Yiğit Timur; “Taşıdığım bayrağın hakkını vermek zorundaydım”

140506-yigit-timur

Hafta sonu Portekiz’de yapılan  Dünya  Rallikros Şampiyonası’nın destek yarışı RX Lites’te 4’ncü olarak podyumu kıl payı kaçıran ama elde ettiği skorla büyük yankı yapan genç rallici Yiğit Timur, göğsümüzü kabartan bu başarısı hakkında soruları yanıtladı.

-Dünya Rallikros Şampiyonası?na RX Lites kategorisinde yarışacağını öğrendikten sonra nasıl hazırlandın? Bu, daha önce yarıştığın bir branş değildi.

Bana böyle bir imkanı sundukları için Avitaş Motorsport ve takımım Toksport Wrt?ye ne kadar teşekkür etsem az. Daha önce yarışmadığım bir branştı rallikros. Oysaki bütün rakiplerimin belli şampiyonalarda dereceleri mevcut bu branşta ve Control 4 ile sürekli olarak yarışıyorlar. Neye benzediğini, nasıl kuralları olduğunu hiç bilmiyordum. Çekişmeyi sadece videolardan izleyerek öğrenebildim. Oturup bilmediğim kuralları, yarış sırasında nasıl stratejiler izlendiğini videoları izleyerek öğrendim. Control 4 ile daha önce çok az bir tecrübem olmuştu, yaptığımız testlerde de kısıtlı olarak bu tecrübemi geliştirmeye baktım.

-Portekiz?e giderken takım olarak hedefiniz neydi? Neler düşünüyordun?

Portekiz?e giderken kendimize net bir hedef koymadık. Rakiplerimizden bizden çok ama çok tecrübelilerdi. İlk 5 içinde olmak o an ki koşullara baktığınız zaman utopik bir hedefti. Kolay değildi ama içten içe istiyorduk. Türk bayrağının hikayesini bilirsiniz, ne kanlar döküldü o al bayrak için. Biz bu hikayelerle büyüdük, dolayısıyla o bayrağı taşıyorsanız hakkını vermek zorundasınız.

-Yarış başladı, bir çok kez parkura çıktın, yarı finalde bir çok sorunla karşılaştın, bunlar nelerdi?

140506-rx-lite-scorboardDediğim gibi, ilk yarışımızda ilk 5?in içinde bitirebilmek süper bir başlangıç olabilirdi. İçte içe istediğim şeyi yapabilmek için mücadeleye başladık. Yarı finale çıkabilmek adına puanları toplarken bir yandan Control 4?e alışmaya, bir yandan da rallikrosun doğasını kavramaya çalışıyorum. Rallikrosta best time çizginiz farklı, defansif çizginiz farklıdır. Görüntülerde de görmüşsünüzdür, sürekli tek teker keserek gidiyoruz, arkanız ve önünüzde araçlar var, kısa bir parkur, asfalt ve toprak zemin karışık. İlginç ve bir o kadar da eğlenceli bir branş. Rakiplerimiz dişli ve sertler. Yarı finale aldığımız puanlarla çıktık ve yarı finalde bir çok sorunla karşılaştık ama bitirebildik. Yarı final yarışında bir kaç hata yaptım. Sonlara doğru çok sert bir temas sonucu ön taşıyıcı kırdık ve bu halde finişe kadar gelip ikinci oldum.

-Aracın sorunlu finişe geldin, sorunu o kısa sürede nasıl giderdiniz? Final nasıldı? aracın içinde neler yaşandı?

Ön taşıyıcıyı kırarak finişe geldik. Takımımız Toksport Wrt dünyanın dört bir yanında otomobil yarıştıran bir garaj. 20 dakika gibi kısa süre içinde muhteşem bir iş çıkarttılar ve final için otomobilimi hazırladılar. Kimse bir şey söylemiyordu ama bu halde yarı finalde ikinci olmam herkes için bir sebep oldu. Ben duygusal olarak çok yüklüydüm, az sonra ekran başında bütün sevdiklerim, ülkemden beni destekleyenler finalde beni izleyeceklerdi. Benden elimden gelenin en iyisi bekleniyordu, bunu yapmak için kendimi psikolojik olarak o, 20 dakikada hazırladım. Araçta hazır olunca final için grid üzerindeki pozisyonumu aldım. Kulede Halid Avdagiç telsiz ile benimle irtibattaydı ve kulaklıktan beni yönlendirmek için hazırdı. Startın hayati bir önemi olduğunu biliyordum. Startta istediğim gibi bir atak yaptım ve ilk virajdan ikinci olarak çıktım. İkinci turdan itibaren Halid Avdagiç telsizden ?arkadan yaklaşıyorlar, virajın içine kapan!? diyerek beni uyarıyordu. Üçüncü tura girdiğimizde telsiz bağlantımız koptu. Ben arkamdaki ve önümdekilerin bana göre pozisyonlarını bilemediğimden sürekli olarak yakın olduklarını varsayarak yavaş ve sürekli defansif çizgide sürmeye başladım. Telsiz bağlantım da olmadığından joker turumu kullanmak için yönlendirme de alamadım. Bu esnada arkamdakiler joker turunu benden önce kullanmışlar. En son turda joker turuna girdim ve çıktığımda ufak bir savaşın içine girdim. Savunmamızı gerçekleştirdik ve dördüncü olarak finişe gelmeyi başardık.

İlk defa rallikrosta ve yine ilk defa yurt dışında yarıştın ve 4?üncü oldun. Bu, nasıl bir duygu?

Finalde 3?üncü de olabilirdik ama 4?üncülük te iyi sonuç. Güzel puanları hanemize yazdırdık. Dediğiniz gibi ilk defa yarıştığım bir branş ve dünya şampiyonasındayız. 4?üncülük çok çok iyi bir sonuç baktığınız zaman. Gururluyuz, rakiplerimize de aslında ufak bir gözdağı vermiş olduk. Türk bayrağını orada böylesine iyi bir sonuçla da dalgalandırdığımız için de sevinçliyiz. Arabayla iyi bir ekip olduk, biraz daha kilometreye ihtiyacım var bu branşta. Hiç kimse merak etmesin, al bayrak en kısa zamanda en üst basamakta dalgalanacak!

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top