2017’de kim, ne ile, kiminle, nerede yarışacak? – 3 (Pist)

Takımlar ve yarışçıların bir çoğu pist yarışlarına katılım konusunda çok iştahlı görünmüyorlar. Pistlerde sayısal ağırlığı çeken ve İzmir Park’ı işleten Ülkü Motor Sporları Kulübü’nün Porsche kullanan sporcularının birçoğu 2017’de pistte olmayacaklarını belirtiyorlar. Kulübün başkanı şampiyon yarışçı Ümit Ülkü’nün bu sezon pistlerde yer almaması da çok kimseye sürpriz olmayacak. Geçtiğimiz sezon işlerini çok ihmal ettiğini düşünen Ülkü, bu yıl zamanının büyük kısmını işlerine ayıracağı için ya tulumunu askıya alacak ya da keyfe keder birkaç yarışta görünecek ama şampiyona kovalamayacak. Ümit Ülkü’nün kararını etkileyen bir diğer konu da Porsche’sinin teknik olarak rekabette geri kalması. Önceki yıllarda Ülkü’nün çatısı altında yarışan arkadaş ve müşterilerin farklı (yurtdışı – takım) tercihlerde bulunmuş olması da şüphesiz ‘kaptanı’ bu kararında etkiliyor olacak.

Geçtiğimiz sezon son spec Porsche’si ile yaşadığı teknik sorunlardan bunalıp soluğu Z4 kiralamakta alan İzmirli yarışçılardan Bilal Saygılı, yeni sezonda da benzer kiralama için İbrahim Okyay ile görüştüğünü Ralli Dünyası Dergisi’nin son sayısında yayınlanan röportajında açıkladı. Z4 ile 2016’da hem Türkiye Maxi Grup 2’ncisi olan ve hem de İzmir Park’ta en iyi tur rekorunu kırarak yüksek moral depolayan Bilal Saygılı, dergideki  röportajında 2017 hedefini ‘Türkiye Şampiyonu olmak’ şeklinde vurguladı. Borusan Otomotiv Motor Sport’un müşterisine bu hedefine uygun olarak yeni sezonda da Z4 kiralaması halinde, karşısına rakip bir Z4 çıkarması beklenmemeli. Takımın sahibi ve şampiyon pilotu İbrahim Okyay, ajansa yaptığı açıklamada yeni sezonda takım olarak aynı pilotlarla yine yurt dışında endurance yarışlarına katılacaklarını ve Türkiye Pist Şampiyonası için henüz bir kararları olmadığını açıkladı. Geçtiğimiz sezon İtalya’da katıldıkları kupadan şampiyon olarak dönen Borusan Otomotiv, araç parkındaki Z4 dışındaki BMW’leri de bir süredir satılığa çıkardı.

Pistte yarışmayacağını yine Ralli Dünyası Dergisi’ne verdiği son röportajında açıklayan İzmirli Ali Özerinç, rekabetin daha heyecanlı olduğunu düşündüğü V1 Challenge ile yeni sezonda devam etmek niyetinde. Ülkü Motor Spor Kulübü’nün mahalli yarışlardan piste kazandırdığı farklı ve yeni isimlerin de Türkiye Pist Şampiyonası’na katılımları için 2017 sezonu erken görünüyor. Pistte katılımın sayıca düşme olasılığında, 2017 kurallarına göre bir sporcunun hem maxi ve hem de süper kategoride yarışmasının önünün kesilmesi de önemli bir etken. Geçen sezon çifte şampiyona kovalayan isimlerinden bir kaçının süper grubu tercih etmesi halinde maxi grup bir elin parmakları kadar dahi kayıt alamayabilir. Diğer taraftan, 2017 kurallarında Türkiye Markalar Şampiyonluğu için 2’şer pist ve tırmanma yarışlarından puan taşınmasına izin verilmesi, bu kupa için çekişecek takımların piste farklı araçlarla katılmasının önünü açabilecek.

Pistte yarışan sporcuların bir diğer ortak eleştirisi 2017’de de Türkiye Pist Şampiyonası’nın bir ayağının İstanbul Park’ta yapılmaması. İstanbul Park’ı bir mabet olarak değerlendiren sporcuların birçoğu, İzmir Park ve Körfez Pisti’nde yarışmaktansa soluğu yurt dışı almayı terci ediyor. 2016’da test amaçlı yurt dışı bir yarışa katılarak havayı soluyan bu sporcular, 2017’de adrenalini yeni sezonda yüksek katılımlı bu yurt dışı yarışlarda solumak isteyecekler.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top