Dakar’da ‘harita yasağı’ kavgayı erken başlattı!

Peugeot Sport direktörü Bruno Famin, Dakar Rallisi kurallarında yapılan bir değişiklikle, gelişmiş haritaların yasaklanması ile favori ekipleri kaybolmasının mümkün olacağını ileri sürdü. Sürücüler için daha önce sadece ‘fotografik uydu haritaları’ taşımak yasaklanmıştı, ancak şimdi fiziksel destek ne olursa olsun (kağıt, elektronik vs) her türlü haritaya sahip olmak yasaklandı. Ekipler, bu yüzden sadece not defterine ve GPS sistemine güvenmek zorundalar. Acil durumlar için bir uydu telefonundan başka hiç bir telefon, tablet veya GPS saati taşımasına da izin verilmiyor.

Famin, “bu düzenlemelerin değiştirilmesini kişisel bir şey olarak görmüyorum ancak bunu sportmenlik dışı bir olay olarak algılıyorum” dedi ve ekledi; “her şeyden önce, sanırım liderliğinin sürekli olması istenmiyor, çünkü artık birilerinin kaybolması için iyi bir neden var. Benim için bu, spor değil. Haritalar konusu Dakar’ın piyango haline gelmesine neden oluyor. Aradıkları şey bu, beklenmedik bir sonuç: Onların kararını anlayabilmenin tek yolu bu” dedi.

Dakar’ın sportif direktörü Marc Coma ise kuraldaki değişimin Peugeot’u hedeflemediğini, ancak ileri teknolojiye sahip sistemlerin navigasyon unsurunu yarış dışına çıkmamasını sağlamak olduğunu ısrar etti. “Son zamanlarda harita, profesyonel ekiplerin en büyük yardımcısı haline geldi. Oysa navigasyon oyunun bir parçası” dedi. Coma ayrıca, ek haritalar yüklenmediği halde akıllı telefonları kullanabilen ekiplerin bir avantaja sahip olacağı yönündeki endişelerini de dile getirdi. “Bu konunun özel bir takımın ilerlemesini sağlayacağını düşünmüyorum, çünkü bildiğim kadarıyla, özel ekiplerin ayrıntılı haritalara sahip olma çabaları hoş olmuyor” dedi.

Peugeot’un başlıca rakipleri Mini ve Toyota’nın temsilcileri ise harita yasağını destekledi. Mini sürücüsü Nani Roma’nın kopilotu Alex Haro, “özellikle koordinat ile kendilerini daha kolay bulamadıkları bir sisteme sahibiz, bence hepimiz aynı durumdayız” dedi. Toyota ekip müdürü Glyn Hall ise son değişiklikleri “herkes için daha adil” olarak nitelendiriyor ve amatörlerin fabrika ekiplerine daha yakın olmasına izin verecek. Hall, “Peugeot’un mutsuz olduğunu anlıyorum, çünkü haritaları hazırlamak için çok uğraş verdiler, ki bu da adil değil. Gelecekte bu sporu sürücüler için sporu daha erişilebilir hale getirmeliyiz” dedi. | 07.01.2017 : 18.50

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top