Katarlı Suwaidi’nin Boğaziçi macerası

SUAWIDI-0705

Katarlı rallici Khalid Al Suwaidi ve İngiliz kopilotu John Higgins’in Boğaziçi sefası, adeta cefaya döndü! Fiesta RRC’si ile Katarlı pilot, rallinin her iki günü de yoldan koptu, iki kez yarış dışı kaldı ve sonunda finiş göremedi. İlk gün, üstelik rallide 5’nci giderken, 5’nci etap olarak Mudarlı’nın ikinci geçilişinde, yol dışına savrulan Suwaidi, ilk günü çekici sırtında tamamladı ve ikinci gün için süpeRally kararını organizasyona iletti.

Higgins, çeki yerini bulmak için arka paneli söktü

Higgins, çeki yerini bulmak için arka paneli söktü

Cumartesi akşamı serviste onarılan Fiesta RRC’si ile Pazar sabahı yeniden parkura geri dönen Suwaidi, günün ilk, rallinin ise 7’nci etabı olan Kadıllı’yı 5’nci zamanla geçti ve rallinin en uzun etabı olan 24 km’lik Göçbeyli’ye yöneldi. Etabın 13’ncü gözcü noktasından önce, kısa bir düzlükten hemen sonra sağ bir virajda, geç frenajla kaygan toprakta dışa savrulan Fiesta RRC’si ile yoldan çıkan Suwaidi, ikinci kez abandone olmaktan kurtulamadı.

Aslında yine de şanslıydı, çünkü Fiesta’sını sık çalılıklar tutmuştu ve sol arka tekerin yarım metre daha geri kalması halinde daha da aşağılara, hatta takla atarak, inebilmesi söz konusu olabilecekti. Suwaidi, telefonla servisine ulaştı, kaldığını rapor etti ve kendi çekicisini istedi.

RRC, iman gücü ile tutundu

RRC, iman gücü ile tutundu

Etap tamamlandıktan sonra, Göçbeyli etabının sorumlusu Öcal Zilanlı, etap çekicisi ile birlikte 3’ncü midpoint noktasından etaba girdi ve ters yönde Suwaidi’nin yanına ulaşmak üzere hareketlendi. Çekici aslında hem Suwaidi’nin RRC’si ve hem de kupa yarışçılarından 204 numaralı Osman Karaosman’ın Opel Astra’sı ile 215 numaralı Kenan Kar’ın Citroen’inin kaldıkları yerlerden çıkarmak için görevlendirilmişti ancak etapta ilerlerken 204 numaralı aracın kendi imkânları ile yarışa devam ettiği haberi ile alınacak araç sayısı 2’ye düştü.

Çok geçmeden Suwaidi’nin RRC’inin yanına ulaşıldığında, Katarlı pilot ve İngiliz Kopilot’un bekleyişleri meraklı bakışlara dönüştü. RRC, çalıların üstünden nasıl alınabilecekti? Çekicinin görevlisi, çok aradı ama RRC’de kancasını takabilecek bir çekici sabitini bulamadı. Higgins, arkadaki tampon altı paneli söktü, yedek lastik göründü ama tampondaki ‘ok’ işaretinin gösterdiği yerde bir çeki bağlama noktası yoktu! Son spec bir aracın çeki noktalarının olmaması, aracın teknik kontrolden nasıl geçtiği sorusunu da akıllara getirmedi değil!

Çekici görevlisi zor şartlarda çalıştı

Çekici görevlisi zor şartlarda çalıştı

Sonuçta aracın lastikten çekilmesinde karar kılındı. Görevli sağ ön lastiği yöneldiğinde, Suwaidi’den ikaz geldi; “ön teker kırık olabilirdi”.. Bu kez sağ arka lastiğe niyetlenildi ama buradan yapılacak bir çekimin aracı aşağıya yuvarlayabileceği endişesi hakim oldu. Çekicinin tecrübeli görevlisi, dikenli ve sık çalıların arasından ne yaptı etti, sağ arka tekere halatın kancasını takmayı başardı. Ama bu da yeterli değildi, aracın kafadan aşağıya sarkması ve yine yuvarlanması mümkündü.

Elbet buna da bir çare bulundu; pilotun kırık olduğu iddiasıyla çekiciye bağlatmadığı sağ ön janta kancalanan halat, Suwaidi’nin de aralarına katıldığı etap sorumluları tarafından ‘iman gücü’ ile sıkıca tutuldu. Çekicinin mekanik vinci ile RRC geriye doğru çekilirken, aşağıya doğru meyillenen ön kısmını da görevliler tutmaya çalıştı.

Bir iki deneme sonrası RCC çalılar üstünden alındı ve yeniden dört tekeri üzerine konduruldu. Suwaidi aracına bindi, kontağını çeviri ve çalıştırdı. Görünürde hiçbir sorunu yoktu ve midpoint kontasından çıkmak üzere etabı ters yönde geçip servise geri döndü. Suwaidi’nin Boğaziçi macerası sona ermişti ama çekicinin daha yapacak çok işi vardı!

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, İstanbul

[metaslider id=26923]

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top