Yarış Erkan’ın, kupa Caner’in..

İstanbul Park Spor Kulübü tarafından düzenlenen Intercity İPSK Baja Kupası’nda kazanan Erkan Birinci, şampiyon ise Caner Akkafa oldu! Üç ayaktan oluşan baja disiplini yarışların ilk ikisinde edindiği puanlarla üçüncü ve son yarışa lider olarak başlayan Caner Akkafa, 9’nculuğun bile yeterli olacağı 3’ncü yarışta damalıyı gören 2’nci isim olarak hem yarışın podyumunda kupa kaldırdı, hem de kendisi açısından sıkıntılı geçen 2017 sezonunu IPSK Baja Kupası ile taçlandırdı.

Açık, kuru ve güneşli bir hafta sonu, İstanbul Park’ın klasik seyirci ve orman etaplarının koşulduğu üçüncü ayakta 92 km’lik orman etabı daha çok ön plana çıktı. Kayıt yaptıran 18 ekip arasında start alıp parkura çıkan 17 ekibin pek çoğu yarışın parkurundan ve özellikle 92 km’lik etabından yana olumlu sözler sarf ettiler ve yorgunluk bir yana aynı etabı gün içinde bir kez çıkmayı arzu edeceklerini dahi seslendirdiler.

Caner Akkafa, Çanakkale Baja Turkey yarışındaki kazadan sonra kendi aracı bu yarışa yetişmediği için, Türkiye Offroad Şampiyonlarından ve aynı zamanda bu yarışın organizatörü İstanbul Park Spor Kulübü’nün (İPSK) Başkanı olan Ahmet Ünlü’nün kendisine jest yapıp bu yarışta kullanması için verdiği Nissan’ı ile parkura çıkmasının tedirginliği ile yarıştı. Caner, araca alışmaya ve finiş görme hedefine odaklandı, hatta yarış sonrası ajansa verdiği röportajda da değindiği üzere yarışın klasmanını dahi düşünemedi, ancak gün sonunda tüm yorgunluğunu kaldırdığı 2’ncilik kupaları sildi süpürdü.

Üçüncü yarışın şüphesiz parlayan yıldızı, İstanbul Offroad Kulübü’nün Başkanı Erkan Birinci oldu. Can-am Maverick X3’ü ile Erkan, önceki yarışlarına katılmadığı için kupada puan hesabı yapmaksızın keyif almak için direksiyona geçti ve ‘müthiş keyif aldığını’ vurgulayarak övdüğü orman etabı dahil, yarışın 4 etabından 3’ünde en iyi zamanları yaparak İstanbul Park’tan 1’ncilik kupası ile ayrıldı. Yarışın son etabına en yakın rakibi Caner’in 5 dakika gibi açık farkla önünde lider olarak giren Erkan Birinci, yarış sonrası, 4 dakika 43 saniyelik zaferine karşın, özellikle Akkafa kardeşlerin son etapta 14 saniye farkla en iyi zamanı yapmalarını espri konusu yapmalarını ise tebessümle izledi.

İki tecrübeli ve şampiyon pilotun, yakın ara ve böylesine farklı rekabeti, son etaptaki heyecanı daha da arttırdı. Diğer yarışanlardan adete ayrı bir kulvarda yarışan iki pilot arasındaki sıkı rekabet, parkurdaki heyecanı daha da katladığı gibi, güneşe karşın soğuk bir İstanbul gününde İstanbul Park’a gelen az sayıdaki yarış sever de onların bu yakın rekabetine keyifle tanık oldular. Sonuçta, Erkan yarışı, Caner ise kupayı kazanarak evlerine kazançlı ve keyifli döndüler.

Intercity İstanbul Park’ın işletmecisi Ali Vural Ak, ’20 yaşında da olsa’ ülkemizdeki tek Dakar spec’lerindeki Pajero’su ile ve ‘evinde’ bahçesi sayılabilecek bir parkura çıktı. Güneşli ve kuru bir sabahın da etkisi ile güne keyifli başladı, ilk seyirci etabında da 5’nci en iyi zamanı görünce, gözünü ormana dikti; 92 km’lik etapta podyum beklentisi arttı.

