Finalde podyum için elimden geleni yapacağım

Pendik’teki tesislerinde üretilmekte olan Control serisi yarış otomobilleri ile dünya rallikros şampiyonası destek kategorisi RX 2’nin tek marka aracı olarak dünya parkurlarının tozunu atan Avitaş şirketinin sportif direktörü, aynı zamanda kendisi de Türkiye Rallikros şampiyonu olan Halid Avdagiç, hafta sonu Körfez Yarış Pisti’nde yapılacak olan Türkiye Otokros Şampiyonası finali öncesinde ajansın sorularını yanıtladı. Eskişehir külübü tarafından Kaynaşlı rallikros parkurunda yapılan finale yükselme yarışında aracının yarış sonrası sınıfının değiştirilmesine itiraz eden, yaptığı itirazı yarış komiserleri tarafından kabul edilmediği için konuyu federasyonun temyiz kuruluna taşıyan Halid Avdagiç, sezon finalinden bir hafta önce federasyon temyiz kurulunun aldığı kararla rahatladı. İtirazı kabul edilen ve sınıfı düzeltilerek ilgili yarıştaki derece, kupa ve tüm hakları kendisine iade edilen Halid Avdagiç, Control 2’si ile final yarışındaki hedefini de ilk kez ajans aracılığı ile paylaştı; “podyum için elimden geleni yapacağım”.  | 10 Aralık 2018 : 09.00

-Final yarışı öncesi sürücü ve araç olarak hazır mısın? Eksiklik olduğunu düşünüyor musun?

Eskişehir Kulübü tarafından organize edilen Kaynaşlı yarışında otomobilimizin süspansiyon sisteminde geliştirmeye açık konular tespit ettik. Bu konudaki hazırlıklarımızı yarışa kadar tamamlayabilmeyi planladık. Final yarışı, işlerim açısından çok yoğun bir döneme denk geldi. Zira açıklanan ilk takvime göre final yarışı  Aralık başında yapılacak idi. Değişen bu durumu işlerimin yoğunluğuna bağlı olarak yönetmeye çalışıyorum. Takvimin yayınlandıktan sonra, bir daha değiştirilmemesi çok önemli.

-Parkur hakkında bilgin var mı? Asfalt toprak karışımı sence yarışları nasıl etkiler?

Parkur ile ilgili bilgi talep ettim, hazırlıklar devam ettiği için yarış öncesi paylaşım yapılmayacağını öğrendim. Bu durumda yarışçılar olarak hepimizi yepyeni bir parkur bekliyor. Bence bu durum heyecanı çok arttıracak. Hafta içi açıklanan yarışın ek kurallarında parkur uzunluğu 1,5 km ve zemininin de toprak ve asfalt olacağı belirtilmiş. Fakat toprak / asfalt oranı hakkında bilgi yok. Yarış sabahına kadar parkur hakkında yeterli bilgi sahibi olamayacağımız için lastik seçiminin çok önemli olacağını düşünüyorum. Zira kurallar gereği lastik konusunda hiçbir kısıtlama veya tanım söz konusu değil.

-Temyiz kararını nasıl değerlendirdin?

Temyiz Kurulunun kararını fevkalade olumlu buluyorum. Bu durumda denk otomobillerin mücadelesi söz konusu olmaya devam edecek. Bu konuda temyiz dilekçemde yazdığım bazı konuları kamuoyu ile de paylaşmak istiyorum:

2015’te düzenlenen TOSFED Rallikros Kupası ve takip eden sene 2016’da Türkiye Rallikros Şampiyonası’nın düzenlenmesi ile ilgili kuralların hazırlanmasında bilgi ve tecrübelerimi Tosfed’e aktarma fırsatım olmuştu.

Rallikros yarışları yaygın olarak Kuzey Avrupa Ülkelerinde düzenlenmektedir. Temelde, güvenlik tedbiri almış olan tüm otomobillerin (homologasyon şartı aranmaksızın) yarışması sağlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında üç ayrı kategori ile yarışların düzenlenmesi fikri TOSFED yetkilileri tarafından uygun bulundu. Bu bağlamda rallikros yarışlarındaki kategorilerin belirlenmesinde tek kriter motor hacmi olarak belirlendi, bunlar:

Kategori-1: 1600 cc’ya kadar otomobiller,

Kategori-2: 1600 cc  – 2000 cc arası otomobiller,

Kategori-3: 2000 cc üzeri otomobiller.

İlaveten turbo ve dizel araçlar için katsayılar ilan edildi.

2015, 2016, 2017 ve 2018’de TOSFED Kurallar Kitabı Rallikros Kuralları’nda açık grup otomobiller’in tanımı katılabilir otomobiller maddesi içinde yer aldı. Bu madde kategori tanımlarının altındaki paragrafta satır başı yapılarak ifade edilmiştir. Söz konusu tanım özellikle yıllar önce Enes Elver tarafından üretilmiş olan Anadol marka boru (profil) şase STC ve A1 otomobilleri için, ardından da bizim şirketimiz tarafından tasarlanıp üretilmiş olan yerli ve milli rallikros otomobillerini tanımlamak ve yarışlara katılımını sağlamak için kaleme alınmış idi.

Açık grup otomobiller’in tanımı yapıldıktan sonra hangi kategoride yarışacağı Kurallar Kitabı’na uygun olarak yıllardır motor hacmine göre belirlenmiştir.  Bu sayede sayısız Tosfed’in rallikros ve otokros yarışlarına katıldık ve dereceler elde ettik.

-Yarışa olan katılım konusunda ne düşünüyorsun?

Final yarışına katılmaya hak kazanan tüm yarışçıların final yarışına katılacağını öngörüyorum. Heyecan ve mücadele dolu, çoklu kalkışlı ralli kros dolu bir hafta sonu bizleri bekliyor. Tüm otomobil ve yarış severleri  Körfez Yarış Pistine bekliyoruz.

-Finale geliş yolu şartları sence uygun muydu?

2017 yılında yeterli katılımın olmamasından dolayı Türkiye Rallikros Şampiyonası iptal edilmişti. Bu nedenle 2018 için katılımın sağlanması için Federasyon bu şekilde bir yol izledi.  Bence izlenen yoldan ziyade, rallikros yarışlarına ilgiyi arttıracak yeni bir sistemin devreye alınması gereğidir. Bunun için çok kısa bir zaman içinde başta İstanbul olmak üzere bir çok büyükşehirde makul ölçekte rallikros pistleri inşa etmeli, Türkiye Otomotiv Ana Sanayi ve Otomotiv Sanayi Tedarikçileri ile entegre bir yapıya geçiş yapmalıyız. Sanayi ile entegre olmayan otomobil sporlarının geleceğinden söz etmemizin uygun olmadığını düşünüyorum.

-Finalde hedefin ne? Nasıl bir rekabet bekliyorsun?

Lastik seçimi çok önemli olacak. Kategori 2’de final yarışına katılmaya hak kazanan 15 yarışmacı var. Bu bağlamda ilk önce yarı finale, ardından da final yarışına katılmaya hak kazanmak için mücadele edeceğim. Eğer final yarışına katılmayı hak kazanırsam, ilk üç içinde olmak için elimden geleni yapmaya çalışacağım.

-Podyum için en şanslı isimler sence kimler?

Bence finale kalan tüm sporcular birbirinden değerli isimler. Keyifli bir hafta sonu bizleri bekliyor. Tüm otomobil ve yarış severleri Körfez Yarış Pistine bekliyoruz. | 9 Aralık 2018 : 22.00

 

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv