FIA’dan yeni sezon kurallarına ‘ince ayar’..

131205-FIA-FLAG

Dünya Ralli Şampiyonası için gelecek sezondan geçerli olmak üzere bir dizi kararlar alındı. FIA Dünya Motor Sporları Konseyi?nin Paris?te yaptığı toplantıda onaylanan kararlardan birine göre, ilk kez 2013 yılında uygulanan ve start sıralamasını belirlemede baz alınan ?sıralama etabı? kaldırıldı. Bu kararın gerekçesi, bazı takımların yaptıkları ?taktikleri? önlemek. Geçtirilen çözüm ise, start sıralaması şampiyonanın puan sıralamasına göre düzenlenecek olması. P1 ve P2 olarak tanımlanan sürücüler için de yarışların iki ve üçüncü günlerinde sıralama tersten yapılacak.

Şampiyonanın İtalya ayağı Sardunya rallisi, ilan edilen tarihten bir hafta ileriye ötelendi ve 6-8 Haziran?a kaydırıldı. Bir diğer değişiklikle de rallilerin programlarına standart getirildi. 2014?te seramonik startlar Perşembe günlerine fikslendi, Avrupa?daki yarışların finişleri ise saat 12?de yapılmak zorunda. 2013 Sezonunda organizatör tercihine bırakılan ?güç etabı? uygulaması, 2012?deki eski şekline döndürüldü. Yeni sezonda bu etaplar, her rallinin son etabı olacak şekilde değiştirildi ve mesafesine de en az 10 kilometre olma şartı getirildi.

Bir diğer yenilik te takımlar için hayli rahatlık sağlayacak. Buna göre, takımlar sezon içerisinde farklı pilotlarla anlaşma yapabilecekler. Ancak, yine de takımlar bir sezon içerisinde en az 10 yarışa katılacak bir pilotu önceden deklare edecekler. Herhangi bir gerekçe ile yarış dışı kalıp ta ertesi gün parkura dönmek için süpeRally talep edecek yarışçılar ise, izleyen gün parkura P1 ve P2 ekiplerinin ardından çıkacaklar. Bir diğer yenilik te seyircilere ve medyaya yarayacak görünüyor; WRC, WRC2 WRC3 ve Junior WRC gibi farklı şampiyonalarda yarışacak ekiplerin araçlarında kategorilerini belirleyecek renkli bir çıkartmaları olacak. Araçların güçlerine göre belirlenen sınıfların isimleri de değiştirildi. Örneğin, WRC araçlarla yarışacaklar için RC1 ibaresi kullanılacak.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top