Offroad’a ‘toplu start’ geldi!

6350

Tosfed, rallikrosa getiremediği ?toplu start? uygulamasını offroad için uygulamaya aldı. 10 Ekim?de (bugün) yayımlanan 12 numaralı bültenle spor kamuoyuna duyurulan ?toplu kalkış etabı? uygulamasına göre araçlar aynı anda start alarak tek parkurda 10 tur olarak yarışacaklar. İlk yarışın start dizilişi sıralama turları sonucuna göre belirlenecek, ikinci yarışın start dizilişi ise ilk yarışın sonuçlarına göre ilk 10 sıranın tersine yer değiştirmesi şeklinde belirlenecek.

Yarış günü start sıralamasını belirlemek için araçlar tek tek sıralama turu atacaktır. Her araç için ayrı zaman tutulacak ve en iyi zamanı yapan araç avantajlı durumda start alacak. Sıralama turları startı ile beraber her yarışmacı için 40 dakika servis süresi verilecek, etapta geçilen süre servis süresi içerisinde sayılacak. Bu süre bitiminde araçlar kapalı park alanına giriş yapacak, 40 dakikadan sonra geç gelinen her 1 dakika için 10 saniye cezası yarış zamanına eklenecek. 15 Dakika geç kalınma durumunda yarışmacı ihraç edilecek.

Sıralama turunda kalan ve kendi imkanları ile hareket edemeyen araçlar ise organizasyon tarafından pit alanına taşınacak ve pit alanı girişinde 40 dakikalık zamanları başlayacak. Araçlar Start sıralamasında bir buçuk araç boyu (yaklaşık 6 m) farkla grid şeklinde dizilecekler. Start yeşil ışıkla veya bayrakla verilecek, araçlar yarış sırasında pit stop yapabilecekler ve servis alanına giriş ve çıkış bariyer ile kontrollü olarak sağlanacak.

İçeride geçirilen zaman yarışmacının aleyhine olarak işleyecek ve servis alanından çıktığında turlarına devam edecek. Benzin alma ve lastik değiştirme sınırı yok. Parkur üzerinde arıza yapıp kalan hiçbir araç servis alanına kadar başka bir araçla çekilemeyecek, ancak görevlilerce sadece güvenlik amaçlı parkur dışına en yakın yere çekilebilecekler. Araç kendi imkanları ile devam etmek zorunda, dışarıdan herhangi bir ekipman ve ekip yardımı alamayacaklar, aksi hal ihraç sebebi.

Takla atan yarışmacı görevli araç ile ters çevrilemeyecek ve müdehale edilemeyecek, sadece seyirci elle müdehale edip devamını sağlayabilecekler. Seyirci yardımı olmayan bölgelerde güvenliği sağlamak ve yolu açmak amaçlı görevli araç ile çekilen ve düzeltilen araçlar yarışmadan ihraç edilecekler. Organizasyon tehlike arz eden bir durum görüyorsa yarışmacının fikrini sormadan görevli araç ile müdehale edip yolu açabilecek, yarışmacı yarıştan ihraç olmuş sayılacak.

Pist içinde bilinçli şekilde yarış akışını engelleyecek ve yavaşlatacak şekilde durmak ihraç sebebi, yine ?pist? içinde geri gidilmeyecek, geri dönülemeyecek, fakat yolda spin atan ve yan dönen araç pozisyonunu düzeltmek amacı ile kısa bir mesafe geri gidebilecek. Mesafe komiserler kurulunun inisiyatifinde olacak. Kapılar ve bantlar pistin sınırlarını belirtmek amacı ile kullanılacak, kestirme yapılamayacak, ancak yoldan çıkarak bant sınırını aşmak ihraç sebebi değil.

Bu durum komiserlerce birinci kestirme veya kestirme tekrarının tespitinde, varsa itirazların değerlendirilmesinden sonra kasıtlı yapıldığı kanaatine varılırsa uygun görülen zaman cezası verilebilecek. Bu maddeler yarışma dışı kalmış aracın pist dışına çıkartılması amacı ile ihlal edilebilir, aksi taktirde yarışmacı ihraç edilir. İlk aracın damalı bayrağı görmesinden en fazla 5 dakika sonra araçlar damalı bayraktan geçerek yarışı bitirebilir, aksi taktirde finiş görmemiş sayılacaklar.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top