WRC öncesi göze çarpanlar…

25.10.2017 : 09.00 | Marmaris Rally büyük başarı ile bitti.  Medya adına teşekkür ederim. Bu ralli bir WRC provası niteliğinde olduğu için, mükemmelliyetçilik adına bu raporu hazırlamayı uygun buldum. Tabi branşım olan medya hakkında.

1-Otel; Press room daha  düz ayak bir yerde olabilirdi. Yönlendirici minik tabelaların daha çok ve fonksiyonel olmasını tercih ederdim. Özellikle ilk kez gelen basın mensuplarının bu odadan haberi yoktu. Otelde ses sistemi ve anons hiç kullanılmadı. Programda yazılı olsa da, basın otobüsü kalkış zamanları anons edilebilirdi. Bu nedenle listedeki basın mensubu sayısı ile otobüsteki kişi sayısı oldukça fark gösterdi. Katılım arttırılabilirdi. Gün içi kapalı olan bazı restaurant veya barların işlevi, kapı önüne konan bir tabela ile belirgin bir hal alabilirdi. Kapı kapı dolaşıp sorma durumuna düşmezdik. (11.00-15.00 AÇIK gibi)

2-Basın Odası; Buradan sorumlu Kıbrıslı kızımız iyi niyetle çalıştı. Yalnız, tüm hazırlık İstanbul uçağından inecek basın grubuna göre yapılmıştı. Benim gibi kendi imkânı ile gelenler bazı ön zorluklar yaşadı. Ama konuşularak aşıldı sonunda. Finiş sonrası yapılan basın toplantısında Genel Klâsman’ın yazılı olduğu A4’leri Grand Yazıcı föyleri içinde göremedim. Yerleştirilse çok daha şık olurdu. Basın için yaptırılacak olan, t-shirt, yelek, mont, kep gibi malzemelerin, kirli sarı olması. Kalınacak otel odasına önceden yerleştirilmesi çok daha iyi olacaktır. Yurt dışı aktivitelerde bu inceliğe çok önem veriyorlar. Özel tavsiyem ise, BUF yapılması olacaktır. Her derde çare bir malzeme, çünkü.

3-Ulaşım; Geldik en önemli konuya. Sizlerin de bildiği gibi, Medya veya Press tek tip bir olgu değil. Bu grup içinde, haberci, fotoğrafçı, yazar, kameraman, spiker, özel çalışan profesyonel fotoğrafçı, gibi farklı iş kollarına mensup kişi veya kişiler bulunur. Bu farklı mensubiyetler içinde, zamanı en hızlı ve en iyi şekilde kullanmak isteyen servisler de olacaktır mutlaka. Bu nedenle. Dergicilerle, gazetecilerle, TV mensuplarını aynı otobüsle yollamak çok büyük hata olur. Ki bu yarışta da oldu (idare ettik). Tavsiyem. Mercedes Vito gibi tavanı alçak, çevik ve hızlı araçlarla, etaplara ulaşım hizmeti vermektir. Belki masraflı olacak ama bu artık kaçınılmaz oldu. (Etapta otobüs kaldı da) Veya anlaşmalı bir “Renat a Car” kuponu da verilebilir. Böylece, binen ekip, istediği etaba istediği zamanda ulaşabilecektir. Şoförlü van kiralanacaksa eğer… (Vito gibi) Ulaşım başarısı için de şoförlere önceden antrenman verilmeli, etaplar öğretilmeli. Hatta ‘lastik onarıcı köpük tüpü’ ve soğuk su mecburiyeti getirilmeli.

4-Öğle yemeği meselesi; Bu konuda bazı tereddütlerim var ama yine de yazmak istedim. Kır Restaurant’ları hoş ama her basın mensubu için büyük zaman kaybı gibi. Pazar günü olduğu gibi de olabilir. Ama “Kumanya Paketi” ile öğleni geçiştirmek daha doğru gibi görünüyor. Olmadı, bir fast-food rest ile anlaşıp, yemek kuponu da verilebilir.

5-Start meydanı; Start için seçilen Marmaris Meydanı doğru stratejiydi, ama. Kapasite olarak bu meydan yeterli ve güvenli değildi. Ortadaki koca havuz işi bozuyordu. Halk içeri doluşamadı. Protokolün arkası açık bir tribünde oturması da ayrı bir handikaptı. Parka atlayıp girmek isteyenler güvenlik sorunu yarattı. Geçen sene ana kavşakta verilen start bana daha başarılı geldi doğrusu. Gönlümde yatan ise, startı Muğla’ya alıp, üniversitelinin ayağına aktiviteyi götürüp, WRC için gelen sporculara “Sakar’ın” (Gökova Körfezine inen ana yol) eşsiz güzelliklerini sergilemektir. Ardından da Marmaris inişini…

6-Etap giriş ve çıkışları; Bu konu da seyirci açısından hayati önem taşıyan bir konu. Etap giriş ve çıkışlarına çakılan, yönlendirici nervürlü demirleri görüp taktir ettim. Ama kafamda da ampul yanmadı değil. Ben her demiri “bill-board” olarak görüp. Belediye ile iş birliği yapan Federasyon’un buraları sponsora satıp, kâr elde ettiğini hâyâl ettim. Örneğin: (Rally of Turkey’nin altına OPEL) yazsak, okla yönlendirsek nasıl olur?

7-Information ofisleri; En azından meydanlarda, merkezi yerlerde olsa çok iyi olur. Haritalı seyir alanlarına ulaşımı tarif eden broşürleri sponsorlu dağıtsa. Nasıl olur?..  Info aynı zamanda reklâm demek. Bu yıl ilk kez 48 plâkalı araçları özel etaplarda görmek beni çok duygulandırdı. Bu katılımı çoğaltabiliriz sanıyorum.

8-Yabancı basın;  Otomotiv gazetecisi olarak bize yurt dışında daimi mihmandar verilir. Bu hizmet, rutin olarak davet veren firma tarafından sağlanır. Gerçi Gül Hanım bu işi gönüllü olarak gayet güzel götürdü ama… WRC gelip çattığında bu yeterli olmayabilir kanısındayım. Anons olmaması. Herkesin cebinde program taşımaması veya odasında unutması gibi nedenlerden aksamalar olabilir. Gelecek yabancı basın mensuplarını gruplandırıp, lisan durumuna göre bir van, bir advisor tayin etmek doğru olacak kanaatindeyim.

Sonuç; Bu raporu, Federasyon’u eleştirmek için yazmadım. Tamamen pozitif amaçlıdır. Saygılarımla

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top