Genç Japonlar Arctic’te

Toyota Gazoo ralli programı geçen yılın aynı katılımcılarıyla birlikte 2018’de aynen devam ediyor. Arctic Rally geçen hafta Kuzey Finlandiya’da sıfırın altındaki sıcaklıklarda başladı. Genç Japon yetenekleri Takamoto Katsuta ve Hiroki Arai, R5’leri ile sırasıyla 3 ve 11’nci oldular. Japon kopilot Sayaka Adachi de Finlandiyalı yıldız Jarkko Nikara’nın yanında R4 tabanlı bir otomobil ile yarışı tamamladı. Arctic, tamamen kar kaplı ve muhtemelen dünyanın en soğuk rallisi ve sıcaklıkları eksi 30 dereceye kadar düşüyor. 11 etabı hızlı ve akıcı, arabalar özel lastik kullanarak kaygan yüzeyi kavrıyor.

Başarının anahtarı yol notlarının doğruluğunda gizli. F1 pilotları dahil olmak üzere, geçmişte Kuzey Kutbu rallilerinde yer alan motor sporlarının en gözde yıldızlarından bazıları, bu yıl toplam 18 adet R5 otomobil ile her zamankinden daha güçlü bir rekabet ortamı sağladı. Finlandiya’dan Marko Salminen‘in birlikte çalıştığı Katsuta, ralliye üçüncü kez katıldı, tıpkı takım arkadaşı Arai gibi. Katsuta, yeni R5 otomobili ile iyi bir başlangıç ​​yaptı ve tutarlılığının yanı sıra temposunu başından sonuna kadar temiz bir şekilde gerçekleştirdi. Kariyerinin en iyi performansı ile podyumda 3’ncü oldu.

Sayaka Adachi ikinci kez Kuzey Kutbu’ndaki rallide yarıştı. Sürücüsü kar hakkında çok fazla tecrübeye sahipti. İyi bir başlangıç ​​yaptılar, ama SS2’nin sonundaki bir ağaca çarparak hasar aldılar. Yarışa yeniden geri döndüklerinde zaman kayıpları yüksekti. Cuma öğleden sonra, en uzun etaplardan birinde direksiyon hâkimiyetini kaybettiler. Bu, Nikara’nın direksiyon yardımı olmadan yaklaşık 30 kilometre yol yapması demekti. Hiroki Arai ve Avustralyalı kopilotu Glenn Macneall, SS2’de bir çok kar kümesinden birinde yaklaşık iki dakika sıkıştılar. O andan sonra, SS7’de ikinci en hızlı zamanı yaptı. Bununla birlikte, rallinin son etabında teknik bir problem yüzünden yavaşladılar, bu da onlara daha fazla zaman kaybettirdi.

Yarıştan sonra, Takamoto Katsuta, “Bu sonuçtan çok memnunum, belki de şimdiye kadar yaptığım en iyi performans oldu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçen yıldan bu yana yaptığımız en büyük değişiklik, yol notlarımızı değiştirmemizdi. Notların daha basit ve anlaşılır olması, tutmasının da daha kolay olduğu anlamına geliyor. Amacım, rallinin çoğunda yol almak, kendime güvenimi sağlamak, tutarlı bir adım atmak için de klasmanda geri kalmamak ama en önemlisi de yarışı bitirmekti. Sanırım bunu da başardık. Elbette, hala öğrenilmemiz ve geliştirilmemiz gereken çok şey var, fakat bence doğru yönde gidiyoruz.”

Hiroki Arai ise, “tekrar yarışmak için gerçekten heyecanlıyız. Yol notlarımızı basitleştirmeye, etapta daha fazla rahatlamamıza ve önemli ayrıntılara odaklanmamıza yardımcı oldu. Ne yazık ki, ilk gün yoldan çıktık ve rallinin son bölümünde teknik bir sıkıntı yaşadık ki bu da bize zaman kaybettirdi. Ama en önemli şey, iyi bir adım attık. Sonuçta, negatiflerden daha pozitif olduğumuzu ve İsveç rallisi için hazırlık yapmamızın yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Toyota Gazoo takımının müşteri ekipleri programının eğitmeni Jouni Ampuja, “Arctic Rally’de ekiplerimizin hepsinin de kendi yol notlarında değişiklikler yapmaları yararlı oldu. Genç Japon sürücülerimiz biraz tecrübe kazanmaya başladılar, tabii ki biz de bu yıl sonuçlar ve performans açısından iyi bir adım atmak istiyoruz. Arctic Rally’de bunu görebildik. Takamoto’nun yaptığı tutarlılık, bu hızlarda gerçekten kolay değil. Ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar tecrübeniz artar. Şimdi İsveç Rallisi’ne gidiyoruz ve burada öğrenilenleri tüm ekiplerimizin uygulamaya koymasını bekliyoruz” diye konuştu.  | Toyota Gazoo Racing Media | 29.01.2018 : 19.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top