Orhan Çelen; “Trans Anatolia, Dakar’ın Türkiye versiyonu”

19.08.2017 : 16.30 | Trans Anatolia’ın ilk yılından beri parkurunu hazılayan ekibinde görev alan Orhan Çelen, bugün yapılan basın toplantısında da yarış ve parkur hakkında detay bilgi paylaştı. Sekiz yıl önce başladıkları büyük serüvende 7’ncı kez parkura çıkılacağını anımsatan Orhan Çelen’in konuşmasından satır başları şöyle;

“7 gün içerisinde 19 il ve 60 ilçe sınırından geçiyoruz. Ortalama 400 km’lik etaplarla, bazen biraz daha az bazen fazla. İzmir’den hareket edip, toplamda 2900 km sonra Samsun’da yarışımızı tamamlayacağız. Transanatolia’nın bir amacı ülkemizin bilinmeyen kültürünü, güzelliklerini, tarihi değerlerini tanıtmak. Transanatolia aynı zamanda ülkemizin bir Kültür ve Turizm tanıtım elçisi. İlk gün saat 6’da fuarın Lozan kapısından çıkacak olan araçlar 130 km’lik bir etapla yarışacaklar. 130 km bu tür yarışlarda çok uzun bir mesafe. İlk gün zorlu bir etapla yarışa başlayacaklar, arkasından Ödemiş ile tamamlanan bu 130 km sonra iki etapla Kavaklıdere ilçesine ulaşacağız.”

“Burada Akçay kanyonu içerisinde çok keyifli çok güzel bir kamp alanında kalacağız. Bu etabın sonu yaklaşık 12 km, tamamen Offroad, Akçay Vadisi içerinde geçiyor. Ertesi gün Muğla’dan hareketle hedefimiz Antalya. Yine parkurumuz yaklaşık 400 km. Bu rota üzerinde yaklaşık 3 özel etapta yarışacak yarışmacılarımız. Antalya’daki konaklamamız Kundu Turizm Merkezi’nde. Bu konaklamadan sonra artık yavaş yavaş irtifamızı yükseltmeye başlıyoruz, Toros dağlarına doğru yola çıkıyoruz.”

“Akseki’den start alacak ilk etap yarışmacıları 2000 metreye ulaşacak ve bundan sonra yarışmanın ortalama yüksekliği 2000 metrelerde geçecek. Akseki’den başlayacak olan 3’ncü yarış günü yaklaşık 400 km’lik bir parkurla Karaman’da sona erecek. Karaman’daki otel konaklamamızdan sonra Toros’ların en güzel kesimi Bolkar ve Ala Dağları kateden 3 etapla, Aladağ en güzel Dağcılık ve turizm merkezindeki kamp noktasına ulaşacağız. Oradaki konaklamamızdan sonra hedefimiz Kapadokya olacak.”

“Kapadokya bildiğiniz gibi, dünya çapında önemli bir turizm merkezimiz. 200 km’lik bir etapla önce Aladağlar etabından start alıp Aladağlar’da 3100 metre irtifaya çıkacak yarışmacılar, arkasından Kapadokya’nın bildiğiniz güzellikleri içerinde kurduğumuz İbrahimpaşa yakınlarındaki kamp alanında konaklayacaklar. Yarışın 5. gününü bitireceğiz. 6. güne Kapadokya’dan başlayacağız. Yozgat ve Tokat illeri sınırlarında gerçekleşecek 400 km’lik bir etaptan sonra ki yarışın en zor günlerinden biri, Tokat ili sınırları içerisinde Tokat Valiliği’nin misafiri olacağız. Bu günden son kampımızı yaptıktan sonra 250 km’lik ve 2 etap içeren bir parkurla Samsun’a ulaşmayı hedefliyoruz. Yarışımız 26 Ağustos tarihinde Samsun’da son bulacak.”

Orhan Çelen, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, yarışın geçen yıl yapılmamasını ve katılım azlığını şöyle açıkladı; “Şunu söylemek isterim Dünya’daki genel gergin durumdan dolayı diyeyim, bu seneki yarışımızın katılımı her senekinden daha az. Transanatolia ilk defa 50 ve altında bir sayıyla start alıyor. İtalya’dan ve Bulgaristan’dan misafirlerimiz var. İtalyan yarışmacılarımız 20 civarında, bir Bulgar ekibimiz var, gerisi de bizim yarışmacılarımız. Transanatolia Rallisi bugün Dünya’da herkesin bidiği tanıdığı Dakar Rallisi’nin Türkiye versiyonu. Arazide hareket etme kabiliyetine sahip türlü araçlar; motorsikletler, ATV’ler, SSV diye tabir ettiğimiz iki kişilik ATV’ler, 4X4 araçlar ve hatta görüyorsunuz burada İtalya’dan bir misafirimiz var, kamyon sınıfı bile bu yarışa katılabiliyor.”

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top