Elektrikli araçlar rallikrosa hazırlanıyor!

Dünya Ralli Kros Şampiyonası’nın 2020’de tamamen elektrikli otomobillere geçeceği açıklandı. Elektrikli otomobillere yönelik planlar ilk kez geçtiğimiz Ağustos ayında açıklanmıştı, ancak elektrikli otomobillerin geleneksel içten yanmalı motorlu Supercar’ların yerine gelecek yıl yarışacağını ileri sürüldü; “5 otomobilin 2020’de başlaması gerekiyor. Şimdiye kadar yapılan tartışmalar ve müzakerelerde 9 farklı üretici yer alıyordu, ancak gerekli bileşenleri satın alıp bir araç yapma olanağı özel takımlara da açık olmalı.” Yeni elektrikli otomobillerin, süspansiyon ve fren sistemlerini de içermesi beklenen şasi kitinin bir parçası olarak tedarik edilecek olan ortak bir karbon monokok küvet ve güvenlik yapısına dayalı olacağı anlaşılıyor.

FIA’nın önümüzdeki haftalarda şasi ve piller için teklif vermek isteyen şirketleri davet ettiği açıklandı. Motorların tek bir tedarikçiden gelmeyeceği ve karbon kasanın üzerine oturacak ve farklı modellerdeki araçların kullanılmasına izin verecek olan kompozit gövde kalıplarının olmayacağına inanılıyor. Bu gövde kalıpların mevcut otomobillerden marjinal ölçüde daha geniş olması ve daha büyük arka aerodinamik cihazlar tasarlanması bekleniyor. Elektrikli otomobillerin şimdiki Süpercars’ların yerine gelmesi anlamına gelmiyor. Şu anki Supercarları korumak için kesinlikle % 100 taahhüt söz konusu ve pazarın talebi üzerine sadece bir Avrupa şampiyonası değil.

Yeni yapı ve kurallar, FIA ve Dünya RX sağlayıcısı IMG’yi de içeren geçen yıl yapılan çok sayıda FIA Teknik Çalışma Grubu toplantısının sonucu. Önde gelen üreticiler geçtiğimiz günlerde elektrik ralli aracı konusundaki taleplerini bir kez daha yinelediler. Noel öncesinde, Peugeot Sport direktörü Bruno Famin, Peugeot’un Dünya RX 2018 için gösterdiği çabaları elektrikli bir araca hazır olmak amacıyla artırdığını doğruladı. Audi Sport’un başkanı Dieter Gass, Audi’nin Mattias Ekstrom’un EKS World RX ekibine verdiği desteği sürdürdüğünde, “Geçen yıl World RX’te çok olumlu deneyimler topladık ve serinin büyüme potansiyelinden ikna olduk. Orta vadede, elektrikli otomobillerin bu yarış serisine dahil edilmesini umuyoruz çünkü elektrifikasyon Audi’de motor sporlarında da yoğunlaşabileceği bir konu” dedi. Volkswagen, elektrikli Pikes Peak programının gelecekteki bir fabrika elektrikli RX girişine yönelik bir öğrenme projesi olarak tasarlandığını da açıklamıştı. | 11 Şubat 2018 : 15.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top