Canlı Yayın | 00.45 : Yeni rekor 144.12 km

140716-drift-rekor

Dünya Drift Rekor denemesinden 100 fotoğraflık slayt gösterimi için burayı tıklayabilirsiniz..

00.45 : Samsun, Dünya Drift Rekoru’nu coşkuyla kutluyor. Alman rekortmen Harald Müller, Amerikalı rekortmene ait olan 84 km’lik en uzun mesafe drift rekorunu Samsun’da paramparça etti. Samsunluların yoğun ilgisi ve tezahüratı altında özel pistte “547 tur” atan Harald Müller, rekoru toplamda 144.12 km’ye çıkardı. Gusiness Word Records hakemi Şeyda Subaşı Gemici’nin onayladığı yeni rekor için, Harald Müller’e sertifikasını Samsun Valisi Hüseyin Aksoy verdi. Törende havai fişekler patlatıldı, hep bir ağızdan 10’ncu yıl marşı söylendi. Müller, kendisine ait olan en uzun süreli drift rekorunu da 3 saatin üzerine taşıyarak, Samsun’da çifte rekor kırdı.

23.15 : Ve, rekor Samsun’un oldu.. Sonunda oldu, Dünya Drift Rekoru Samsun’da kırıldı. Alman rekortmen, Avrasya Otomobil Kulübünün organizasyonunda Toyota Gt68 ile 358 tur atarak, kendisine ait olan rekoru kırdı. Sayılmayan 241 turu da düşünülürse, 4 saate yakın bir süreçte 800 tur atarak inanılmaz bir performans sergileyen Müller, yeni rekoru Samsun’da kırmayı başardı. Ayrıntılar gelmeye devam edecek..

23.00 :  300 Tur bitti, 58 tur kaldı.. Harald Müller, Dünya Drift Rekoru’nun peşini bırakmıyor! İlk denemesindeki 240 turu sıfırlandıktan sonra yeniden başlayan ve ikinci denemesinde 300 turu geride burakan Müller için son 58 turun geri sayımı yapılıyor. Batıpark’taki helikopter pistinde oluşturulan özel alanda Tooyta GT 68’i ile inanılmaz bir disiplin sergileyen Müller, Samsunluların dahi izlerken yoruldukları rekor denemesinde mutlu sona neredeyse ulaşmak üzere. O’nun bu çabası karşısında Samsunlular da kendilerine ayrılan yerlerde seyrederek destek vermeyi sürdürüyorlar.

22.40 : 150 Tur geçildi.. Dünya Drift Rekor denemesinde Alman pilot Harald Müller, ikinci hakkında 155 tur geride kaldı. Toyota GT68 ile Samsun’un Batıpark bölgesinde bulunan helikopter sahasında gerçekleştirilen Drift Rekor denemesinin ilk seferinde 241 tur sonrasında denemesi silbaştan yapılan Harald Müller, seyredenlerin dahi yorulduğu etkinlikte bıkmadan ve hata yapmadan otomobilini ıslak asfalt üzerinde drift kurallarına uygun bir şekilde kaydırarak ilerliyor. Gusiness hakemlerinden biri Müller’in yanına otururken, diğeri dışarıda turları sayıyor..

21.40 : Müller, yeniden deniyor.. Alman rekortmen Harald Müller, 241 turluk ilk denemesinin hakem tarafından iptal edilmesinin şokunu üzerinden attıktan sonra yeniden piste geri döndü. Benzinden kaynaklanan bir sorun nedeniyle 3 turu drift yapamadan turlamak zorunda kalan Müller, daha sonra yeniden drifte dönmesine karşın, hakem kararını kulüp yöneticilerine bildirdi ve deneme durduruldu. Müller, 241 turun verdiği yorgunluk kadar, turların sıfırlanmasının yarattığı şoktan da oldukça etkilendi. Hakemin yeniden verdiği startla birlikte rekor için yeniden ve sıfırdan saydırmaya başlandı. Samsun’da gece uzun olacak!

140715-driftrekor

21.15 : Drift rekorunda yapılan 241 tur çöpe gitti.. Gusiness hakemi, 3 turu driftsiz geçen Harald Müller’in yaptığı turları iptal etti ve rekor denemesinin sıfırlanarak yeniden başlatılmasını istedi.  Avok yetkilileri tarafından durdurulan Müller, Toyota’sını servis çadırına getirdi. Alman pilot, gelişmeler hakkında bilgi aldıktan sonra, driftsiz geçen üç tur için motora benzin gelişinde sorun yaşadığını ileri sürdü. Toyota GT68 servis çadırında Oktaykan Power mekanikerleri tarafından kontrol edildi ve lastikleri değiştirildi. 240 Turu ‘yok’ sayılan Müller ise, şansını yeniden deneyeceğini söyledi.  Hakemin rekor sayımını sıfırlaması Samsun’daki ortamı da bir anda soğuttu. Herkes bir yandan yaşanan bu gelişmenin şokunu yaşarken, diğer taraftan da yapılan ölçümün ne kadar hassas olduğunu bu gelişmenin de gösterdiğini dile getirdi. Kısa bir aradan sorn Müller, yeniden ve sıfırdan piste çıkarak, rekor denemesini yineleyecek.