Ancak etabın yarısından sonra lastik sürprizi yaşayan Vural Ak, tam 15 dakika kaybettiği anları orman etabı sonrası servis molasında ajans ile paylaşırken, lastik değiştirme sırasında Pajero’yu kriko’dan düşmekten son anda kurtardıklarını ve kendileri açısından daha da sıkıntı yaratabilecek bu durumdan yine de bu zaman kaybıyla kurtulmuş olmalarını kazanç olarak tanımladı. Yarışın son etabında bir kez daha lastik patlatan Vural Ak, bu kez sol ön lastiği jant üzerinde (üstte) etabı tamamlamak zorunda kaldı. Günün sonunda ise ‘evindeki’ mücadeleden çifte lastik patlaması kayıplarıyla ve ancak 6’ncı olarak ayrılabildi.

Mert Becce de Orman etabında 25’nci km’yi tamamladıktan hemen sonra, Preadector Buggy’sinin elektriksiz kalmasını servisine konum atarak bilgilendirdi. Babası Mehmet Becce, servis alanındaki ekibi ve ekipmanları topladığı gibi, konum peşine düştü ve soluğu oğlunun yanında aldı. Mert’in ilk mesajındaki gibi Buggy’de elektrik yoktu ama yılların tecrübesi ile Mehmet, yaptığı ilk konsültasyonda sorunun farklı olabileceğine kanaat getirdi. Mert te babasının onaylaması üzerine, yanlarına ulaşan etap görevlilerine, ‘aracı servis alanına çekmeleri için’ onay verdi. Resque ile çekilerek servis alanına getirilen Buggy’da söküm yapıldığında anlaşıldı ki, debriyajdan bir parça kırılmış, şanzımana da sirayet etmişti.

Bu arada şarj etmeyen aküsü de sıfırlandığı noktada Buggy’i yolda bırakmıştı. Mekanikler bir yandan şanzımana ve debriyaja müdahale ederlerken, diğer yandan da Buggy’in aküsünü söküp servis aracınınki ile değiş tokuş yaptılar. Hem kırılan parça ve hem de biten akü değiştirilince Buggy, eski gücüne kavuştu ve Mert Becce, tamamlayamadığı orman etabından ciddi zaman kaybı aldığı için klasman iddiası kalmayan yarışta son iki seyirci etabına km yapıp tecrübe kazanmak için katıldı. Gün sonunda ise finiş gören 15 ekip arasında 14’ncü oldu.

Tarık Gökbay, Detoro’su ile katıldığı İsoff’un bir diğer Challenge Kupası Akzirve’nin ikinci yarışında parkurun köprüsünden düşerek büyük bir şok yaşamıştı. Tarık Gökbay, İPSK Baja’sına Range Rover ile katıldı; yarış sonrası ajansa yaptığı açıklamada Range ile ilk yarışı olmadığını ve nostalji yaptıklarını söyledi, şaka ile karışık, Detoro’ya ceza verdiğini söyledi. Güçlü ve güvenli Detoro’dan sonra Range Rover, Tarık’ın performansı ile seyre keyif verdi fakat ideal zamanlar çıkarmakta yavan kaldı. Günü 9’ncu sırada tamamlayan Tarık Gökbay, yine de S3’de 4’ncü olarak podyumu kılpayı kaçırdı.

K2’de ise Ali’lerin de yakın rekabeti gözden kaçmadı; ikisi de Suzuki Grand Vitara ile yarışan Ali’lerin bu çekişmesi, gün sonunda 15 saniye farkla Ali Çetin’in üstünlüğü ile tamamlandı. Orman etabında lastik patlatan Ali İşeri, buradaki 5 dakikalık kaybı kapamakta zorlandı, son etapta da 18 saniye farkla Ali Çetin’den daha hızlı kronometreyi geçse de, aralarındaki fark  ta 15.5 saniye rakibinin lehine sonlandı. K2’de Ali’lerden Çetin 1’ncilik, İşeri ise 2’ncilik kupası ile podyumu paylaştılar. İstanbul Park Spor Kulübü’nün Baja Kupası 3’ncü yarışı ile ilgili ayrıntılar ve fotoğraflar ile pilot yorumlarını ülkemizin otomobil sporları konusundaki periyodik ve basılı ilk ve tek dergisi olan Ralli Dünyası Dergisi’nin Aralık ayında çıkacak sayısında bulabileceksiniz. Siz de şimdiden abone olmak için burayı tıklayın ve derginin üyeleri arasında yerini alın! | 02.12.2017 : 21.00

Aydın Hoşgör| Ralli Ajansı, İstanbul

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top