Citroen İsveç’te 3 silahşör!

Dünya Ralli Şampiyonası’nın ikinci randevusu ve WRC’nin kar ve buz üzerindeki tek rallisi olan İsveç’e Citroën WRT’nin üçüncü bir C3 WRC ile katılacağı açıklandı. Uzun süredir İskandinav pilotlarının hakimiyetinde olan İsveç’te, ilk kez 2004’te Fransız rallici Sebastien Loeb, Fransız takımı Citroen Xsara WRC ile İskandinav hakimiyetini kesintiye uğratmıştı. Yine de İskandinav sürücüler, özellikle kar ve buz üzerindeki tecrübelerinden dolayı kağıt üzerinde hala belirgin bir avantaja sahipler.

Mads Ostberg‘in bu ralli için Citroën WRT’ye katılması bu açıdan önemli. Çünkü, Norveçli hem Citroën’i iyi biliyor ve hem de 2014 ile 2015 yılları arasında takım adına 7 kez podyum yapmış bir isim. İsveç’te itibarı, yalnızca Vargasen etabında ünlü zıplama noktası olan Colin Tepesi’ndeki adeta yerçekimine meydan okuyan sıçrayışlarıyla sınırlı değil. 2011’de ikinci olurken, o zamandan bu yana da (2012, 2013, 2014 ve 2016’da 3’ncü) 4 kez podyumda bitirdi Bununla birlikte, Kris Meeke ve Craig Breen’in Monte Carlo’da topladığı takım puanlarının arttırılması için de destek olabilir. Kris, 2016’daki yarışta 3’ncü oldu, Craig ise 5 kez yarıştı ve en iyi sonucu 2017’de 5’ncilikti. Bu yıl, ralli parkurunun dörtte biri geçtiğimiz yıla göre değişikliğe uğraması da önemli bir ayrıntı.

Bununla birlikte, önemli bir yeni unsur, bu yıl etaplarda görünecek büyük kar kümeleri. Bu, yalnızca yolların genişliğini değil, aynı zamanda araçların viraj alışlarını da etkileyecek. Son yıllarda ralli haftası hakim olan hava nedeni ile ekipler kardan fazla etkilenmedi fakat bu yıl virajlardan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkabilmek için kar kümelerinin daha fazla kullanılmaları gerekecek. Tecrübenin önemli bir rol oynayabileceği ve bol heyecan ve hareket sağlayacağı büyük bir mücadele olacak!

Citroën Yarış Ekibi Müdürü Pierre Budar, “İsveç’te zaman çıkarmak için güven gerekli. Şu anda yapılan testlerin amacı, ekiplerimizi benzer şartlara hazırlamak. Bu rallide 5 kez podyum yapan Mads Ostberg’in de ekibe eklenmesiyle takımı kesinlikle güçlendirdik, çünkü bu koşullarda sahip sınırlı sayıda yarış olduğundan, deneyimimiz fazla yoktu. Ayrıca, 2016 yılında İsveç’te yarışan Kris ve şartları iyi bilen Craig, geçen yılın rallisinden bu yana C3 WRC’mizin ne kadar iyileştiğini gösterecek” dedi.

Takım Direktörü Christophe Besse, “Şubat 2017’den beri, süspansiyon, akslar, tork dağılımı ve diferansiyelin kurulumu üzerine çok fazla çalışma yapıldı. Bu değişikliklerin toprak üzerinde etkili olduğu kanıtlandı. Bu nedenle, farklar her zaman çok küçük olduğundan, hızla ayak uydurmanız gereken bu alışılmadık koşullar için her şeyi deneyeceğiz. Dört gün süren testler olumlu neticelendi. Temel ayarları C3 WRC’ye olabildiğince çabuk geçirebilmek için kullandık. Kris ve Craig, Mads’ın tecrübesinden yararlandı” diye konuştu.

Kris Meeke, “Bu yıl mükemmel kış koşullarını bulabileceğiz gibi görünüyor, start almak için sabırsızlanıyorum” dedi ve ekledi; “Son bir kaç sezonda, sınırlı miktarda karda çok temkinli veya risk altında olmanız gerekiyordu. Ufak bir temas sonrasında bir kar kümesinde sıkışıp kaldım. Bu kez kar kümeleri daha büyük ve kompakt görünüyor. Haliyle daha fazla agresif olabilir ve kar banklarını daha çok kullanabiliriz. Ama buna alışmak zaman alabilir. Her durumda, Monte-Carlo’da olduğu gibi mantıklı yaklaşımla mücadele etmeye çalışacağım heyecan verici bir meydan okuma olacak” diye konuştu.

Craig Breen, “C3 WRC toprak üzerinde çok gelişme kaydetti, bu yüzden kar ve buzda da aynı neticeyi alacağımızı umuyorum. Özellikle İsveç en sevdiğim rallilerden birisi ve burada kendimi gerçekten güvende hissediyorum. Aslında, 2014’te WRC’de ilk yarışıma katıldım ve aynı zamanda 2016’da Citroën Racing ile İsveç’teki ilk yarışımı yaptım. Zor bir Monte Carlo’dan sonra, iyi puan almayı çok isterim. Küçük bir hata yaparsanız telafi edici olabilir ama gerçekten kar bankaları ile yol koşulları bu yılki ralli için mükemmel” şeklinde konuştu.

Mads Ostberg, “İsveç Rallisi benim için özel bir yarış ve burada her zaman hızlı oldum. Bu nedenle takıma tekrar katılma fırsatı bulduğum için mutluyum. C3 WRC’ye hızla uyum sağlamak için yarış öncesi testten en iyi şekilde faydalanmayı umuyorum. Her koşulda, Norveç’teki iki kış rallisine katılarak bu şartlarda zaten tecrübe kazandım. Bu yıl büyük kar banklarıyla yollar daha dar ve teknik açıdan daha talepkâr olacak, belki de İskandinavlar bunun gibi koşullarda edindiğimiz tecrübelerimizden yararlanabilirler” dedi. | Citroen Racing Media, 9 Şubat 2018 : 22.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top