2017, rallikrosun tüm dünyada gelişip yayıldığı bir yıl oldu

2017’nin son haftasında Camiamızın öncü basılı yayın organı olan Ralli Dünyası dergisinin emektarı Aydın Hoşgör’ü, Pendik’teki üretim merkezimizde misafir ettik. Enes Elver ile birlikte Aydın’la bir çok konuyu konuştuk, sporu geliştirmek için büyümenin ve gelişmenin gereği üzerinde tartıştık.

Avitas Motorsport olarak 2017’yi gözden geçirdiğimizde en unutulmaz organizasyonumuz kesinlikle Miami’de ki ROC-Race of Champions idi. Farklı branşlardaki bir çok şampiyon pilot SuperCar Lites otomobillerimiz ile kıyasıya mücadele etti. Bu organizasyon, yıl içinde en yüksek geri dönüş aldığımız yarışlardan da biri oldu.

2017’de Dünya Rallikros Şampiyonasında yeni bir yapılanma ile “Uluslararası RX2 Serisi” olarak 3 ayrı kıtada, 7 ayrı ülkede bir çok kere katılım rekoru kırarak yarışlarımızı organize ettik. Sonuçta Fransız Cyril Raymond şampiyon oldu.

Amerika Rallikros Şampiyonasında ise GRC Lites kategorisinde 9 farklı piste, 12 ayrı yarış düzenledik. 2017 GRC Lites Şampiyonu, tüm Amerikalıları geçen Fransız Cyril Raymond olmayı başardı.

İskandinav Rallikros Şampiyonamız, kuzey Avrupa ülkelerinde genç yeteneklerin keşfedildiği en önemli platformlardan bir olmaya devam etti. 5 yarışlık seride ipi göğüsleyen William Nilsson oldu

Kar-Buz’daki Rallikros Şampiyonamız olan “RX2 on ICE” ise her zamanki gibi yılın en spektaküler organizasyonu idi. Kıyasıya mücadele, İsveç ve Norveç’teki karlı ve buzlu rallikros pistlerinde düzenlendi. 3 yarış sonunda en çok puanı Amerikalı Mitchell De Jong topladı.

Tamamı yurtdışındaki ticari faaliyetlerimiz ile Avitas Motorsport olarak makul seviyede yeni otomobil ve yedek parça satışı ile yılı kapatıyoruz.

2017, rallikrosun tüm dünyada gelişim ve yayılım yaptığı bir yıl oldu. İlk defa Afrika’da yaptığımız yarışlar çok etkileyiciydi ve gelecek vadetti.

2018 için en önemli hedefimiz, ülke şampiyonalarının SuperCar Lites otomobillerimiz ile yapılması için gerekli altyapıların hazırlanması olacak.

2018’de RX2, 3 kıta ve 7 yarış ile devam ederken, GRC Lites’da 12 yarışlık bir şampiyona bizi bekliyor. Bu yılın ilk şampiyonası RX2 on ICE, Şubat ve Mart ayındaki 4 yarış ile organize edilecek. Daha şimdiden Avrupa’da tüm otomobillerimiz start alacak gibi gözüküyor.

SuperCar Lites projemizin üretimi aynen devam ediyor: Boru şase, ortadan motorlu, 310 BHP, 4WD, karbon kompozit kaporta ile 1.100 kg ağırlığında. Yıl içinde dış tasarım ile ilgili yeni bir kit devreye almayı planlıyoruz. Bu sayede SuperCar Lites’in RX2’ye özel farklı bir görseli olacak.

Türkiye’de Sayın Serkan Yazıcı’nın Tosfed Başkanı olması ile spor yeniden bir yapılanma sürecine girdi. WRC’nin tekrar Türkiye’de yapılacak olması ve Sayın Başkanın FIA Motorsporları Konseyine seçilmesi çok büyük başarılar. Kendisini buradan tekrar tebrik ediyorum. Umarım bu faaliyetlerin sonunda Serkan Başkan’ı, FIA’nın başında da görmek kısmet olur.

Diğer yandan Sayın Vural Ak’ın, F1’in Türkiye’de tekrar start alması için gösterdiği gayretler heyecan verici. Umarım kısa sürede neticelenir. Bunun yanında gündemde olan Motoring Festivali de çok önemli bir hizmet. Umarım bu çalışmalar sonunda FIA WorldRX’i de tekrar İntercity İstanbul Park’da izlemek mümkün olur.

Değerli uluslararası organizasyonlara ve değerli uluslararası başarılara ihtiyacımız, Bu noktada, başta Ali Türkkan, Ayhancan Güven ve Berkar Besler’den çok ciddi başarılar beklediğimi ifade etmek isterim. Yolları açık olsun.

2017’de için en önemli burukluğumuz ise, yıllar sonra organize edilen çoklu kalkışlı Türkiye Rallikros Şampiyonasının katılımcı azlığından dolayı iptal edilmesi. Ümidimiz 2018’de çoklu kalkışlı Türkiye Rallikros Şampiyonasının organize edilmesidir. Bu konuda iki önerimiz var:

1.Tosfed’in Rallikros branşını desteklemek için ralli ve tırmanma şampiyonalarından katılım mecburiyeti getirmesi.

2.Katılımcıları rallikros’a teşvik etmek için Avitas Motorport olarak boru şasi otomobilimizin tüm teknik detaylarını web sayfamızdan paylaşıyoruz. Arzu eden takımlara ve sporculara; motorsuz şasi ve kompozit kaportayı makul bedeller ile satmaya hazırız. İsteyen istediği motoru taksın, istediği şanzıman ve süspansiyon ile kendi rallikros otomobilini üretsin.

Umarım bu sayede 2018’de çoklu kalkışlı Türkiye Rallikros Şampiyonası düzenlenir.

Bu vesile ile yeni yılda sağlık, huzur ve bereket dilerim.

(Ralli Dünyası Dergisi’nin 44’ncü sayısından alınmıştır)

Yorum yaz

Kategoriler

Arşiv