Historik’te şampiyon belli, rekabet ‘kopilotlar’ arasında!

Burak Türkkan ve Engin Kap

05.11.2017 : 17.30 | Türkiye Historik Ralli Şampiyonası’nda sezonun son yarışı öncesi, ‘şampiyon’ belli! ama kopilotlarda sezonu kimin şampiyon olarak kapatacağı sadece 1,5 puan farka bakıyor! Bu sezon 10 yarışçının puan topladığı ve 6 ralliden oluşan Türkiye Historik Ralli Şampiyonası’nın ‘değişmeyen şampiyonu’ Parkur Racing’in ‘değişmeyen şampiyon’ pilotu Engin Kap, bu sezon start aldığı beş ralliden topladığı 72 puanla ve en yakın rakibinin 26,8  puan önünde, üstelik sezonun son rallisi (Kocaeli) öncesinde, kariyerine yeni bir şampiyonluk daha ekledi. Sezonun açılış rallisi olan Ege’de ilk etapta mekanikten kalarak puansız ayrılan, şampiyonaya puan taşınmasına açık olmasına karşın Bulgaristan Rallisi’ne katılmayan Engin Kap, Çanakkale, İstanbul ve Marmaris rallilerinde 1’nci, Bursa’da ise 2’nci olurken, toplam puanlarına dört rallide de (Çanakkale, Bursa, İstanbul, Marmaris) power stage’den ilave ‘tam’ puanlar ekleyerek zirvede rakipleri ile arasını bir hayli açtı.

Historik Ralli Şampiyonası’nın 3 silahşörüne karşı Murat 131’i ile kendi kategorisinde olduğu kadar historik genel klasmanında da iddiasını bu sezon tüm yarışlarda net şekilde sergileyen İstanbullu eski kopilot Levent Gür, Ege ve İstanbul’da 3’ncü, Çanakkale’de 2, Bursa’da 4’ncülük puanlarına ulaşmasına ve bu beş rallideki powerstage’lerde de ilave 4 puan kazanmasına karşın, Marmaris’te son gün diferansiyel problemi nedeniyle yarışı tamamlayamayınca, şampiyonluk rekabetine havlu atmak zorunda kaldı. Üstelik şampiyonluk şansı matematiksel olarak kalmayan Levent Gür, sezon 2’nciliği için de yakın takibindeki Burak Türkkan’a karşı da yerini savunmak zorunda. Parkur Racing’in 2’nci pilotu ile aralarında sadece 2.2 puan farkı olması, sezonun son rallisini historik podyumu için daha da önemli kıldı. Levent Gür, K1’de de sezonun şampiyonluk kupasının sahibi!

Parkur Racing’in Mk2 Escort ile yarışan 2’nci pilotu Burak Türkkan ise, Ege ve Bursa’da kazandığı 2’nciliklerden sonra, İstanbul’da 4’ncülük puanı kazandı, üstüne de 5 puan powerstage’lerden ekledi ama O da Marmaris’te son etapta finişe 500 metre kala elektrikten yarış dışı kalınca, sezon podyumunda 2’ncilik şansını son yarışa bıraktı. Podyum 3’ncülüğüne garanti gibi bakılan Burak, Kocaeli’nde historik klasmanında Levent’in önünde ve artı 2.3 puan daha kazanması halinde, sezonu 2’nci bitirebilecek.

Kariyerinde Türkiye Historik Ralli Şampiyonluğu bulunan İstanbullu Kemal Gamgam, Ege’de 2’ncilikle hızlı başladığı sezonda Çanakkale ve Bursa’ya katılmadı, İstanbul’daki 2’ncilik puanlarıyla hareketlense de son Marmaris’te kayaya çarpıp yarış dışı kaldı ve eve puansız döndü. Ege ve İstanbul’daki powerstage puanlarıyla birlikte 28 toplam puanıyla, peşindeki çifte takipçinin (Kerem Üstünkaya ve Nijad Sirel) sadece 3,8 puan önünde ve podyum için hem şansının yüksek olması, hem de Burak’tan fazla puan toplaması gerekmesine karşın, Kemal Gamgam‘ın Kocaeli’ndeki son yarışa katılmaması bekleniyor.

Historik’te takımlarda ‘değişmeyen şampiyon’ markasını yıllardır korumayı başaran Parkur Racing’in yarışçı patronu Kerem Üstünkaya, sezonun üç rallisinde (Ege, Çanakkale, İstanbul) işlerinin yoğunluğundan dolayı start alamadı, Bursa’da 3’ncü olarak 1’i powerstage’den olmak üzere 11 puan kazandı ve Marmaris’ten 2’ncilik puanlarıyla dönmeyi başardı ama 24.2 puanla son yarış öncesi 5’nci durumda yer aldı. Çanakkale, İstanbul ve Marmaris 5’ncilikleri sonrası aynı (24.2) puanı toplayan İzmirli Nijad Sirel ise, Larissa Göl Evleri brandingli Murat 131’i ile son yarışta sezonu 5’nci tamamlamak için parkura çıkacak.

Türkiye Historik Ralli Şampiyonası’nın diğer yarışçılarından BMW’si ile İbrahim Öztürk 20.8 puanla 7’nci; 12 puanlı Orhan Zümrüt 8’nci; 10.8 puanıyla İstanbullu Gerçek Sunman 9’ncu ve 6 puanıyla Bursalı Yılmaz Köprücü 10’ncu durumdalar. Kocaeli’ndeki sezon son yarışına 3 ekiple katılacak olan Parkur Racing’te Engin Kap’ın start alacağı belli ama aracı değil; Şampiyon, ya Mk2 ile ya da eski gözdesi Anadol STC’si ile; Burak Türkkan ve Kerem Üstünkaya ise Mk2’lerle start alacaklar. Kemal Gamgam, Mk2’si yetişmediği için giremeyeceğini ifade ederken, şampiyonun diğer isimleri; Nijad, Gerçek ve Orhan’ın Kocaeli’nde yarışmaları bekleniyor.

Kopilotlarda ise, Levent Gür’ün kopilotu Oytun Albayrak 1.5 puan farkla son ralliye lider gidecek. Kopilotlarda Engin Kap’ın yanına Ali Emre Yılmaz’ın oturmayacağı bugün kesinleşti. Özden Yılmaz, Kerem Üstünkaya ile; Onur Aslan ise, Burak Türkkan ile yarışacaklar. Engin Kap’in Kocaeli’nde kazanması halinde, yanına oturması muhtemel isimlerden Akın Bilgitay veya Başar Yavuz’un kopilotlar şampiyonluğu için şansları bulunmuyor. Kopilotlarda şampiyonluk ibresi ise Burak Türkkan ile yarışacak olan Ankaralı Onur Aslan’a daha yakın görünüyor.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, İstanbul

2017 Türkiye Historik Ralli Şampiyonası son puan durumu için burayı tıklayabilirsiniz.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top