Roma’da Bouffier ‘3’ salise ile kazandı

19.09.2017 : 17.00 | Fransız rallici Bryan Bouffier, İtalya’daki FIA Avrupa Ralli Şampiyonası son zaferi için heyecan verici bir son yarış sonrasında Polonyalı rakibi Kajetan Kajetanowicz‘e karşı 3 salise farkla galibiyete ulaştı. Bouffier, çifte Avrupa şampiyonluğu bulunan rakibinin bir ara 9 saniye arkasına düşmesine karşın 12 etabın 9’unda en iyi zamanları yaparak ipi göğüsledi. Kajetanowicz, son sabah 32.7 km  ile rallinin en uzun etabında Fiesta’daki fren sorunu rapor etti, Bouffier ise  yumuşak bileşik lastiklere karar vermekle bazı ıslak ve çamurlu bölümlerde büyük ölçüde kuruma gerçekleşince bu kararının yanlış olduğunu düşündü.

Kajetanowicz, SS8’den önce fren sorununu düzeltebilirken, Bouffier üzerindeki avantajını 3.1 saniyeye kadar genişletti. Kajetanowicz yine SS9’da, Bouffier’ın sadece 2 salise gerisinde kaldı ve Roma’nın doğusundaki Fiuggi’de 3.3 sn önde geçti. Bouffier daha sonra SS10’da spin attı ve Kajetanowicz’in son etap öncesi yarım saniye farkla öne geçmesini sağladı. “Cehennem gibi savaşırken bu koşullarda kazanmak çok şaşırtıcı” dedi, Gemini pilotu ve bu sezon ERC’de Fiesta R5 ile ikinci galibiyete uzandı. Kopilotu Xavier Panseri “elimizden geleni yaptık” dedi ve ekledi; “şaşırtıcıydı, nerede ise uçmaya başlamıştık! Tüm sporlarda rekabet etmek güzel, insana adrenalin veriyor ve bundan zevk alıyorum. Takım için çok teşekkür ederim.”

Bouffier, 2013’te Avusturya’daki ERC rallisinde Jan Kopeckı’ya 5 salise ile kaybetmişti. Roma’daki zaferi daha tatmin edici hale getirdi. Bu arada önümüzdeki ay Ralli Liepāja’da üçüncü Avrupa şampiyona tacını kazanmak üzere rekabete devam eden Kajetanowicz şunları söyledi: “Kazandığım ya da ikinci olduğum önemli değil. Zafer için savaşmaya başladığım için burada olmaktan gerçekten çok mutluyum. Araba neredeyse mükemmel, inanılmaz bir his bu ve Bryan’a büyük tebrikler. O, büyük bir savaşçı.”

Skoda ile 3’ncü olan Bruno Magalhães, farkı 39 puana düşürdü. Portekizli Kajetanowicz’in 24 puan gerisindeydi. Roma’daki mücadeleyi Grzegorz Grzyb, 4’ncü, 250’nci rallisi için ERC’ye geri dönen Simone Tempestini 5’nci,Cerny 6,  Lukasz Habaj 7, Nikolay Gryazin 8, Stéphane Consani ise 9’ncu sırada tamamladılar. Lukyanuk’ın sol ön farı, Cumartesi günü son etapta hasar aldı. Çek federasyon destekli Jan Cerni, FIA ERC Junior’da 28 yaş altında kazanan isim oldu. Nikolay Gryazin, finalde Stéphane Consani’yi yenerek ikinci sıraya çıktı. Peugeot Ralli Akademisi şampiyonu pilotu Pepe López, teknik sorunlarla yarış dışı kalırken, takım arkadaşı José Suárez Cumartesi günkü açılışta kaza yaptıktan sonra Pazar günü yeniden start aldığında en hızlı etap zamanını yaptı. Sergey Remennik, ikinci etapta Lancer’a hasar verdikten sonra yeniden başlatamadı. Zelindo Melegari, Cuma akşamı babasının ani vefatı haberini aldıktan hemen sonra yarıştan çekildi.

