40. Dakar 6 Ocak’ta start alıyor

Rahmetli Thierry Sabine, yarış esnasında bir helikopter kazası geçirip dört arkadaşı ile hayata veda ettiğinde, yıl 1986, yer Afrika idi… Hayatı pahasına organizatörü olduğu yarışı ömrünün sonuna dek Afrika’da sürdürmeye kesin kararlıydı. Ne yazık ki ne kendi ne de yarışın ömrü buna yetmedi…

1977 yılbaşı sabahı Paris’ten ilk kez start alan amatör yarışçılar, ne fikren ne de araç-gereç olarak bu büyük serüvene pek de hazır değillerdi. Oralarda “Bindik âlâmete, gidiyoz kıyâmete” türküsü bilinmese de, tam olarak durum buydu. İlk Dakar’lar Libya civarında yapıldı. Yıllar ilerledikçe, bu yarışın dünya için ne denli önemli olduğu kavrandı ve her milletten katılım çoğalmaya başladı.

Baş organizatör Thierry Sabine, her yıl yarışa bir ülke ve değişik parkurlar kazandırmakla meşgulken 1986’da helikopter kazasında hayatını kaybediyordu… 1988’de ünlü Versailles Sarayı önünden verilen startı görebilseydi, kendiyle gurur duyardı. Tam 600 motorlu araç start almıştı.

1992’de artık kuzyden güneye tüm Afrika geçilmeye başlandı. Dünyanın en zor yarışı dendikçe, Mitsubishi, Peugeot, Citroen, Mercedes, Porsche gibi ünlü markaların fabrika takımları da bu yarışlara katılmaya başlamışlardı. Dakar bu yıllarda, Hubert Auriol’ü kazanırken, ralli starı Ari Vatanen, Formula’cı Jacky Ikx de kervana katılmıştı.

2000 yılında Mısır’ın ünlü Giza Piramiti de Dakar’dan nasibini almış, off-road araçlarının arkasından unutulmaz fotoğraflar bırakmıştı. O yıllara hakim olan isim Jean Loui Schlesser’di. Kendi imâlatı olan bir buggy süren yaşlı pilot tecrübesiyle hep ilk üçte gidiyordu. Fakat…

Boşandığı eşi Jutta Kleinscmidt, 2001 yılında, adeta intikam alırcasına, eski kocasını Mitsubishi Pajero ile geçip birinci oluyordu. Zaten, Dakar’daki tek kadın zaferi de O’na aittir.

Paris/Dakar her yılbaşı sabahı tüm karizmasıyla sürerken, 2008 yılında yaşanan ve dört yarışmacının ölümüyle sonuçlanan, Moritanya’daki terör saldırısı işin şeklini ve rengini değiştirmeye yetmişti. Yarış durduruldu ve…

Aynen Güney Amerika kıtasına taşındı. Ve hâlâ da orada.

2018 Dakar, 06 Ocak sabahı Peru Lima’dan başlayıp, Bolivya’yı geçip, 20 Ocak’ta Arjantin Cordoba’da finiş yapacak. 545 kişi yarışacak. Toplam 9 bin küsur kilometre yol yapacaklar. Bu yolun 4 bin 500 kilometresi SS yâni, özel etap. Geçilecek 14 özel etap çok farklı yol şartları sunarken, bazılarında hiç yol olmayacak. Daha da önemlisi, müsabıklar 5 gün boyunca 3 bin metrenin üstünde bir irtifada yarışacaklar.

Cars sınıfında tanıdık isimlerin arasında şaşırtıcı isimler de var. Peterhansel, Sainz, Loeb, Despres, DeVilliers, aşina isimler. Al-Attiyah, Al-Rajhi, Al-Kasimi bilindik Araplar. Ama, Hirvonen, Prokop sürpriz isimler. Tek bayan ise Arjantinli Alicia Reina.

Peugeot-Total-RedBull Team bu yarışı mutlaka kazanacaktır. Sürprize yer yok. Merak ettiğim, vatandaş işi çift kabin 4×4’lerde ve ciplerde ne olacağı?.. Onlar olmadan bu işin tadı olmuyor da… | 23.12.2017 : 10.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top