İsveç için geri sayım başlıyor!

2009 yılında rotasyon gereği takvimden çıkarılan, fakat 2010 ve 2011 yıllarında Dünya Ralli Şampiyonası ?nın açılış yarışı olarak koşulan İsveç Rallisi için hazırlıklar tam gaz sürmekte! Monte-Carlo ?nun dönüşü ile birlikte takvimdeki ‘klasik’ yerini alarak sezonun ikinci yarışı olan İsveç Rallisi 9-12 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek.

9 Şubat Perşembe TSİ sabah 11.33?te ‘Rada’da yapılacak olan 3.99 kilometrelik ‘Qualifying Stage’ ile başlayacak heyecanı, yine tsi 21.04?te rallinin de merkezi olan Karlstad’ta koşulacak SSS takip edecek. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri toplam 23 özel etabın kat edilmesinin ardından, yarış Pazar günü TSİ 17.16’da Karlstad şehir merkezinde son bulacak.

İsveç Rallisi ?nin geçmişine şöyle bir göz atacak olursak, 1950 yılından beri resmi olarak düzenlenen rallinin, ilk yıllarında yaz döneminde ve gece organize ediliyor olması ona ‘Midnight Sun’ (Geceyarısı Güneşi) ismini kazandırdı. Rallinin resmen Dünya Ralli Şampiyonası takvimine kabul edilmesi ise Stig Blomqvist-Arne Hertz ikilisinin Saab 96 V4 ile kazandığı 1973 senesine isabet ediyor.

İsveç’in tek ikonik özelliği ise nerdeyse tamamının kar üzerinde geçiliyor olması değil; 2004 yılında Sebastien Loeb’ün elde ettiği zafer hariç, İskandinav olmayan hiç bir pilotun İsveç Rallisi birinciliğine erişememesi. ‘Matador’ Carlos Sainz dört kez 2nci, iki kez ise 3ncü olarak finish görmüştü.

2006 yılından beri ise Ford?ların ambargo koyduğu yarışa, hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl genç sürücü Mads Otsberg? in üstün performansı damga vurmuştu. Liderlik için son etaba kadar Abu Dhabi Ford World Rally Team Pilotu Mikko Hirvonen ile çekişen Otsberg, yarışı Hirvonen? in yalnızca 6.5saniye arkasında ikinci olarak bitirmişti.

Bu yıl gerek M-Sport ile yaşadığı pazarlık süreci, gerekse kendi kişisel hazırlıklarını bahane ederek Monte-Carlo? yu ‘es’ geçen Otsberg’in, kendi ülkesi Norveç?te hazırlık niteliğinde iki yarışa girdiği biliniyor. Mountain Rally ve Rally Elverum’a yeni Ford Fiesta RRC (Regional Rally Car) ile giren ve Rally Elverum’da zafere ulaşan Otsberg, iyi bir antreman süreci geçirdiğini ve hedefinin İsveç Rallisi’ni geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da podyumda bitirmek olduğunu belirtti.

Otsberg?in İsveç? ten sonra kalan 11 yarışın tamamına katılması ise halen netlik kazanmadı. Pilot, alınacak olası iyi neticelerin ileriki yarışlar için kendisine büyük avantaj sağlayacağını ve bu sebepten önündeki en önemli engelin İsveç Rallisi olduğunu beyan ediyor.

Berk Kocaman | Ralli Ajansı Editörü

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top