Ralli di Roma Capitale’nin ERC programındaki ilk görünümü olağanüstü bir biçimde başladı ve son derece dramatik bir gösteride sona erdi. Polonyalı eskort eşliğinde tarihi kentte gösteri turu yaptı. Cuma akşamı Roma’da binlerce seyircinin önünde ışıklandırılmış süper etap, popüler bir sahil bölgesi olan Ostia’daki törenle tamamlandı. ERC’de 6-8 Ekim’deki Liepāja Rallisi koşulacak. 2013’te Liepāja’dan Ventspils’e Letonya’nın Baltık sahilini ilk kez kullanan ralli Liepaja, Şubat ayının başında programını ilan edecekti. Bununla birlikte, normalden daha yüksek sıcaklıklar etapların yüzeyine zarar verdi ve halkın da kullandığı yolların durumu için güvenlik konusunda endişelere neden oldu. Yeni sonbahar tarihi ile yepyeni bir ralli için etkili bir şekilde yapılan ekipler için kar ve buzdan arınmış sahneler ayarlandı. Bir şehir içi seyirci etabına da ev sahipliği yapmanın yanı sıra Liepāja, etkileyici büyük konser salonunda törenle start ve finişe ev sahipliği yapacak.

28 yaşaltı 1’ncisi Jan Cerna (Çek) Skoda Fabia R5; “İyi bir hafta sonuydu. Tüm Avrupa sezonu bizim için en iyi değildi, ancak burada kazandık ve ralli öncesinde istediğimiz de buydu. Kopilotum ile birlikte Çek federasyonu, tüm takım adına büyük bir mutluluk duyuyorum. Kazanmaktan mutluyum. Takım arkadaşım Filip de (Mares) 27 yaşaltı Junior’da kazanarak inanılmazı gerçekleştirdi, onu da çok tebrik ediyorum. Büyük bir baskı altında gerçekten iyi bir iş çıkardı.” 2’nci Gryazin (Rus) Skoda Fabia R5; “İletişim kesildiğinde çok fazla kaybettik, servisin ardından dört dakikamız gitti. Sorun giderildikten sonra ikinci gün oldukça iyiydi. İlk lupta zemin kaygandı çünkü yağmurda bu yıl ilk defa biraz dikkatli davrandım. İkinci lup daha iyi oldu.”

PROVISIONAL TOP 10 POSITIONS (after 12 stages, 202.48 kilometres)
1 Bryan Bouffier (FRA)/Xavier Panseri (FRA) Ford Fiesta R5 2h02m16.0s
2 Kajetan Kajetanowicz (POL)/Jarek Baran (POL) Ford Fiesta R5 +0.3s
3 Bruno Magalhães (PRT)/Hugo Magalhães (PRT) ŠKODA Fabia R5 +57.9s
4 Grzegorz Grzyb (POL)/Jakub Wrobel (POL) ŠKODA Fabia R5 +1m18.3s
5 Simone Tempestini (ROU)/Segiu Itu (ROU) Citroën DS3 R5 +1m55.4s
6 Jan Černý (CZE)/Petr Černohorský (CZE) ŠKODA Fabia R5 +2m10.4s
7 Łukasz Habaj (POL)/Daniel Dymurski (POL) Ford Fiesta R5 +2m25.5s
8 Nikolay Gryazin (RUS)/Yaroslav Fedorov (RUS) ŠKODA Fabia R5 +2m55.6s
9 Stéphane Consani (FRA)/Valentin Salmon (FRA) Citroën DS3 R5 +3m17.2s
10 Tonino Di Cosimo (ITA)/Paolo Francescucci (ITA) ŠKODA Fabia R5 +4m21.9s

FIA ERC2: Tibor Érdi (HUN)/György Papp (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution X
FIA ERC3: Filip Mareš (CZE)/Jan Hloušek (CZE) Peugeot 208 R2
ERC Ladies’ Trophy: Tamara Molinaro (ITA)
Colin McRae ERC Flat Out Trophy: Filip Mareš (CZE)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top