TA’da 5’nci günün ardından..

140901-TA-DAY-2-moto-3

Türkiye’nin ilk ve tek maraton yarışı Trans Anatolia’da altıncı gününe yaşanan kazalar damgasını vurdu. İki İtalyan motorcu, kaygan ve taşlı zeminde düşerek yaralandılar ve hastaneye kaldırıldılar. İstanbullu offroad yarışçısı Suat İnan ise, ciddi bir kazayı yara almadan atlattı ama Pajero’su pert oldu. Yedi günlük maratonun, Kayseri ile Sivas arasındaki iki özel etabından ilki olan 112 km’lik 9’ncu etap Kayseri’de, yarışın ilk ciddi kaza haberleri telsizden anons edildi.

Önce, İtalyan motorcu Mirko Miotto’nun motordan düştüğü ve ciddi yaralandığı bilgisi ulaştı. Yarışma merkezi, etapta en yakındaki destek ve resque ekiplerini kaza yerine yönlendirdi. Miotto’nun, aldığı darbeler ile omuzu, kolu ve kaburgasından sorunu olduğu bildirildi ve ambulans istendi. 112’nin yarış görevlisi olarak tüm parkuru takip eden arazi ambulansı, Miotto’yu alıp hastaneye götürdü.

Ardından ikinci motor kazasının bilgisi raporlandı. 10 numaralı motoru ile İtalyan Roberto Rossini’nin de düştüğü yerde bileğinin kırıldığı ve kolundan yaralandığı anlaşıldı ve O da diğer arazi ambulansı ile yine hastaneye götürüldü. Her iki İtalyan motorcu da akşam Sivas’ta yarış merkezine sargı ve alçılar içerisinde geldiler. Miotto, ertesi sabah (bugün) taksi ile havaalanına transer oldu ve uçakla ülkesine geri döndü.

TA’da 5’nci gün, ralli kategorisinde yarışan Suat İnan – Özaydın Dölek’ten oluşan Birlas ekibinin aynı (Kayseri) etabında taklalar atarak otuz metre aşağıya yuvarlandığı haberi herkesi gerdi. Kazadan kısa bir süre sonra, Birlas ekibinin ardından etapta yarışan Anmet Tınkır – Ali Günpay ikilisi, otuz metre aşağıdaki aracı tesadüfen fark edip durdu ve yanlarına vardılar. Tınkır, İnan ve Dölek’in, geçirdikleri kazanın şokunu yaşadıklarını ancak büyük kazadan yaralanmadan kurtuldukları için kendilerini çok şanslı saydıklarını söyledi. Tınkır ve Gülpay, kaza yerinden ayrılıp yarışı kaldıkları yerden sürdürmeye başladıklarında, 54’ncü km’de konuşlu bulunan destek ve resque ekiplerine kazayı bir kez daha bildirdirdiler ve sonra yoluna devam ettiler.

Suat ve Özaydın’ın kaza haberi servis alanına ulaştığında, ‘baba’ Necmi İnan ve servis ekibi süratle kaza yerine hareket etti. Resque Akdeniz Offroad Kulübü Başkanı Osman Gökçenoğlu, önce, Pajero’nun ‘pert’ halini görüntüleyerek hem facebook hesabından ve hem de Ralli Ajansı’ndan paylaştı, ardından da Pajero’nun yuvarlandığı yerden çıkartılması çalışmaları için gecenin geç saatlerine kadar kaza yerinde çalışmalarını sürdürdü.

TA’nın 5’nci gününde, İtalyan motorcu Alessandro Botturi, Husqvarna 450’si ile, günün her iki etabında da en iyi zamanları yaparak, 12 saat 14 dakika 32 saniyelik toplam zamanıyla liderliğini en yakın rakibinin 17 dakika önünde 6’ncı güne taşıdı. Beta 450 RR ile yarışan İtalyan Francesco Tarricone, uzun etabı üçüncü, günün ikinci etabını ise ikinci zamanla tamamladı ve Botturi’nin ardından ikinciliğe yükseldi. Garda Bikers’in İtalyan motorcusu Alberto Bertoldi, Husqvarna 450’si ile 2 dakika farkla podyumun üçüncü basamağına geriledi. Podyumdaki üç İtalyan motorcuyu takip eden Türk yarışçılardan Serkan Özdemir 4, Ümit Salkım ise 5’nci sıralarda yer aldılar.

Buggy kategorisinde Mehmet Becce, yine sanssız bir gün yaşadı. Dördüncü gün (dün) yaşadığı direksiyon problemini Aladağlar kampındaki tamiratla giderdiğini düşünen Mehmet Becce, beşinci günün ilk etabında aynı sorunla karşı karşıya kaldı ve ilk etaptan zamanında çıkamadı. İkinci etabı rakibinin 5 dakika ardından tamamlayabilen Becce, günü yarım saat ceza ile kapatınca, buggy’deki tek rakibi Bulgar Tsanko Tsankov’in toplamda 52 dakika ardından beşinci günü de ikinci sırada kapadı ve yarışın son iki gününde hem yeni ve yeniden sorun yaşamamak ve hem de rakibinin zaman kaybetmesini beklemek için umut besledi..

TA’nın araçlar kategorisinde devam edebilen araç sayısı üçe düştü. Andofflu iki yarışmacı Yunus Ayhan ve Yaşar Çevik’in itianery düzeltilmesini protesto ederek dördüncü günün gecesi yarışı terk etmelerinden sonra, beşinci gün kaza yaparak pert olan Pajero’sunu römork üzerinde İstanbul’a gönderen Suat İnan ve şanzıman ve diferansiyel sorununu çözümleyemeyen Pajero’sunu yine römork üzerinde Ankara’ya gönderen Kemal Sarıgül yarış dışı kaldılar. Araçlar klasmanında lider Ahmet Tınkır’ın iki saat ardından Suzuki Jimmy’si ile Mert Becce ikinci, Nissan Country’si ile Ozan Önder ise üçüncü sırada beşinci günün podyumunu paylaştılar. Becce, önceki gün Suzuki’si ile yan yatırıp, Ozan Önder ise dün Nissan’ı ile çamura saplanıp zaman kaybettiler.

Tek kamyon, Mercedes Unimog ile İtalyan Marino Muti, 23 saat 52 dakika 50 saniyelik toplam zamanıyla liderliğini rahat bir şekilde son iki güne taşıdı. TA’da altıncı gün de iki etap geçilecek. Sivas’tan Ürgüp istikametine doğru ve beşinci gün geçilen iki etap bu kez ters yönde geçilerek, önceki gün peri bacaları önünde kurulan kamp alanına ulaşılacak ve gece, bu kampta geçilecek. Maratonun yedinci ve son günü, Ürgüp’den Ankara’ya doğru ve öncekilerine nispeten kısa iki özel etap daha geçilerek yarış tamamlanacak. Cumartesi akşamı ise, Ankara Bilkent’te podyum yapan yarışçılara kupaları dağıtılacak.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, Sivas

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top