21.01 : Müller’de tempo zaman zaman düşüyor. Drift kurallarına uygun sürüşte en ufak bir aksama meyilinde hakemler bilgi istiyor ve uyarıyor.. Samsunlular, iftarlarını rekor alanında açtılar ve sonucu merakla beklemeye devam ediyorlar.

20.55 : Yolun yarısı geçildi. Az önce yapılan anonsta yolun yarısının geçildiği açıklandı. Gusiness hakeminin sayımına göre 190 tur geride kaldı. 150 tur sonra, rekor Samsun’da olacak!

20.40 : Rekor denemesinde ilk 100 tur geride kaldı.. Müller, lastikleri korumak için 10 turda bir Toyota’sının yönünü değiştiriyor. Gusiness hakemlerinin gözetiminde 235 metrelik pistte 85 Km’yi geçmeyi hedefleyen Müller, Toyota’sı ile adeta suda bale yapıyor.. Müller’in rekoru kırması için 375 turu geçmesi gerekiyor..

140715-drift-start

20.04.. 10’ncu yıl marşı ile başladık turları saymaya.. : bu ülke için çok farklı değerlere sahip olan Samsun, tarihi bir gece daha yaşamaya hazırlanıyor. Avrasya Otomobil Kulübü’nün organizasyonunda, Alman rekortmen sürücü Harald Müller’in çifte dünya rekoru için denemesi 20.04 itibariyle başladı. Alem FM’in alana yayınladığı 10’ncu yıl marşı ve Samsunluların coşkulu takipçiliği altında Müller, Toyota ile ıslak asfalt zeminde turlara başladı. Gusiness hakeminin verdiği starttan önce, devasa bayrakla Müller’in Toyota’sının üstünü örten Avoklular heyecanı herkesten fazla yaşıyorlar. Başta Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimiz ve Soma’da hayatını kaybedenler için 1 dakikalık syagı vuruşu ve İstiklal Marşı’mızın ardındn, Müller rekoru Amerika’dan ülkemize getirecek denemesi için turlarına başladı..

140715-muller-antren

19.34 : Ve, Müller sahaya çıktı!. Kendisine ait olan Dünya Drift Rekoru’nu kırmak için Samsun’un Batıpark helikopter pistinde Toyota’sını sürecek olan Alman rekortmen Harald Müller piste çıktı ve ilk antrenmanını yaptı. Daha önce 18.30’da olacağı açıklanan antrenman turları 50 dakika gecikme ile ve 19.20’de yapılabildi. Sulanan parkurda 10 tur atan Müller, daha sonra yeniden servis çadırı altına girdi.

140715-drift-hakemRekor denemesine beklenen Spor Bakanı  Çağatay Kılıç, Meclis çalışmaları nedeniyle Ankara’dan ayrılamadığı için rekor denemesini izleyemeyecek. Kılıç’ın Müller’in yanında tur atması da daha  önce gündemde bulunuyordu. Alem FM’in müzik yayını yaptığı rekor alanında gün boyunca anlatımı Eurosport’un motor sporları spikeri Yiğit Top yapacak. Aşırı kilolarından kurtulduğu gözlenen Top, oldukça formda görünüyor.

image

18.15 : Rekora sayılı dakikalar kaldı.. Dünya Drift Rekor denemesine sayılı dakikalar kala, Samsun’da son hazırlıklar tekrar tekrar gözden geçiriliyor. Rekor için kullanılacak olan Toyota, çekici sırtında Batıpark’taki alana getirildi, Oktaykan Kardeşler tarafından son kez kontrole alındı. Rekor denemesi sırasında kullanılacak lastikler ile ilgili çalışma yapıldı. Halen otelde dinlenmede olan Alman pilot Harald Müller, saat 18.30’da alana gelecek ve yaklaşık yarım saat sürecek bir antrenman yapacak. Rekor denemesinin başlanma saati ise 19.00..

