Baja Anatolia ikinci gün motorların nefeslerini kesti

161118-kurt

Baja Anatolia’da ikinci günün (bugün), yarışın en zorlu bölümü olacağı, ilk gün (dün) geceki brifingde üzerine başa başa söylendi. Günün toplam km’si, aslında ilk günden (dünden) daha azdı ve hatta günün üç etabının arasındaki transfer bölümleri de yarışçılar açısından daha rahat olacaktı. Yarışın brifingini veren Orhan Çelen bunu da günün ilk etabından üçüncü ve son etabına hakem transferi yapılacak olmalarına bağladı. Parkurun etaplarını yapan Çelen, ilk gün gecesi verdiği ikinci günün etap brifinginde o kadar çok üstüne başa başa tekrarladı ki, kimi yarışçının gözü korkmuş olabilirdi. Yol notunun üzerinden kare kare giden ve uyarılar yapan Çelen’in ikazları o kadar keskindiydi pür dikkat kesilen yarışçılar sık sık sözünü sorularıyla kesmek ihtiyacı hissettiler.

Orhan Çelen’in vurgusunu yaptığı ikazların tamamı etap güvenliği ile ilgiliydi. özellkle ikinci etapta çok sayıda sert viraj ikazı yol notuna işlenmişti. Yolun büyük kısmı dardı ve riskli virajları vardı. Yol üstündeki çukurlardan, viraj içindeki göçüğe, zeminin oynaklığından yumruk kadar taşlara kadar, etap içindeki her ayrıntıyı tekrar tekrar anlatarak yarışçıları beyinlerine adeta kazıyan Orhan Çelen, bir de motorculara özeĺ ikaz yaptı. Etabin 5. km’sinde yaklaşık bir km’lik bir tırmanma bölümü vardı ki, motorcuları tedirgin etmekle kalmadı, yarış anında da mororcuların adeta nefesini kesti. 1 km meyilli tırmanma bölümünün tüm zemininde yumruk büyüklüğünde taşlar vardı ve çoğu motorcunun burada sıkıntı yaşayacağı kehanetinde bulunan Orhan Çelen’in yarış sırasında kulakları çok çınlatıldı.

Tırmanışın başından tempolu gelen ve gaz kesmeyen birkaç motorcu zorlansa da tırmanışı sorunsuz tamamladılar. Ama pek çoğunun alınlardan terler oluk oldu, pek çoğu motordan düştü ve daha çok zaman kaybettiler. Bu bölümün başına konuşlandırılan resque’ye iş çıkmadı çünkü brifingde de belirtildiği gibi bu bölümde jeepler, atv ve sav (utv)ler, yani dört tekerli araçlar sorun yaşamadılar ama iki tekerler, yani motorlar yine bu bölüme konuşlandırılan motorcu resqulardan çokça yardım aldılar. Birçoğu için zor oldu ama ite kaka da olsa herkes etabı geçti ve kalmadı. Bu tırmanma bölümünde yaşanan zaman kayıpları günün klasmanında belirgin rol oynadı. Günün üçüncü ve son etabı, Çelen’ın yaptığı vurgu gibi günün en keyifli olanıydı. Etabın zemini ralli karakterindeydi ve süratliydi, herkes büyük keyif aldı.

İlk gün motor sorunu yaşayan ve telefon diplomasisi sonucu aradığını Antalya’da bulduğunu düşünen Başkan Jeep Murat Taşlıdağ, üşenmedi ve kopolotu Kubilay ile birlikte günün yorgunluğuna aldırış dahi etmeden gece vakti yola koyuldular ve Antalya’ya gittiler. Ancak Taşlıdağ’in evdeki hesabı Antalya’ya uymadı. Buldukları sıfır motorun sorunlu çıkması üzerine elleri boş geri dönerken bu kez de Fethiye’den başka motor buldular ama o da sorunlu çıktığı gibi motoru sahibi gece yarışı motor ücretini keş talep ederek işi yokuşa sürmeyi tercih etti. İlk günün etap yorgunluğu üstüne bir de Antalya macerası ve hayal kırıklıkları yaşayan Taşlıdağ ve kopilotu Kubilay sabaha karşı döndükleri kamp alanında kahvaltı masasında yaşadıkları hayal kırıklıklarını gizleyemediler. Ancak yarış ikinci gün için start aldıktan sonra da Taşlıdağ ve kopilotu arayışlarını sürdürdü ve öğle saatlerinde bulup anlaştıkları motoru araçlarına monte etmeyi başararak üçüncü gün yarışa dönmeyi garantilediler. Günün en kötü zamanına eklenecek yarım saatlik gecikmenin toplam zamanlarına dahil edilmesi ekibi podyumlardan çok uzaklara savurmuş olsa da, yarışacak olmaları dahi ekibin motivasyonunu tavan yaptırmaya yeterli oldu.

Gün sonunda klasman yine gecenin ilerleyen saatlerinde açıklanabildi. Otomobillerde toplamda 5.05.16.8’lik zamanlarıyla (401) Mert Becce-Hakan İsen (Suzuki Jımmy); motorda 4.44.00,8 zamanıyla Serkan Özdemir; atv’de 8.03.09.0 ile Ahmet Atilla Serttaş (Renegade); (suv)da ise 6.21.40.5 zamanıyla Burak Çağdaş Çağlar-Ertuğrul Danişment (Canam Maverick); ikinci günü lider olarak tanamladılar. Baja’da üçüncü gün yamaç paraşüt alanlarıyla ünlü Babadağ’daki etaplarda yaşanacak.

Aydın Hoşgòr | Ralli Ajansı, Saklıkent-Fethiye

screenshot_2016-11-19-23-19-22-1

 

Baja Anatolia yarışçıları, Ralli  Dünyası dergisine üye olun, yarıştan fotoğraflarınız dergi kargosu ile birlikte hediye olarak adresinize gelsin.

Ayrıntılı bilgi için;
http://www.ralliajansi.org/abone-kosullari/rd/

Bilgi için; editor@ralliajansi.net ve/veya 05334918945

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top