Offroadda ‘trial’ ve ‘baja’ açılımı..

6802

Yeni sezonda offroad çeşitleniyor! Federasyonda gerçekleştirilen genişletilmiş offroad kurulu toplantısında hem sezon sonu değerlerlendirmesi yapıldı ve hem de yeni sezon ile ilgili görüş ve öneriler konuşuldu. Tosfed Başkanı Metin Çeker ve yönetim kurulu ile offroad kurulu üyelerinin katıldıkları toplantıda organizatör kulüplerin temsilcileri ve görüşlerini aktarmaları için özel davet alan bazı offroad yarışçıları katıldılar. Andoff, İsoff, Sosder, Beyoff, Boloff, Sinoff, Trakoff ve Bask ile bu yıl Trans Anatolian maratonunu düzenleyen Anatolia Odfroad Derneği başkan veya yöneticileri ile temsil edildikleri toplantı yaklaşık dört saat sürdü.

6770Başkan Metin Çeker, açış konuşmasını yaptığı toplantıda hem katılımcıların görüşlerini dinleyip notlar aldırdı ve hem de offroadda yapmayı düşündükleri kural ve sistem değişiklikleri hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantıda tüm katılanlara tek tek söz verip görüşlerini alan Metin Çeker, yaptığı yönlendirmelerle de toplantının moderatörlüğünü üstlendi. Dört ana başlık altında düzenlenen toplantı süresince iki kez verilen molalarda ise katılımcılar birbirleri ile yeni sezon ve kurallar üzerine görüş alışverişlerini sürdürdüler.

Offroad değerlendirme toplantısında ilk olarak offroad şampiyonası masaya yatırıldı. Kural değişiklikleri konusunda en hazırlıklı isim olarak toplantıya katılan Ankara Offroad ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Özgiray, kulüp bünyesindeki yönetici ve sporcularla tartışıp önerileştirdikleri kural değişikliği taleplerini dile getirdi.

6811Geçtiğimiz sezon yaşanan ve kurallardan kaynaklanan sorunları anımsatan Özgiray, bu kurallarda sporcu lehine esneklikler getirilmesini ısrarla talep etti. Özgiray, yeni sezonda araçların transferlerini de (tır desteği) federasyonun karşılamasını talep etti. Tosfed Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burç ise, söz alarak, federasyonun bu yıl taşıma konusunda 100 bin lira kaynak aktardığını söyledi.

Toplantının en hararetli tartışması, bu yıl ‘kupa’ şeklinde düzenlenen trial yarışlarının yeni sezonda Türkiye şampiyonası statüsüne kavuşturulması üzerine yapıldı. İstanbul offroad Kulübü adına konuşan Erkan Birinci, trial’ın ülkemizde henüz yeterince tanınmadığını ve olgunlaşmadığını, bu yüzden bir şampiyona olması için henüz çok erken olduğunu belirterk, yeni sezonda yine kupa olarak kalmasını talep etti. Bu konuda özellikle Karadeniz ve Bursa offroad kulüp temsilcileri gerekçelerini de belirterek trial yarışlarının şampiyona statüsüne kavuşması için ısrarcı oldular. Başkan Çeker, trial konusunda son noktayı koydu ve bir kurul oluşturarak dünyadaki kuralları detaylı bir şekilde inceleyeceklerini ve buna göre son kararı vereceklerini söyledi.

6809Toplantının diğer bir gündem maddesi de Baja tarzı yarışlara yaygınlık kazandırılmasıydı. İsoff temsilcisi Erkan Birinci, kapılı yarışlar yerine baja yarışların tercih edilmesini talep etti ve bu görüşünü destekleyen açıklamalar yaptı. Çeker, bu konuda üç bölgede üçer günlük üç yarıştan oluşan bir format düşündüklerini ve Baja yarışların bünyesinde ayrıca kamp ortamı da talep eden ve offroad camiasında gezginler olarak tanımlanan geniş bir kitlenin bu isteklerini karşılayacak bir çözüm üzerine de çalıştıklarını söyledi.

Genişletilmiş offroad kurulu toplantısında en hararetli tartışma konularından bir diğeri oyunlar üzerine yaşandı. Kulüplerin çoğu oyunların mutlaka bir disiplin altına alınmasından yana tavır koydu. Güvenlik endişesi yaşayan kulüpler, oyunlar yerine mahalli yarışların yaptırılmasını ve tüm oyunlarda federasyonun asgari güvenlik koşullarının geçerli olmasını dile getirdiler.

Yeni sezonda oyunların yerine kulüplerin mahalli yarışlar yapmaları yönünde özendirilmesi, güvenliğin ön planda tutulması ve mahalli yarışların da yıl içindeki başarılarına göre bir sonraki yıl ulusal şampiyonaya katılımlarının sağlanması da toplantıda alınan notlar arasında yer buldu.

Dört saatlik toplantıda varışan ortak görüşe göre, yeni sezonda offroadda ürün çeşitliliğine gidilecek; geleneksel Türkiye Offroad Şampiyonası’nın yanısıra oyunları kapsayacak şekilde genişletilecek mahalli yarışlar, şampiyona veya kupa statüsünde trial ve ayrıca baja yarışları ile offroad’un daha geniş kitlelere sevdirilmesi, aynı zamanda da katılımcı sayısının arttırılmasına çalışılacak.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Genişletilmiş Offroad Kurulu sezon değerlendirme toplantısının daha ayrıntılı haberi, Ralli Dünyası Dergisi’nin Aralık sayısında yer alacak.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top