Elektrikli araba ile pistte nasıl yarışılır?

Cupra Yarışçısı ETCR için Cupra e-Racer’ı geliştiren Jordi Gené, elektrikli otomobillerin potansiyelini değerlendirmek için bir sürücünün tarzını nasıl adapte etmesi gerektiğini açıkladı.

“Bu arabayı kullanmak daha zor. Örneğin virajda, apex’e geldiğinizde, daha fazla ağırlık taşıdığınız için daha fazla fren yapmanız gerekir. Ancak, iyi dağıtılmış, ortalanmış ve çok düşük, hile ya da taviz vermez. Bu ağırlık, aracın çıkışta açılma eğiliminde olduğu uzun virajlarda daha belirgin. Sürüş stratejisi düz bir şekilde hızlanır ve daha fazla fren uygulayarak feda ettiğiniz şey telafi edilir.”

Enerjiyi kontrol altında tutmayı da içeren bir strateji: “Konvansiyonel bir arabadan daha fazla araç var. Enerjiyi yeniden üretmenin farklı yollarına sahipsiniz ve en uzun özerkliği elde etmek için onları optimize etmelisiniz. Yarışta çok etkili olmalısınız. Rekabetçi bir seviyede sonuna kadar ulaşmak için, direksiyon simidinden değiştirebilirsiniz: Frenleme sırasında, aracın aküleri daha fazla şarj edeceğini veya sadece gaz pedalını kaldırdığınızda bunları şarj etmesini isteyebilirsiniz. Her bir tekerleğin çekiş kontrolünü ayrı ayrı idare edebilir. Sürücü daha fazla düşünmeli, sadece pil şarj seviyesini değil, hücrelerin ve motorların sıcaklıklarını kontrol etmeli.

Elektrikle çalışan bir otomobilin yarışması daha dikkatli bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor: “Daha karmaşık olan şey, enerji ve elektronik yönetimi ile ilgili her şey. Biz, yanma motorlu arabalarına alışkınız, on tur içinse pite girdiğimizde değişebilen tek şey lastik. Bozulma ve fren etkinliği E-Racer ile strateji çukur çıkışından başlıyor ve eğer yanlış bir şey yapmışsanız son turda ödüyorsunuz. Eğer daha fazla enerji üretiyorsanız, fren balansı ile bunu dengelemeniz gerekir çünkü ayağınız gazla birlikte arka tekerlekler elektrikli motorla yavaşlatır. Güç moduna ve frenleme referanslarına bağlı olarak hızlanma değişiklikleri her turda güç ve alıkonmaya bağlı olarak değişir, çünkü apex’e farklı hızlarda ulaşırsınız.” | Kaynak; TCR Media, 5 Aralık 2018 : 13.36

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top