Renault, ralli sponsorluğundan vazgeçti!

150528-bossek-reno

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’yi derinden sarsan grev krizi, dolaylı da olsa sporu da etkiledi! Türk Metal İş Sendikası’nın işverenlerle düştüğü anlaşmazlıklar sonucu Bursa ve Kocaeli’nde kurulu otomobil fabrikaları ile bu fabrikalara iş yapan otomotiv yan sanayi şirketlerinde başlattığı grev, ülke ekonomisine milyar dolarlar ölçeğinde maddi hasarlar yaratırken, üretimlerinin büyük bir kısmını ihraç eden fabrikaların zararlarının daha da büyüyebileceğine dikkat çekiliyor.

Otomotiv’deki kabus dolu günlerin bir şekilde anlaşmalar sağlanarak sona erdirilmesine ve fabrikalarda yeniden iş başları yaptırılmasına karşın, bir yandan bu krizden tam olarak ne kadar maddi kayıp yaşadıklarını hesap etmekle meşgul olan otomobil fabrikalarının üst düzey yönetim kadrosu, diğer yandan da ani ve sıkı bir kemer sıkı politikası ile bütçelerini denkleme telaşındalar. Her kriz döneminde olduğu gibi, bu kez de fabrikaların ilk iptalleri reklam ve sponsorluk anlaşmalarından geldi.

Yılın ilk dört ayında sürpriz artış kaydeden satış grafiklerinin yarattığı moral ve sektörde büyük rüzgâr estiren İstanbul Otomobil Show’un dopingi ile renklenen otomotiv sektörü, grevin ve krizin yarattığı yaraları sarmak adına üstlerini bir kalemde çizdiği sponsorlukların başında otomobil sporlarına verdiği dar bütçeler de bulunuyor!

İki yıl önce ve dört yıl ölçekli bir anlaşma ile Oyak Renault fabrikasını geleneksel Yeşil Bursa Rallisi’ne sponsor alarak büyük bir çıkış yakalayan Bursa Otomobil Sporları Kulübü’nün yönetimi, 2015 sezonu için sponsorluk kontratının yenilenmemesi üzerine zor durumda kaldı. Fabrikanın anlaşmayı 4 yıllık ama her yıl yenilemek kaydı ile yaptığı ve vakti gelen ralli için bu yıl anlaşmayı kriz ve grev gerekçesi ile yenilemediği öğrenildi. Yarış tarihine az bir zaman kalması nedeniyle yeni bir güçlü sponsor bulma şansı çok az olan Bursa yönetiminin, kosponsorlarla organizasyonu çevirmeye çalışacağı öğrenildi.

Bursa’nın Renault fabrikası ile yaşadığı sponsor krizi, gözleri ister istemez Kocaeli’ndeki ralliye de çevirdi. Kocaeli Rallisi’ne verdiği güçlü destekle Kocaeli kulübünün elini rahatlatan, ancak son krizdeki maddi kayıplarının yarım milyar dolayı bulduğu hesaplanan şirketin yönetiminin, bu durumda ralli sponsorluğunu da yeniden masaya yatırabilecekleri kimi uykuları kaçırıyor. Otomobil sporlarında zaten bulunmaz olan sponsorların farklı nedenlerle de olsa parkurdan çekilmeleri, özelde organizatör kulüplerde ama genelde sporda ciddi tahribat yaratabilir.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top