EOSK; “Milyon dolarlık takımların seyircisi nerede?”

Sezonun açılış rallisi olan Ege’nin organizatörü Ege Otomobil Sporları Kulübü (EOSK), rallinin tanıtımının yeterince yapılmadığı ve seyirci çekilemediği konusunda yöneltilen eleştirilere karşı bir açıklama yaptı. EOSK Asbaşkanı Enis Alpsoy tarafından Ralli Ajansı’na gönderilen açıklama, aynne şöyle;

“Otomobil sporlarında milyon dolarlık takım oluşturuyorsunuz kimse sizi seyretmiyor. Demek ki spor, sporcular ve takımlar halk arasında yeteri kadar bilinmiyor. Türkiye’de otomobil sporlarını yaymak ve geliştirmek öncelikli olarak TOSFED in görevidir.

Eğer bir spor müsabakasında seyirci yoksa bunun birinci derecedeki sorumlusu ilgili federasyondur. Otomobil sporları kulüpleri, sportif organizasyonun yanında yarışmanın tanıtımı ile ilgili çalışmalarda yapmaktadır. Doğal olarak ta bu tanıtımlarda medyanın ve halkın ilgisini çekebilecek flaş haberlere gereksinim vardır. Takımlar da kendileri hakkında halkı bilgilendirmeli ve yaşanabilecek bir rekabeti önceden halkla paylaşmalıdır. Sonuç olarak federasyon, kulüp ve takımlar birlikte medya ve tanıtım çalışması yapmak zorundadır.

Bu açıdan Ege Rallisi öncesi tanıtım ve medya çalışmalarına bakarak neler yapılmış veya yapılmamış bir anımsayalım. Federasyon kendi şampiyonasının tanıtımını ve medya lansmanını yaptı mı? 2011 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın tanıtım giderleri için federasyon ne kadar bir bütçe ayırdı ve nasıl bir planlama yaptı? Şampiyonanın bir logosu var mı? Milyon dolarlık diye adlandırılan takımlar sezon öncesi takımlarını ve sporcularını tanıtmak için nasıl bir çalışma yaptı ve ne kadar bir bütçe harcadı? Biz bunları merak ediyoruz. 

Kulübümüzün 2011 Ege Rallisi öncesi yaptığı  tanıtım çalışmaları aylar öncesinden başladı. Öncelikli olarak 2011 Ege Rallisi logosu, afişleri ve  kullanılacak görseller hazırlandı. Yerel kanallarda yarış öncesi yapılacak haberlerde kullanılmak üzere videolar hazırlandı. Sezon takviminin açıklanması ile birlikte ilk haberler yerel medyada yer almaya başladı. 6 Nisan’dan itibaren ralli afişleri halkın yoğun olduğu yerlerde asılmaya başladı. 20 Nisan- 30 Nisan tarihleri arasında  yüzlerce otobüs durağına ralli tanıtım afişleri 10 gün süreyle asıldı. Forum Bornova gibi yüzbinlerce kişinin geldiği AVM de 7 gün süreli Ralli Haftası düzenlendi. 

Ralli öncesi iki ayrı medya tanıtım kokteyli düzenlendi. Bunların sonucu olarak ta Ulusal medyanın Ege sayfalarında onlarca haber yer aldı. Yerel TV kanallarında yapılan haberlerin yanı sıra Ege TV ve Kanal 35 de 25-30 dakikalık canlı yayınlarda 2011 Ege Rallisi tanıtıldı. Kulübümüz üyesi ve sporcusu Taner Şengezener tarafından İzmir Ülkü Yarış Pistinde ralliye katılacak takımın ve sporcuların medya tanıtımı yapıldı.

(Tüm tanıtım çalışmaları görüntüleri önümüzdeki hafta web sitemizde yayınlanacak.) 

