Elektrik aşkına tırmanacak!

Pikes Peak’in proje teknik danışmanı Willy Rampf, farklı konfigürasyonlarda çok sayıda analiz etmek için bilgisayar kullanılarak aracı geliştirdiklerini söyledi ve ekledi; “Birden fazla test aracı yapmak için zamanımızın olmadığı anlaşıldı. İlk denemede doğru bir şekilde yapmalıydık”. Denemeler, performans ve ağırlık arasındaki optimum uyumu bulmaya odaklandı. Basit bir kuraldı; performans ne kadar büyükse, gereken piller daha ağırdı. Bununla birlikte, her bir gram istenmeyen bir ağırlık, özellikle tırmanmalarda. Pikes Zirvesi’nde otomobiller deniz seviyesinden 4.302 metre yüksekte tırmanacaklar. R Pikes Peak, bu nedenle, frenleme noktaları ve virajlarda dışarı doğru hızlanırken ağır bir otomobilin dezavantajlı olacağı açmazı ile yüzleşmek istemiyor.

Volkswagen Motorsport mühendisleri strateji olarak aracın çok yüksek performans seviyesini korurken olabildiğince hafif olmasına karar verdiler. ‘Sınırsız’ sınıfında neredeyse sınırsız özgürlüğü sunuyor! 20 kilometrelik tırmanma çok özel bir görev. Volkswagen Motorsport Teknik Direktörü François-Xavier Demaison, mühendislerin gösterdiği yeniliklere nerede ise hiçbir sınır getirmedi. Rampf, “Simülasyon, otomobilin düşük ağırlığa ulaşmasında önemli bir rol oynadı” dedi. Geliştirme ekibi titanyum gibi üst sınıf motor yarışlarında yaygın olarak kullanılan standart ve aşırı pahalı malzemenin nerede ise tamamını kullandı. Demaison “ID’nin şasisi, tekerlek süspansiyonu ve güvenlik yapısı, kısaca R neredeyse tamamen çelik ve alüminyumdan yapıldı” dedi.

1,1 ton ağırlığındaki R, elektrikli arabalar için Pikes Peak kategorisinde önceki rekoru kıran otomobil ile karşılaştırıldığında yine de hafif kalıyor. Sürücüsü ile komple 500 kW (680 hp) performans üretien araçtaki sistem performansı  sınırlanarak pil ağırlığı azaltıyor. ID R Pikes Peak, mükemmel ağırlık dağılımını sağlamak için sürücünün yanında ve arkasında kullanılabilmesi için çok kompakt bir hale getirildi. Tork dağıtımı elektronik olarak yönetilirken, ön ve arka akslarda bir elektrikli motor için enerji sağlıyor. Mükemmeliyetçilik, sponsorların yarış tulumlarındaki logolarına kadar uzanıyor. R Pikes Peak’in şasi ve aerodinamik bileşenleri son derece hafif karbon fiber kevlar kompozit malzemeden üretilme. Tasarım aşamasında karşılaşılan görevlerden biri, tasarım öğelerini ID’den entegre etmekti. Volkswagen’in geleceğin elektrikli araçları da Pikes Peak yarış aracının izinde. Rampf “Bu gelişim aşamasında, Wolfsburg’daki Volkswagen meslektaşlarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.

Kokpiti Monokok bir yapı olan R Pikes Peak, ultra hafif karbon fiberden yapılma. Mühendislerin ağırlığını azaltmaya istekli olmaları, sürücü ekipmanı tarafından örneklendirildi. Teknoloji partneri OMP, özel olarak hafif malzemeden pilot Dumas’ın ateşe dayanıklı tulumunun yanı sıra koltuk yastığı ve altı nokta emniyet kemeri imal etti. Sponsorların logoları bile, geleneksel yamaların ağırlığını korumak için genel olarak baskılı. Bununla birlikte, VW Motorsport’taki mükemmeliyetçiler, yarışlarında genel olarak yaklaşık 40 cm² büyüklüğünde bir ambleme sahipler. Bu logoya sahip olmanın planı, Dumas’ın da genel olarak basılmış olması zorunluğundan. Teknik sorumlu Demaison, “Yönetmeliklere göre, olması gerekiyordu” dedi.  | 25 Mayıs 2018 : 22.00

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top