KKTOK’dan haritalı yanıt

Kuzey Kıbrıs Turing Otomobil Kurumu Başkanı Tigin Kişmir, bugün Lefkoşa’da yaptığı basın toplantısında hafta sonu adanın güneyinde yapılacak olan Avrupa Ralli Şampiyonası yarışındaki Lefkoşa seyirci etabı ile ilgili tartışmalı konuda açıklamalarda bulundu. KKTOK medya departmanı tarafından servis edilen açıklama metninde ise, ‘KKTOK ile Kıbrıs Otomobil Kurumu (CAA) işbirliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Avrupa Ralli Şampiyonası (ERC) ve Orta Doğu Ralli Şampiyonası’nın (MERC) ‘Lefkoşa Seyirci Özel Etabı’nın, Güney Kıbrıs Otomobil Kurumu  tarafından iptal edilmesi, gerek halkımız içerisinde, gerekse de motor sporları çevresinde büyük bir üzüntü yarattığı’ sözleriyle vurgulandı.

KKTOK Başkanı Tigin Kişmir

Açıklamada, ‘Bilindiği üzere 2014 yılından beri Kıbrıs’ın güneyi ile kuzeyi arasında hayata geçirilen tek ortak uluslararası etkinlik olarak tarihe geçen Lefkoşa Özel Seyirci Etabı, ‘Kıbrıs’ın en başarılı iki toplumlu organizasyonu olarak’ gösteriliyordu. Hatta ‘Lefkoşa Seyirci Özel Etabının geçtiğimiz yıllarda uluslararası ralli etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen farklı şehir etapları kadar başarılı olduğu da biliniyordu’ denildi. Haritalarla desteklenen açıklamada, ‘kaldı ki Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bu kadar büyük bir uluslararası etkinlik için dostluk içerisinde birlikte çalışıyor olmaları ve bu bağlamda ortaya çok güzel bir resim çıkarmaları tüm kesimler tarafından takdirle de karşılanıyordu. Ülkemizin en önemli uluslararası boyuttaki spor organizasyonuna ev sahipliği yapmamız, Lefkoşa’nın hem tarihi, hem de sunduğu görsel olanaklarla seyircilere büyük bir zevk yaşatıyor, uluslararası boyutta tanınmaya da katkı koyuyordu’ ifadesine yer verildi.

KKTOK basın açıklamasında daha sonra şu sözler sarf edildi; ‘Ayrıca Kıbrıs Rallisi, Kıbrıslı Türk sporcuların kendilerini uluslararası arenada ve aynı şekilde uluslararası bir şemsiyenin altında gösterebilecekleri tek tanınmış ve en önemlisi de adadaki sınırları aşan tek organizasyondu. Tüm bu ortaklıklar ve güzellikler ortada dururken, bugün Güney Kıbrıs Otomobil Kurumu, geçtiğimiz hafta kendi ralli şampiyonamız içerisinde yer alan Lefkoşa Etabında kullandığımız parkuru gerekçe göstererek bizleri bu uluslararası organizasyonun dışında bırakmakta.’ Uluslararası kurallardaki ‘Yarışta kullanılacak olan parkur, 15 gün içerisinde kullanılamaz’ maddesine vurgu yapılarak, KKTOK’nın  bu kuralı ihlal ettiği iddiası konusunda da, ‘Öncelikle belirtmek isteriz ki ortaya konulan bahane tamamen gerçek dışı. Bizim, geçtiğimiz hafta (Kuzey Kıbrıs Rallisi’nde) kullandığımız etapla Kıbrıs Rallisi’nde kullanılacak olan etabın hiçbir alakası yok. Bu durum haritalardaki güzergahlarda da açıkça görülmekte. Biz, aynı bölgede farklı bir etap kullandık, asla “Kıbrıs Rallisi”nde yer alan etabı kullanmadık’ denildi.

KKKTOK basın açıklaması şu sözlerle tamamlandı; ‘Özellikle ülkemiz için bu denli önemli pozisyonda bulunan bir organizasyonu bırakınız riske atmayı, yapmak isteyeceğimiz en son şey dahi olamaz. Bizler kuralların ne olduğunu gayet iyi biliyoruz ve atacak olduğumuz en küçük adımın bile hesaplarını çok önceden hesaplıyoruz. Parkurda herhangi bir benzerlik olsa bile yetkililerin bu kararı ilk önce etabı gelip yerinde görerek ve inceleyerek almaları gerekmekteydi. Güney Kıbrıs’tan, düzenlediğimiz yarış sonrası inceleme ve gözlem yapmak amacı ile bizlere gelen herhangi bir talep de olmadı. İki toplumun yakınlaşmasına  katkı koyan, ortak bir organizasyonda birlikte çalışmasını sağlayan ve en önemlisi de Avrupa’da bölünmüş tek başkent olan Lefkoşa’yı birleştiren bu organizasyon ne yazık ki masa başında, anlam veremediğimiz bir şekilde alınan bir kararla iptal edildi. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değil. Bir başka üzüntü verici olay ise Sn. Antonis Michailides’in, hiç bir Kıbrıslı Türk sporcunun bu yarışa kayıtlarının kabul edilmeyeceğini söylemesiydi. Kuzey Kıbrıs Rallisi’nde kullanılan parkuru bahane göstererek kural hatası yaptığımız söylenerek araçların Kuzey Kıbrıs’a geçmelerine izin vermeyeceklerini belirttiler. Yapılan bir kural hatası varsa, neden Kıbrıslı Türk sporcuların Kıbrıs Rallisi’ne katılmalarına izin verilmedi?

‘Burada verilen bu kararın  iyi niyetle alınmış/verilmiş bir karar olduğunu maalesef düşünmüyoruz. Kıbrıslı Türk rallicilerimizin ruh hallerini düşünebiliyor musunuz? Ekip olarak biz güneydeki dostlarımızla nasıl daha büyük ve iki toplumu yakınlaştıracak organizasyonların altına imza koyarız diye düşünürken karşılaştığımız bu tavır bizleri derinden yaraladı. Ortada Kıbrıslı Türklere karşı yapılmış bir haksızlık bulunmakta. Alınan bu kararı şiddetle kınıyoruz, mücadelemizi düne göre daha da arttırarak devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.’ | 11 Haziran 2018 : 12.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top