nci tamamladı

Balkan Ralli Trophy Kupası’na puan veren Rally Troia’da ilk gün tamamlandı. Türkiye Ralli Şampiyonası, Türkiye Historik Ralli Şampiyonası ve Renç Koçiabey Kupası’nın yanı sıra Bulgaristan Ralli Şampiyonası’na da puan veren Rally Troia’da 78 ekip kayıt yaptırdı. Çanakkale’nin Truva Meydanı’ndaki start tak’ından Cuma günü akşam üstü seramonik startı verilen rallide ilk gün (cumartesi) 20.55 (Paris) ve 28 km’lik (Homeros) iki farklı etap ikişer kez geçildi, Çanakkale merkezindeki Pazar yerinde oluşturulan seyirci özel etabı ile de ilk gün tamamlandı.

Rallide ilk güne damgasını vuran en önemli olay, 41 dereceyi bulan aşırı sıcakların yarışan ekipler üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler ve aynı nedenle otomobillerin de aşırı hararetlerle karşı karşıya kalmasıydı. Günün en dikkat çekici haberi ise, henüz ilk etapta alınan yangın haberi oldu ve Burcu Çetinkaya Bucak – Emire Cantürk Eren’den oluşan rallinin iddialı bayan ekibinin geçirdikleri yangın sonucu Mitsubishi Lancer Evo’larının pert olması dikkat çekiciydi.

20.55 km ile rallinin belirleyici iki etabından biri olan ‘Paris’in ilk geçilişinde, etabın finişe yakın köy geçişlerinden ikincisinde BC Vision Motorsport’tan sezon için kiraladıkları Evo’nun alev topuna döndüğü an, ekibin sıyrık almadan araçtan çıkmış olmaları yüreklere su serperken, yangın sonucu aracın pert olması ise düşündürücüydü. Geçen yılın yine Eskişehir Rallisi’nde, farklı bir müşteriye kiralanan bir diğer aracın kontrolden çıkıp yol kenarındaki bir seyircinin vefatına neden olmasının izleri henüz canlılığını korurken, sadece bir yıl aradan sonra yine Eskişehir kulübünün ama Çanakkale’de düzenlediği rallide takımın yurt dışından kiralayarak müşteriye charge ettiği aracın bu kez de yanarak pert olması, takım adına gerçek bir şanssızlık oldu.

Paris etabı, yaşanan yangın nedeniyle durdu ve etaba itfaiye girdi. Çekici vasıtası ile yanan aracın servis alanına götürülmesi ile etap temizlendi ama itfaiye etaba girdiği an start noktasında sırasını bekleyen ilk 30 haricindeki ekipler için yarışın ilk etaba normal etaba çevrildi. Aynı etabın ikinci geçilişinde de iki farklı ekibin etabın baş ve sonlarına yakın noktalarda farklı sorunlar yaşadığı telsizlerden anons edildiğinde kısa süreli de olsa yüzler gerildi ve yarışın 3’ncü etabında da yaşanan bu duraksama yine ve yeni bir etap iptaline neden olmasa da akıllara endişe düşürmedi değil.

İlk 30 ekibin zamanının geçerliliğinin ilan edildiği ilk etapta en iyi zaman Peugeot 208 T16 R5 ile Yağız Avcı’dan geldi ve ekip, rallinin ilk lideri oldu. İlk etabı 4’ncü zamanla tamamlayabilen Orhan Avcıoğlu, 28 km’lik ikinci etapta 12.47.9’luk zamanıyla hem yarıştaki ilk best’ine ulaştı ve hem de ikinci etap sonunda genel klasmanda 3’ncülüğe yükseldi. Gün ortası servisinden sonra Paris’in ikinci geçilişinde en hızlı isim yine Orhan Avcıoğlu oldu ve Tok Sport’un Fiesta R5’i ile genç pilot klasmanda bu kez 2’nciliğe çıktı. Orhan, ilk günkü en iyi zaman serisini 28 km’lik Homeros etabının ikinci geçilişi ile sürdürdü ve günün son etabı olan seyirci özeli öncesinde lider ile olan farkını 19.2 saniyeye indirdi. 1.5 km’lik seyirci etabında en hızlı isim ise, BC Vision Motor Sport’un patron yarışçısı Burak Çukurova oldu ve 1.39.8’lik zamanıyla adını ön plana çıkarttı. Sadece 7 salise farkla günün son rallinin ise 5’nci etabında ikinci zamanı yapan Orhan Avcıoğlu ise, gün sonunda 18 saniye farkla kapalı parka 2’nci olarak girerek iddiasını ikinci güne taşıdı.

Rally Troia’da ilk gün 8 ekip abandone oldu. Henüz ilk etapta Evo’ları yanan Burcu-Emire’nin yanı sıra 2’nci etapta, 3’ncü etapta 1 olmak üzere historikte mücadele eden üç ekip yarışa veda ettiler. Paris’in ikinci geçilişinde Parkur Racing’in Mk2’si ile Burak Türkkan ve Pejo 208 R2 ile Ferhat Tanrıbilir mekanik sorunlarla etaptan çıkamadılar. Günün 5’nci ve son (seyirci) etabında ise Antalyalı Mustafa Çakal’ın Evo 9’u son abandone olarak kayıtlara geçti. 41 dereceyi gören sıcak havada beş etabı tamamlamayı başaran ekiplerin sıcak savar araçları kapalı parkta Pazar sabahına kadar kontak kapadılar. Rallide ikinci gün, biri powerstage olarak ilave puanlar verecek olan 3 etap var ve aşırı sıcak havanın aynı tempoda varlığını sürdürmesi bekleniyor.

Aydın Hoşgör / Ralli Ajansı, Çanakkale

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top