Otokroslar ‘duble’ oluyor!

İkibinoniki sezonu öncesi, ‘kurallar’ ve yarış takvimi hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere her yıl federasyon tarafından düzenlenen geleneksel toplantılarının otokroslar ve tırmanma yarışlarını kapsayan ilkinde katılım beklenenden az oldu.

Burhan Felek spor kompleksi içerisinde yer alan Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Haluk Ulusoy eğitim ve konferans salonunda saat 10.30’da başlayan toplantıya ev sahibi olarak federasyon adına Genel Sekreter Bülent Süalp, Spor Kurulu Başkanı Metin Çeker, Spor Kurulu üyesi Serhan Acar ve Tosfed Medya sorumlusu Zafer Sarı hazır bulunurlarken, karşılarında sadece iki garaj, bir takım ve iki organizatör kulübünü temsilen toplam 7 temsilci katıldı.

Geçmiş sezonun değerlendirmesi ve kurallarda düşünülen değişikliklerin konuşulduğu toplantıda öne çıkan görüşler yarışların sayısı, niteliği, start kapalı parkı ve teknik kontroller oldu. 2011’de 6 adet olan (biri iptal edildi) otokrosların ‘çok geldiği’, yarış haftasının azaltılması ama aynı hafta sonu iki ulusal ve iki de mahalli olmak üzere yarış sayısının arttırılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Spor Kurulu Başkanı Metin Çeker, 5 yarış haftasından en iyi 4’ünün şampiyonaya puan vermesini ve her yarış haftasında iki ulusal olmak üzere toplam 10 yarıştan en iyi 8’inden şampiyonaya puan taşınmasını uygulamayı düşündüklerini dile getirdi. Çeker’in bu fikrini onaylayan garajlar da “daha az deplase olup, aynı yarış haftası birden fazla yarış yapılmasını desteklediklerini” bildirdiler.

Seyir ve görsel etkinliğin artması için otokroslarda en azından iki aracın yan yana start alması fikrine garaj yetkilileri ‘katılım olmayacağı’ gerekçesi ile karşı çıkarken, otokroslarda zaman eşitliği olması halinde başvurulmak üzere, yarıştan önce bir seeding zamanı alınması ve gerektiğinde yarış birincisinin bu zamanla belirlenmesi düşünüldü. Çerker, otokroslar ve tırmanmalarda HANS kullanımının yeni sezonda zorunluluk haline geleceğini ve puantajın da 20-15-12.. sistemine çevrileceğini açıkladı.

Diğer taraftan da teknik kontrollerin hakkaniyetle yapılması dile getirildi. Kural dışı yarışan araçlar için rakibin itiraz etmesine gerek duyulmadan teknik kontrolde sorunun giderilmesi, ‘itirazlarla birbirimize düşe düşe iyice küçüldük’ serzenişi ile seslendirildi. Diğer bir garaj yöneticisi de “yarışçı otoriteden korkmalı, itiraza değil” dedi.

Tırmanmalarda kapalı park uygulaması da organizatör kulüp yetkilileri tarafından tartışmaya açılırken, Metin Çeker, var olan kurallarda bu konuda çok bağlayıcı ifadeler olmadığını, yurt dışında da yarışçılara start zamanları verilerek serbest bırakıldığını söyledi.

Tırmanma yarışlarında kategorilerin peşine mahalli yarışların takılması önerisi ise destek görmedi. Öğleden sonraki toplantıya katılan katılımcılardan ise, ‘open-class açılması’ ve ‘İstanbul’da rallikros pisti yapılması’ önerileri geldi.

Katılım ve görüşülen-teklif edilen konular açısından geçen yıllara göre oldukça yavan geçen otokros ve tırmanma içerikli ilk toplantının tamamlanması ile birlikte katılımcılar 13.30’daki ralli toplantısına kadar öğle yemeği için salondan ayrıldılar.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top