İspanya’da ilk lupun lideri Mikkelsen

06.10.2017 : 16.40 | İspanya Rallisi’nde ilk gün, İlk özel etap olan 12.5 km’lik Caseres, aynı adı taşıyan köyde başlayıp hızlı ve dar bir parkurda gerçekleşti. Arenys de Lledó’da bir kavşaktan sonra, dalgalı, fakat daha geniş bir yol, bir rüzgar çiftliğinden geçerken, sürücüler kirli asfaltı bırakmadan önce toprakta üzerine fren yapmak zorunda kalınan etap, 2016’da kullanılan ile aynıydı.  İkinci özel etap olan 6.5 km’lik ‘Bot’, ilk günün en kısa etabıydı ve yine aynı adlı (Bot) köyünde başlayıp yokuş aşağı Gandesa’nın dışına çıkan son bir asfalt bölümüne kadar tırmanışlıydı. Sağlam ve geniş, bir kaç viraj var. İlk bölüm yavaş ve kıvrımlı, ancak ikinci bölüm, finiş yakınlarında daha hızlı, yine 2016’da kullanılan etabın ile aynısıydı.

Caseres’de Od Tanak, 7.16 ile en hızlı zamanı yaptı, 1.8 saniye ile Mads Ostberg 2’nci zamanla etabı tamamladı. Görkemli güneş ışığı ve kuru koşullar, Salou’nun batısında kalan tepelerdeki kir izlerinin gevşek topraklarla kaplandığı anlamına geliyordu. Her arabanın geçişi, taşları sürüş çizgisinden temizlediği için koşullar iyileşti, ancak ‘temizleme’ etkisi beklendiği kadar belirgin değildi. Tanak, “Bazı temizlik görebilirsiniz, ancak hala oldukça kaygan ve bu biraz şaşırtıcı. Şartları elimizden gelen en iyi şekilde yönetmek zorundayız” dedi. Ostberg Caseres’te 2’nc, Bot’ta ise 4’ncü zamanları yaptı. “Kızgınım” dedi, Ostberg ve ekledi; “çünkü az önce ralliye başladık ve araba toz içinde! Nereden geldiğini bulmaya çalışıyorum, ancak büyük bir delik olmalı, çünkü arabanın içinde çok fazla toz var. Daha hızlı olabilirdim”.

Citroën C3’ü ile Bot etabını sadece 4 salise farkla en iyi zamanla tamamlayan Kris Meeke, Bot sonrası klasmanda Ostberg’in sadece 1 salise ardından üçüncülüğe yerleşti. Kuzey İrlanda rallici, Hyundai pilotu Thierry Neuville’in i20’sinin 4 salise önünde, yeni takım arkadaşı Andreas Mikkelsen ve Dani Sordo ilk iki etap sonunda ilk 6’da tamamladılar. Şampiyona lideri Sébastien Ogier ise 3’ncü etaba 7’nci olarak yönlendi. Karışık yüzeyli 39 km’lik Terra Alta etabını akılda tutarak, hafta sonu boyunca en uzun ve zorlu zorlukla seçimler yapıldığı halde birçok farklı lastik seçeneği vardı. Sordo ve Latvala sert bileşik kauçuk üzerinde mücadele etti, ancak Latvala da sürüş konusunda eleştirdi; Toyota Yaris pilotu “bazı hatalar yaptım ve sürüşümden memnun değilim. Benim hatam, çok erken vites değiştiriyordum” dedi.

38.95 km’lik Terra Alta etabı günün üçüncü ve hem uzun hem de karma yüzeyi ile dikkat çekti. Geçen yıl yeni olan 3 km’lik bir bölüm, Vilalba del Arcs’a ulaşmadan önce köyün ve arka bahçedesin harika manzaralı ünlü bir zikzaktan geçildi. Çoğunlukla toprak ancak sürücüler, yüzeyde beş yüzey değişikliği ile karşı karşıya kaldılar; ortada son derece kıvrımlı ve dalgalı 6 km’lik bir asfalt bölümü ve toprak lastiklerin bitiş noktasına yakın sıkı bir asfalt! Geçen ay Koreli üretici ile imza attıktan sonra ilk defa Hyundai i20 ile yarışa katılan Mikkelsen, Terra Alta etabını kazandıktan sonra liderliğe yükseldi. İki toprak etaptan sonra, zaten aşınan lastiklerle geçilen 39 km’lik özel etapta lastikleri yönetmek işin püf noktasıydı. Mikkelsen bunu hak etti. Norveçli, 2’nci Mads Ostberg’i 2,7 saniye geçerek 6 salise önünde liderliğe yerleşti ve “etaptan önce bazı değişiklikler yaptım ve şimdi daha iyi. Evde gittikçe daha fazla hissetmeye başladım” dedi.

Ostberg, kokpite giren tozla mücadeleye devam etti; “çok saçma, etabı  göremiyorum ve kopilotum Torstein bu sese karşı mücadele etti” dedi. Yol açıcı olan Ogier için ise koşulların en kötüsüydü, ancak şampiyona lideri, Ostberg’in arkasında 4 saniye geride Fiesta ile klasmanda 3’ncülüğe yerleşti. Fiesta’sında sorun çıkan Ott Tänak, liderden geriledi ve Mikkelsen’in 7.4 saniye arkasında kaldı; “toprak bölümde bir lastik alarmı vardı; rahatsız etti ve ritimimi kaybettim” diye açıkladı. Kris Meeke, asfaltta zamanı düşürdü ancak Citroën C3 pilotu Sordo’nun başka bir i20’li ile ilk 6’yı tamamlamasıyla Tanak’ın gerisinde 5’nci sırada sadece 2 salise geride kaldı. İspanya’da ilk gün, ilk servis molasına ulaşan ekipler, aynı (Cesares, Bot ve Terra Alta) etaplarını ikinci kez geçtikten sonra günü tamamlayacaklar.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top