Demir Başkan’ın yeni gözdesi; ‘UR Quattro’

Sporda kırk yılı devirmesine karşın aktif yarışmayı sürdüren ender isimlerden biri, Demir Berberoğlu.. Eskisi kadar olmasa da, hala rekabete açık, hala gözü ve gönlü parkurlarda. Tıpkı bir uzun mesafe koşucusu gibi, sporun önde gelen maraton rallilerinden biri olan Sydney-Londra’da Mk2’si ile finişe ulaşmış olmanın gururunu taşıyan biri. O’nu en az sporcu kimliği kadar öne çıkaran, hiç şüphesiz, kısa da olsa bir dönem Türkiye’de otomobil sporlarına başkanlık yapmış olması. Eskişehir denilince, akla ilk gelen isim olan, eski Eskişehir milletvekili Demir Berberoğlu’nun ‘sporcudan yana tavırlarıyla’ öne çıkan kısa başkanlık dönemini, kendisini bu göreve seçen insanların daha sonra aleyhinde imza toplama girişimlerine karşı beklenmedik bir refleksle sonlandırıp hızlı bir şekilde görevini bırakmakla verdiği tepkiden sonra geri döndüğü memleketinde bugünlerde yolu yine sanayiden ayrı düşmüyor.

Çünkü, O, her şeyden önce iyi bir ‘yarışçı’.. Yeniden sanayide nefes alması ise, Efsane Mk2’sinin üstüne kuma getirmiş olmasında gizli. Ancak, ilk gözdesi Mk2’sini garajın en gözde yerinde muhafaza etmeyi sürdürdüğünü de söylemek gerek. Demir Berberoğlu’nun parkur heyecanını kabartan yeni gözdesi ise, dünyanın ilk 4WD ralli otomobili olarak dünya literatürlere giren bir Audi UR Quattro. Yeni gözdesi için çok araştırıp ince eleyerek sık dokuduğunu söylerken dahi heyecanlanıyor. İlk anda, Türkiye’de aradığı Audi Quattro’yu buluyor ama bir Coupe Quattro’yu safkan bir ralli otomobiline çevirmenin daha zahmetli ve hatta külfetli olacağını anladıkları anda almaktan vazgeçip, Quattro’nun safkanı olarak tanımladığı UR’nin izini sürmeyi sürdü, ta ki aradığını internetten İsveç’te bulana kadar..

2014’de Eskişehir Rallisi’nde Porsche ile asfaltı ağlatan Fransız vatandaşı Türklerden Murat Doğal’la birlikte, UR Quattro’yu bulduğu İsveç’e, yeni gözdesini görmeye gittiler. İlk temasta aşk, damarlara sığmadı! Aradığını bulduğunu, yürüyeni ve alt yapısı ile UR’nin safkan bir ralli otomobili olduğunu görüp hissettiğinde son kararını vererek aracı satın aldı. Murat ile birlikte İsveç’ten Fransa’ya yola koyuldular. 1981 Model cadde aracı olan UR Quattro, vatanı Almanya’dan ‘sıfır’ olarak ihraç edildiği İzlanda’dan sonra satıldığı İsveç’ten bu kez en yeni sahibi ile birlikte yaptığı yolculuk sonrası, Fransa trafiğine kayıt edildi. İsveç yerine Fransa tabiiyetine geçirilmesi, tamamen Murat’ın Fransız vatandaşı olmasından kaynaklıydı. Çünkü Demir Berberoğlu, yeni gözdesini tamamen Murat’ın ellerine teslim etti. Yabancı plakalı aracın gerektiğinde yurt dışına çıkışı ve sonrasında gerekirse bir kaç yıl sonra satma niyetleri olursa da bunun yurt dışında daha kolay ve mümkün olacağı gerçeği bu kararın gerekçeleri.

Bir iki günlük kısa bir soluklanmadan sonra Demir Başkan ve Murat, UR Quattro ile yine yola çıktılar. Bu kez istikamet, Eskişehir’di.. Sanayide Murat’ın açtığı yeni garajın ilk restorasyon konuğu olarak geldiği garajda, efsane Mk2 karşıladı onları.. Murat Doğal, dikkatli gözle bakıldığında Loeb’ü çağrıştırması dikkat çekici. Ünlü Fransız efsane ralli şampiyonuna olan benzerliği söylendiğinde, hiç de yadsımayarak, “Loeb ile yakın köylü” olduklarını söylediğinde, Fransa’da katıldığı yarışlarda edindiği genel klasman dereceler kadar, 2014 Eskişehir Rallisi’nde 2WD Porsche ile 4WD’ların arasında podyum yapıp 3’ncü olmasının sebebi daha da iyi anlaşılabilir. Murat, Demir Berberoğlu ve Esok Başkanı Nevzat Arslan’ın girişimleri sonucu, Fransa’yı bırakıp Eskişehir’e yerleşme kararı almakla kalmayıp, bir de şehrin sanayisinde garaj açma fikrini hayata geçirdikten sonra, ilk müşterisi olan Demir Başkan’ın Mk2 Escort’u misafir etmenin ötesinde, yine Demir Başkan’ın yeni gözdesi UR Quattro ile de ilk restorasyon işi için kolları sıvadı. Demir Başkan, Murat’ın garajına kendi çevresinden yeni müşteri bağlantılarını da şimdiden sağladığını söyleyerek, yakın zamanda Eskişehir yarış garajı konusunda da bir adım daha öne çıkacağının adeta ilk mesajlarını verdi.

UR Quattro ile ilk start ne zaman? Demir Başkan, Ralli Dünyası Dergisi’ne verdiği demeçte bunu uzun zaman gerektirmeyeceğini ve muhtemelen sezonun ilk toprak rallisinde kontak çevireceklerini söylediğinde heyecan katsayısının yükseldiğini hissetmemek mümkün değil. Sezonun diğer toprak rallilerinde de yer alacaklarını ama asfalta çıkmayacaklarını belirttikten sonra, ‘yarışan en dinazor’ olarak tanımladığı kendisini artık eskisi kadar kondisyonlu görmediği eleştirisini de sakınmıyor. Demir Berberoğlu’nun sporculuktan başkanlığa kadar yönelttiğimiz tüm sorulara içtenlikle yanıtlar verdiği özel röportajın tam metni, Ralli Dünyası Dergisi’nin yeni sayısında yayınlanacak. Siz de bu röportajı ve daha bir çok özel haber ve röportajı okumak için Türkiye’nin ‘ilk’ ve ‘tek’ otomobil sporları dergisi Ralli Dünyası Dergisi’ne hemen şimdi abone olabilirsiniz.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top