Bütün bu tanıtımlara rağmen niye seyirci ralliye ilgi göstermedi düşünmek gerekir. Demek ki sadece kulübün harcama yapması yetmiyor. Federasyon tarafından ralli şampiyonası için bir tanıtım bütçesi ve planlaması oluşturulması gerekiyor. Takımlar kendi basın bültenlerin de sponsorlarına yönelik bilgilerin yanına sporcularınıda tanıtan ve rekabeti halkın anlayacağı bir dil ile açıklayan bilgileride eklemeli. İhtisas medyasının dışına nasıl çıkabilirim diye düşünmeli. 

Ege Rallisi için bize milyon dolarlar değil ancak binler ile ifade edilecek Türk Lirası katkı sağlayan sponsorlarımızda almış oldukları geri dönüşümlerden memnun olmalılar ki beş – altı yıldır kesintisiz olarak desteklerini devam ettiriyorlar. Ege Rallisi’nin bu şartlarda, kulüp açısından yeteri kadar tanıtıldığını ancak otomobil sporlarının Türkiye’de tanıtılmadığını ve  böyle bir amacın da olmadığını düşünüyoruz.”

Son 70 haber

3 Yorum - “EOSK; “Milyon dolarlık takımların seyircisi nerede?””

  1. Enis bey, mesajımın yerine gitmesine sevindim. Ben şu tanıtım çalışmalarının neler olduğunu ve sonuçlarını merak ediyorum, daha sonra sizlerle yorumlarımı paylaşacağım. Ama mümkünse sadece sonuçları yayınlamayın. Sizler bizden farklı olarak federasyonun oluşmasından, yürütülmesine, gerektiğinde değiştirlimesine imkanı olan haklara sahip olarak bu yukarıda kendinizi savunurken verdiğiniz ve federasyonumuzun yapması gerektiğini talep ettiğiniz yarışların tanıtım çalışmalarına bence de faydası olabilecek uygulamalar ile ilgili ne zaman bunu yazılı olarak federasyona ilettiniz ? İlettiyseniz bunu tek başınıza mı yoksa diğer organizatör klüplerin başkanlarının da desteğini arkanıza alıp mı yaptınız ? Yaptıysanız buna ne cevap aldınız? Ve son olarak ta böyle bir talebiniz uygulanmadığına göre ne yapacaksınız ?

  2. Ercan Bey,
    Yukarıdaki açıklama tarafımdan yazılmış olmasına rağmen, EOSK yönetiminin görüşlerini yansıtmaktadır. Bu görüşlerimizi federasyonun kulüpler ile yaptığı tüm resmi toplantılarda gündeme getirdik. Mali genel kurulda bütçenin doğru kullanılmadığını belirterek yönetimin ibrasını reddettik. Daha sonra ödül gecesi öncesi yapılan resmi kulüpler toplantısında bir kez daha gündeme getirdik. Aynı toplantıda federasyonun takımlar ile ralli şampiyonası için toplantı yaptığını buna niye kulüp yönetimlerinin çağrılmadığını sorduk. Verilen yanıttan federasyonun takımlar ile kulüplerin bir araya gelmesini istemediğini anladık. Ralli yapan diğer kulüpler ile bir birlik oluşturulmuş olmasına rağmen yeterli güç sağlanmış değil. Ön kısa yoldan çözüm takım yöneticileri ile kulüp yöneticilerinin bir masada buluşmasıdır.

    • Enis bey,
      Ekibim adına bu yapıcı önerinizi çok mutlulukla karşıladığımızı bilmenizi isteriz. Bosphorus rallisi öncesi sizinki de dahil tüm ralli organizatörü klüpleri de bir araya getirecek bir toplantı yapalım lütfen. Bu toplantının detaylarını en kısa zamanda konuşalım. Biz lisansı olan takımların tümünün katılması için önderlik ederiz. Sizlerde klüpleri ve federasyonumuzu davet ederseniz memnun oluruz. Toplantının yeri ve tarihi konusunda aramızda konuşalım daha sonrada konudan tabii ki basını haberdar ederiz. Saygılarımızla,

Yoruma kapalı

Go To Top