Organizatör kulüp Avok’un başkanı Murat Ergüç’ten tüm görevlilerine, herkeste belirgin bir gerginlik gözleniyor. Rekorun kırılacağına olan inanç tam ve bu konuda ekip sık sık motive ediliyor. Samsun’un batısında bulunan Batıpark helikopter pistinde, Müller’in Toyota ile çifte rekor denemesi yapacağı alanın asfalt zemin kalitesi endişe konusu oldu. Belediyenin ufak tefek yamalarının da işe yaramadığı ve zeminin meyillerle dolu olduğu, özellikle lastiklerin aşınmasında törpü işlevi göreceği ileri sürüldü. Alanı çevreleyen su boruları ve asfaltı sürekli ıslatacak musluklar, Avok ekibi tarafından yerleştirildi ve kontrol edildi.

Rekor denemesi Guiness’in resmi gözlemcisi Seyda Subaşı Gemici tarafından denetlenecek ve olası rekorların kırılması halinde onaylanacak. Aynı zamanda da Drift Kulübü başkanı ve Avrupa Drift Şampiyonası Türkiye temsilcisi Görkem Coşgun da kendisine eşlik edecek. Ayrıca Tosfed adına da denemenin raporu tutulacak. Tosfed Başkan Vekili Kemal Kurtagiç, bu sabah Ankara’dan Samsun’a geldi ve Batıpark’taki çalışmaları yakından gözlemliyor.

Diğer taraftan, Yerel basının da etkili haberleri ile Samsunsular da bu tarihi ana tanık olmak adına yavaş yavaş Batıpark’a gelmeye başladılar. Başkan Ergüç, bu akşam 2 bine yakın seyirci beklediklerini söyledi ama rekor denemesinin ilk tarihi olan 19 Mayıs’ta yapılması mümkün olması halinde en az yüz binden fazla seyirci hedeflediklerini söyledi. Denemenin 19 Mayıs’ta yapılması, Soma faciası nedeniyle mümkün olamamıştı.

Bora Köktener (solda) ve Necmettin Oktaykan ile Toyota'nın başındayız..

Bora Köktener (solda) ve Necmettin Oktaykan ile Toyota’nın başındayız..

Müller, bizden biri.. Alman rekortmen Harald Müller, aslında tam bir Türk dostu, uzun süredir Türkiye’de yaşama fırsatını bulmuş. İstanbul’da uzun zaman geçiren Müller, bu süreçte de çay tiryakisi haline geldi. İstanbul’daki yaşamı sırasında Beşiktaş taraftarı olan Müller, 46 yaşında ve hayatını yarış pilotluğu yaparak sürdürüyor.

Rekor denemesi için Hampton oteli merkez olarak kullanılırken, Lig Radyo ve alem FM ortak yayında gün boyu canlı bağlantılarla dinleyicileri son haberlerden bilgi sahibi yapıyor. Müller, radyoların ortak yayınında İlker Duralı’nın canlı yayın konuğu olarak katıldı ve son bilgileri kendi ağzından aktardı. Müller’in ardından Avok Başkanı Murat Ergüç, canlı yayında konuk olarak organizasyon hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bıra Köktener ve Harald Müller ile Hampton otel lobisindeyiz..

Bıra Köktener ve Harald Müller ile Hampton otel lobisindeyiz..

Dünya Drift Rekor denemesi için geri sayım başladı. Alman rekortmen Harald Müller, an itibariyle Toyota GT86’nın rekor denemesi öncesinde tüm ayarlarının yapıldığını ve herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Müller, bugün saat 19 itibariyle çifte rekor denemesine çıkacak. Biri kendisine ait olan 2 saat 21 dakikalik zaman rekorunu 3 saate çekmeyi hedefliyor. Diğer rekor ise bir Amerikalıya ait ve 84 km’yi 100 km’ye yükseltmeyi deneyecek.

140701-avok-drift

Dünya, rekor için Samsun’u gözlüyor!.. Alman rekortmen Harald Müller’in bugün Samsun’da Dünya Drift Rekoru kırmak denemesini gün içinde anlık haberlerle güncellenecek bu sayfadan takip edebilirsiniz.

Üç yıl aradan sonra, yolumuz yeniden Samsun’a düşüyor.. 2012’deki Hitit Rallisi’nden sonra, bu şirin Karadeniz şehri, bu kez Dünya Drift Rekoru denemesine ev sahipliği yapacak. Avrasya Otomobil Kulübü (Avok) tarafından organize edilen rekor denemesinde, Dünya Drift rekortmeni Alman pilot Harald Müller, Toyota GT 86’nın direksiyonuna geçecek. Samsun’un Batıpark helikopter alanında düzenlenecek rekor denemesinde aynı zamanda 84 km ile Amerikalı Johan Swartz’ın rekorunu da geliştirilmeye çalışılacak. Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın da izleyeceği bildirilen rekor denemesinden anlık haberleri, gün boyunca bu sayfadan sizlere ulaştırmaya çalışacağız. Ajanstan ayrılmayın, habersiz kalmyaın!

Aydın Hoşgör | Samsun

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top