Faruk Atasoy | Seyirciler nereye gitti?

12.09.2017 : 23.45 | İntercity İstanbul Park‘ta bulunan ralli merkezine yöneldiğimde, ilk tanıdık sima Özden Yılmaz oldu. Özden, her zamanki samimi ve güler yüzüyle sarıldı ve biraz muhabbet ettik. Biraz yaşlanmıştı, konumu da değiştirmiş. Oğlu Emre’nin yarıştığı Parkur Racing’de görev yapıyordu; baba oğula başarılar diledim. Rallide basınla ilişkilere kimi koymuşlardı? Basın minibüsünde onca yıl sonra neler değişmişti? Yine yolları karıştıran, etapları bulamayan gönüllü birileri mi yapıyordu bu işleri? Basınla ilişkilere bakan Müge Ekinci’ye fazla yüklenmişler. Basın minibüsüne Evren isimli bir genci koymuşlar. Etapları bulabilen, ancak yıllar öncesi gibi gönüllü biri görev almış. Yani bu iş en eski kulüplerden İSOK’ta bile tam değişmemiş. Yani maalesef tam kurumsallaşma göremedim.

Yıllar geçmiş seyirci artmadığı gibi azalmış. Dedikodu çok fazlalaşmış, yapıcı değil yıkıcı, hatta ego tatmini eleştiriler artmış. Halbuki onca yılda bu sporun Avrupa, hatta dünya kategorisine yükselmiş olması gerekmiyor muydu? Demek ki bu spor genlerimizle pek örtüşmüyor. Gen değilse de, ya peki ne? Bizim dönemimizle bu dönemi kıyaslamak gerekirse eski yıllar bir çok yönüyle daha iyiydi. Etaplarda seyirci olurdu. Bu seyirciler nereye gitti? Televizyonların ana haber bültenlerinde bile yarışlar verilirdi. Onca otomobil spor programı nerede? Türkiye Ralli Şampiyonasının 5’nci ayağı 38. İstanbul Rallisi ilk gününde ralli henüz başlamıştı. Ancak güvenlik nedeni ile henüz 2’nci özel etap, Darlık 1, normal etap olarak geçildi. Üç nötralizasyonla gün batımına doğru ilerledi. Halbuki İstanbul Park’taki seyirci etabı İPOP, programa göre gün batmadan bitmesi planlanmıştı.

Mudarlı startı 1 km içerisi ilk keskin virajda seyirciler yerini aldı. Aralarında Nihat Imsık’ın da bulunduğu eski yarışçılar grubundan gülüşmelerle karışık sesler yükseldi; “akşam oldu yarış izleyemedik”, “yarışları tam zamanında bırakmışız!” Rallinin ilk gün sonunda, Nejat Avcı’nın oğlu Yağız, Bahadır Gücenmez ile birlikte ve Peugeot 208 T16 R5 araçları ile birinciliğe oturdular. İkinci gün aynı başarı devam etmedi, yarış ihracı nedeni ile 1’ncilik kaybedildi. İTO İstanbul Rallisi’ni  1.14.58 toplam zamanla Rıza Çukurova’nın oğlu Burak, co-pilotu Vedat Bostancı  ve Skoda Fabia  R5 ile kazandılar. Mümtaz Tahincioğlu dönemi TOSFED’in Antalya’da WRC’sini izlemiştim. Serkan Yazıcı dönemi TOSFED’in Marmaris’te ERT’si acaba nasıl olur? Spora olumlu katkı adına  yapıcı eleştiri ve gözlemler önemli. Seyirciler ise değerli. Kalın sağlıcakla..

Faruk Atasoy | Ralli Ajansı, İstanbul

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top