Klasik festivali başladı

Türkiye’nin ilk klasik otomobil şovu başladı. Mustafa Koç’tan Ayhan Işık’a, Zeki Alasya’dan Sadri Alışık’a birçok ünlünün de kullandığı otomobillerin yer aldığı festivalde, 500 klasik otomobil sergileniyor. Antika Otomobil Federasyonu tarafından düzenlenen festival, 1 Temmuz Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek. Beylikdüzü’ndeki Tüyap fuar merkezinde Antika Otomobiller Federasyonu tarafından düzenlenen festival, saat 10.30’daki törenle açıldı. Törende AOF adına İlker Tayalı bir açış konuşması yaptı. Tayalı, konuşmasına, “hepimizin ortak noktası otomobil. Ve bizler bugün burada, ‘ben bu aracı bir yerden hatırlıyorum’ diyeceğiniz klasik otomobilleri, otobüs ve kamyonları yakından görüp dokunabileceksiniz” sözleri ile başladı ve şöyle devam etti;

İlker Tayalı

“Klasik otomobillerle 1886’dan başlayarak 1980 yılına kadar nostaljik bir yolculuğa çıkacaksınız. Aynı zamanda otomobil endüstrisinin gelişimini de göreceksiniz. Bizler klasik otomobili diğer arabalardan ayırırız, onların birer ruhu olduğuna inanırız. Yapıldıkları dönemdeki teknolojileri düşünür, günümüzde üretilen arabalaların en az 3-5 yıl küçük makyajlarla aynı gövde tipinde aynı şekilde üretildiklerini, buna karşılık günümüzde klasik sayılan otomobillerin o dönemlerde her yıl farklı model ve kalıplarla üretildiğini görüp onlara biraz daha hayranlıkla bakarız. İşte bu anlayış çerçevesinde; dünyanın dört bir yanından gelen klasik otomobiller ile birlikte ülkemizin ilk uluslararası klasik otomobil festivalini gerçekleştiriyoruz.”

İlker tayalı konuşmasında daha sonra şunları söyledi; “Festivalde sergilediğimiz klasik araçlar, Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren klasik araç kulüp üyelerinin, klasik araç koleksiyonerlerinin, galeri sahiplerinin ve klasik severlerin, sahip oldukları en nadide klasiklerinden oluşuyor. Rahmi Koç Müzesi, Key Museum, Ural Ataman Müzesi, Mehmet Arsay Müzesi, Klasik Otomobil Müzesi’nden getirilen otomobiller ile birlikte İETT’de bulunan otobüsler de festivalimizde sergileniyor. Klasik sayımız böylelikle yaklaşık 500 adede ulaştı. Ayrıca KKTC, İsveç, Hollanda, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Karadağ ve Kosova’dan klasik otomobil kulüpleri de davetlimiz olarak burada bulunuyor.”

“Bunun yanında özel bir bölümle festivalimizde yer alan yakın zamanda kaybettiğimiz Mustafa Koç’u ve Delta Teknoloji Müzesi’nin değerli kurucusu Adem Yılmaz’ı da saygıyla anıyoruz. Bu festivali düzenleyen Antika Otomobil Federasyonu olarak temel ilkemiz, klasik araçları sevdirmek ve farkındalık yaratmak.”

“Bunun yanında gerçekleştirilecek seminer ve eğitimlerle görüş ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Aynı zamanda genç nesillere otomobil endüstrisinin kat ettiği yolu göstermek acısından da festivalin çok yararlı olacağını düşünüyorum. Antika Otomobil Federasyonu 2011 yılında ülke çapında 8 klasik otomobil derneğinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugün ise Federasyon bünyesinde 13 dernek bulunuyor. Federasyonumuzun amacı, tarihi değeri haiz antika eşya veya klasik, motorlu kara taşıtlarının ülkemize kazandırılması, sevdirilmesi ve daha da önemlisi otomotiv sanayinin gelişim sürecinin detaylarının gelecek nesillere aktarılabilmesine imkan vermek ve tarihi taşıt mirasımızın korunması.”

“Üç günlük bir görsel bir şölene dönüşecek festivalimizde sergileyeceğimiz klasikler, bu araçların yalnızca bir bölümü. Harry Potter’ın 1965 Ford Anglia’sı, Batman’in Batmobile’i, Marilyn Monroe’nun Thunderbird’i, Tatlı Dillim filminde Zeki Alasya’nın kullandığı 1960 model Impala, Şoför Nebahat filminde Fatma Girik’in kullandığı 1952 model Desoto, Ayhan Işık’ın 1966 model Mercedes’i, Sadri Alışık’ın 1957 Chevrolet’si, Sadri Alışık’ın 1957 model otomobili başta olmak üzere yüzlerce klasik otomobil sergileyeceğiz. Ayrıca kamyonlar ve eski otobüsler de festivalin en nadide araçlarından olacak. Peki festival yalnızca bununla mı sınırlı kalacak? Tabi ki Hayır. Festivalin her saniyesi dolu dolu olacak.”

“Gerçekleştirilecek seminer ve eğitimlerle görüş ve deneyimler de festivalde paylaşılacak. Ziyaretçilerimiz ayrıca klasik otomobiller ile fuar çevresi sürüş imkanı da bulacaklar. Clark Gable’dan Marilyn Monroe’ya, Steve McQueen’den Elvis Presley’e kadar ünlülerin de kullandığı klasik otomobillerin oluştuduğu 11 klasiğin katılacağı, Klasik Otomobil Müzayedesi, Klasik Otomobil Sergisi ve Video Gösterimleri de yapılacak. Festivalde ziyaretçileri ayrıca sürprizler bekliyor. Klasik otomobiller ve Yeşilçam etkinliği, bit pazarı, konserler ve Drive in Movie /Açık Hava Otomobil Sineması da festivalin eğlenceli etkinlikleri arasındaki yerini alacak. Tabii bunların dışında çok güzel ve özel sürprizlerimiz de olacak.”

“Klasik otomobillerin ülkemizde resmi olarak kanunlarda yerlerinin olmaması, dünyada bir çok ülkede olduğu gibi özel plakaya sahip olmaması,Trafik Muayene ve sigorta konularında yaşanan problemler, klasik otomobil ithalatı, yedek parça ve restorasyon/tamirat problemleri belli başlı ana sorunlar olarak söylenebilir. Bu anlamda, düzenleyici otoritelerin konuya gereken önemi vermesi ve ülkemizde bir çok klasik otomobil derneğinin bir araya gelerek kurduğu Antika Otomobil Federasyonu ile işbirliği yapması son derece önemlidir. Klasik otomobil severler olarak amacımız; geçmişten gelen bu kültürel değerleri gençlerimize, çocuklarımıza da sevdirmek, o arabaların aslında bizden sonra gelecek kuşaklar için birer kültürel miras olduğunu anlatabilmek olmalı.”

İlker Tayalı’nın açış konuşmasından sonra, İstanbul Vali yardımcısı ve ardından da Büyük Çekmece Belediye Başkanı birer konuşma yaptılar. Fuarda üç gün boyunca değişik etkinlikler, seminerler yapılacak. Festival’de Ralli Dünyası Dergisi de temsil ediliyor. Fuarda Klasik Araç Sporları Kulübü (KASK), İsoff, Autodrom, Başkan Jeep de stand açanlar arasında yer alıyorlar. Festival izleyicilerine sürpriz yapan Ralli Dünyası dergisi standında yıllık üyelik kaydını fuar süresince % 30 indirimli yapacak.

29 Haziran 2018 : 13.20

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, İstanbul

[metaslider id=48517]

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top