Oreca Kit ile R4

R4 sınıfı, son zamanlarda FIA World Rally Car hiyerarşisine eklenen ve önden çeker R2 ve R3 kategorileri ile dört çeker R5 sınıfı arasındaki boşluğu doldurmak için resmi olarak 4WD bir FIA kategorisi. FIA rallilerinde bugün dört çeker bir otomobil kullanmak istenildiğinde, oldukça sınırlı seçenekler var. R5 aracını seçebilir veya eski grup N (NR4 olarak adlandırılabilir) seçilebilir.

İlk seçenek – R5, sürüş eğlencesi olan yetişkin bir ürün olmasına rağmen en pahalı seçenek ve sınırlı sayıda markada sunuluyor. Ford, Skoda, Hyundai ve Peugeot’tan R5 otomobilini gelecek yıl VW ve Citroen’den gelecek bir kaç yeni kayıt alınabilir. Bütçe yeterli ise veya bir R5 otomobiline sahip olmayan bir üreticiyle ortaklık kurmak gerektiğinden başka bir yere bakmak gerekir.

İkinci seçenek, N grubu daha da kötü. Subaru ve Mitsubishi’nin üretim araçları en az 10 yaşında ve yavaş yavaş ortadan kayboluyorlar. Subaru ve Mitsubishi bile artık onlara dönük değiller. Bu durumun faydası kadar dezavantajları da var. Bu arabalar eski, reklam verenlere ve seyircilere cazip gelmiyor. Onaylanmış değişiklikler ve yedek parça da biraz pahalı.

İşte burada R4 oyuna giriyor. Eski N grup otomobillerin, modern, ralli tasarımlı yapıyla değiştirilmesi gerekiyor ve bu da R5’den daha az kullanıyor. Ulusal şampiyonaların açık sınıflarla dolması, takımların özgürlüğüne ve maliyet verimliliğine izin verdiği için, bu yeni bir konsept değil. Birkaç isim vermek için; Yeni Zelanda ya da Polonya Açık N sınıfından AP4’e göz atmak gerekir.

Aradaki fark, R4’ün FIA tarafından onaylanmış olması, yani R4, ERC gibi bölgesel şampiyonaları da içeren herhangi bir FIA rallisine girmek için uygun. Tüm R4 kategori otomobilleri, turboşarjlı 1,6 litre motor, kanıtlanmış R5 benzeri şanzıman, uzun stoklu süspansiyonu ve 4WD bir FIA homolog kiti ile donanımlı. Takımlar, FIA onaylı tedarikçiden R4 kiti satın alabilecek ve seçtikleri R4 otomobilini yapabilecekler.

Bu, rallilere çok çeşitli otomobil getirmeli ve daha fazla üreticinin yarışa katılmasını sağlayacak. R4, R2 veya R3’ten 4AWD’ye yükseltme yapan sürücüler için mükemmel bir seçenek. R4, üst sınıflara daha yumuşak bir öğrenme eğrisi ve tüm R4 otomobiller, otomobil performansının anahtarı olan bileşenlerin çoğunu paylaşacağı için yakın rekabete yol açmalı.

FIA önümüzdeki 7 yıl boyunca R4 kitinde performans yükseltme planlamıyor, bu nedenle tüm otomobillerin hız açısından oldukça yakın olacağını umuluyor. Oreca, 2017, 2018 ve 2019 kiti için FIA Onaylı tedarikçi olarak seçildi. Kit, önümüzdeki 7 yıl için her yıl 2 kez yenilenme seçeneği ile homolog edildi.

R4 Kiti içerisine dahil edilenler; 1600cc turbo motor, en son nesil doğrudan enjeksiyon, Magneti Marelli tipi SRG-340 elektronik, şanzıman ve arka diferansiyel (Fiesta R5 ile aynı), ön aks – süspansiyon beşiği ve üçgenleri, komple göbek taşıyıcıları, direksiyon rafı, direksiyon bağlantı çubukları, arka aks – süspansiyon beşiği ve üçgenleri, komple göbek taşıyıcıları, sağlam transversal ve uzunlamasına miller, kompetisyon kaliperleri, fren diskleri, dahili pompalı yakıt hücresi. Şasi, süspansiyon amortisörleri ve yayları, soğutma, radyatörler, kokpit teçhizatı, egzoz, jantlar ve küçük şeyler.

Kit içinde tedarik edilmeyen tüm parçalar serbestçe tedarik edilebilir, ancak R4 araba üretilirken yerel ASN ile homologe ettirilmeli. R4, tedarikçi Evolve Motorsport’tan da satın alınabilir. R4 kiti elemanları, hem asfalt hem toprak ralliler için geliştirildi. Asfalt ve toprak özellikleri arasında farklı olan tek parça, fren diskleri ve bunların montaj hattı, göbek taşıyıcıları ile süspansiyon üçgenleri arasındaki arabirim.

Amortisörler, yaylar ve tekerlekler eklenebilir. Oreca’nın ilk R4 prototipi Toyota Etios’un kullanımı ve dengesi etkileyici. 98 oktan kurşunsuz benzinle çalışan, 263 beygir gücü üreten R5 kalite drivetrain ve süspansiyon gibi biraz daha az güçlü motor bulunuyor. Etios R4 prototipi, Fransız rallici Stephane Sarrazin tarafından son Rally du Var sırasında kullanıldı ve R5’lerden yalnızca km başına 0,5 s daha yavaş olduğu ispatlandı.

Araba için nihai fiyatlandırma olmamasına rağmen, yaklaşık 180 bin Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor, bu da genellikle 220 bin civarında olan R5’e göre daha makul. Almak için yaklaşık % 20 daha ucuz iken, R4 ekiplerin yerel olarak hizmet etmesini sağlayan standart spesifikasyona da çok yakın. Hub taşıyıcıları ve fren kaliperleri, 4 tekerleğin tümünde aynı ve hem asfalt hem de toprak için uyumlu.

R4’lere bölgesel şampiyonaları da dahil olmak üzere dünya çapında her türlü şampiyonaya katılmaya izin verilecek. Tüm tekerleklerden çekişli bir otomobil ile FIA bölgesel şampiyonaları düşünülüyorsa R4 ve R5 tek seçenek ve R4, umut verici görünüyor. Ulusal şampiyonalara katılmak istendiğinde yerel ASN yönetmeliklerine bakabilir ve açık sınıfı seçelebilir.

Bu sınıfların çoğu ekiplerin modern kompakt araçlara (Skoda Fabia, Ford Fiesta, Suzuki Swift, VW Polo) ve yedek gruplarla ilgili daha az sınırlamayla (askıya almak gibi) N grup bileşenlerinin bazılarına (motor, şanzıman) dayanan ralli otomobilleri oluşturmalarına izin veriyor (frenler, yakıt sistemleri). Fabia Evolve, açık sınıf toplanması için tasarlanmış mükemmel bir otomobil örneği. Açık sınıfları Polonya, Litvanya, Slovenya, Hırvatistan, İspanya ve diğer birçok ülkede bulunuyor.

14.01.2018 : 21.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top