Budar; “Bir tank yapabiliriz”

Citroen takım müdürü Pierre Budar, fabrikanın C3 WRC tasarımının Kris Meeke ve Paul Nagle‘nin Portekiz Rallisi kazasında hayatını kurtardığına inanıyor. Meeke, Cumartesi öğleden sonra Portekiz’in Amarante etabında beşinci viteste diplerken yoldan koptu ve virajın dış tarafındaki ağaçlar arasına girdi. Yardımcı sürücü Nagle yaralanmadı, ancak arabadan çıktıktan sonra sırt ağrısından şikayetçi olan Meeke hastaneye kaldırıldı. Cumartesi akşamı taburcu edilen İrlandalı bir gün sonra eve döndü ve ‘C3’ün kontorlünden çıktığını ve aracın arkası kırıldığında arabanın kaydığını gördüğünü’ söyledi ve ekledi; “arabanın ön kısmı kendini ağacın etrafında sardı.”

Budar, “Bu, şimdiye kadar gördüğüm en büyük çarpışma oldu. Kazadan sonra televizyondan baktığımızda Kris ve Paul arabadan çıktılar ve sonra arabayı gördük: gerçekten etkileyici idi” dedi. “Araca baktığınızda içerideki iki adamın yüzde 100 güvenli olduğunu düşünemezsiniz, ama yaralanmaları yok, kırık bir şey yok. Aracın tasarımı Kris ve Paul’u kurtardı” diye konuşan Budar, otomobilin yapısının ardındaki felsefeyi açıkladı; “bir tank inşa edebiliriz.”

Pierre Budar, “ama bu bir tank yapmaktan aldığınız G-gücü ile rulo kafesinden alabileceğiniz emilim arasındaki denge. Kafes, kazadaki enerjinin bir kısmını, ekibin bedenlerine doğru gitmesini engellemek için emdi. Tankı yapabiliriz, ama sonra herhangi bir çarpışma sürücü ve kopilotun vücutlarında çok agresif olacak. Tasarım açısından bizim tercihimiz, rulo kafesi ve aracın tüm bölgelerini yaptığımız zaman güvenliğe karşı yüzde 100 daha fazla. FIA’nın düzenlemelerine baktığımızda, her zaman daha da ileri gitmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Meeke, kazanın şiddetinin çok yüksek olduğunu hissettiğini söyledi; “Sonuçlar oldukça şiddetliydi, çünkü bazı büyük ağaçlara girdik. Araba kesinlikle çok hoş görünmüyor. Citroen’e güçlü bir araba inşa ettiğinden ve bana çok iyi bakan sağlık görevlilerine teşekkür etmeliyim” Oysa Meeke, rallide ilk gün (Cuma) günü iki kez liderlik etti, ancak o öğleden sonraki iki etaptan sonra, Porto sokaklarını kırık bir C3’te sürmeye zorladı. Bu sorunlar Meeke’yi 7’nciliğe geriletmişti. | 22 Mayıs 2018 : 00.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top