Düzce’de Andoff rüzgarı

ismail Ayhan-Bora Kayım

ismail Ayhan-Bora Kayım

Türkiye Offroad Şampiyonası’nın Düzce’de yapılan sezonun ikinci yarışında yaşanan sert rekabet, ilk günün klasmanlarında yine ve yeniden sürprizlere de neden oldu. 17 km’lik orman etabının hızlı ve sert zeminli karakteri ralli etaplarını anımsatırken, sezona hızlı ve yüksek katılımla başlayan offroad şampiyonasının ikinci yarışında da orman etabının üç kez geçildiği ilk gün, ancak gece karanlıkta tamamlanabildi. Yarışın favori isimleri pek çoğu mekanik sorunlarla boğuşurlarken, sezonun ilk yarışında olduğu gibi Düzce’de de takla atanlar hayliceneydi. İlk gün etaplarda sıfır puan çeken ekipler ikinci gün için süper kuralıyla ikinci gün seyirci etabında parkura geri dönebilmek için kapalı parka alınmadan önce araçlarındaki sorunları ve eksikleri giderdiler.

Bir yıl aradan sonra ulusal şampiyonaya geri dönen ve sezonun sıradaki içüncü yarışına ev shipliği yapmaya hazırlanan Ankara Offroad Kulübü (Andoff), bir yandan tecrübeli ve iddialı yarışçıları ile etaplardaki rekabetin çıtasını yükseltirken, diğer yandan da sporcularını desteklemek amacıyla pek çok üyesi ile birlikte çıkartma yaptığı Düzce’de ilgiyi üzerlerine topladılar. Kulübün çiçeği burnunda yeni başkanı Şahin Demiray, yönetim kurulu ve diğer üyeleri ile birlikte gün boyunca Andofflu sporcuların etraflarında pervane olurlarken, gecenin ilerleyen saatlerine kadar yoğun yağmura karşın servis alanından ayrılmayan Andofflular, gece yarısına doğru Kaynaşlı’ya yarım saat mesafedeki Akçakoca’ya akşem yemeğnde yeniden bir araya geldiler. Ankara Offroad Şampiyonları’ndan Himmet Şengül’ün evsahibi olduğu gecenin ana konusu doğal olarak ilk günün sonuçları üzerineydi.

Himmet Şengül-Ekrem Özgiray

Himmet Şengül-Ekrem Özgiray

Akçakocalı olan Himmet Şengül, gece yemekte bir anlamda ekfar dağıttı da denilebilirdi. İlk günün ikinci etabında motor kitleyen Pajero’su ile Dücze’de sürpriz bir abandone yaşayan Himmet Şengül ve kendisine bu yarışta kopilotluk yapan Mustafa Özgiray’ın oğlu Ekrem Özgiray, araçları resque ile servis alanında getirildikten sonra oldukça üzgün göründüler. Diğer bir çok sorun yaşayan ekibin teknik onarımlar sonrası cezalı da olsa parkura geri dönecek olmaları, buna karşın kendilerinin yeni bir motor şansı olmaması, Akçakocalılıktan dolayı bu yarışa ayrı bir önem veren Himmet Şengül’ü en çok ta yarışa devam edemediği için fazlasıyla üzdü.

O’nu teselli eden kişilerin başında ise, yine yakın dostu ve son Ankara Şampiyonu Mustafa Özgiray geldi. Kendi aracını son anda Andoff’un yeni üyelerinden Kemal Şahin’e sattığı ve yeni alacağı 3.5 Pajero yetişemeyeceği için Düzce’ye katılamayan ancak oğlu ve aynı zamanda kopilotu olan Ekrem Özgiray’ı Şengül’ün sağ koltuğuna oturtan ve kendisi de yarışı izlemek için geldiği Düzce’de servis çadırı altında gün boyunca yarışan Andofflulara tecrübesini aktararak yardımcı olan Mustafa Özgiray, şampiyonada rekabet ettiği kendi kategorisinin diğer yarışçılarının Düzce’de ilk gün punsız kalmaları sonrası kendi iddiasından bir kaybı olmadığını savundu.

Selami Türkvatan-Yiğithan Tarhan

Selami Türkvatan-Yiğithan Tarhan

Sezonun ilk yarışında 2’nci olarak yeni takımı 2002 Stop ve yeni aracı Mitsubishi L200 ile sezona hızlı bir başlangıç yapan Andofflu Selami Türkvatan da Düzce’nin ilk günü ikinci etabın mağdurlarından oldu. Aracı ile etabın hızlı bir kesiminde savrulan ve iki tekeri ile kanala düşerek ardından takla atmaktan kaçamayan Selami Türkvatan, dört tekeri üzerine düşen aracıyla servis alanına ulaşmayı başarınca kısa molada araçta yapılabilecek hasarların mekanikerleri tarafından giderilmesinden gemen sonra günün son etabı için parkura geri döndü. Üçüncü etabı bitirerek servise yeniden geri döndüğünde ise, Selami’yi kendi mekanikerleri dışında bekleyen başka ustalar da vardı! Aracın çatlayan ön camı ile ikinci gün start alması riske girdiği için, Düzce’den getirtilen yeni ön cam, alınan izinle araç kapalı parka girdiğinde değiştirildi ve 2002 Stop aracının seyirci etabına sorunsuz çıkması sağlandı.

Düzce’ye yeni bir L200 ile katılan iddialı Andofflulardan İsmail Ayhan ilk gün en büyük sorunu aracıyla uyum sağlamada yaşadığı kısa süreli sıkıntıydı. Etabın ikinci geçilişinde bu yüzden yoldan taşan ve iki tekerini yamaçta süren İsmail Ayhan’ın bu yol dışı gezintisi Ralli Ajansı objektifine takıldı ve Ralli Dünyası Dergisi’nin Mayıs sayısındaki yarış sayfaları için genişçi bir alanı şimdiden rezerve etti! İsmail Ayhan’ın önceki pilotu Cemal Akagündüz, bu kez notları Ayhan için değil, iki sezon aradan sonra parkurlara geri dönen şampiyon yarışçı Caner Akkafa’ya okudu. Akkafa, elinin çok ta soğuk olmadığını ralli karakteri ile kendisine uygun olan orman etaplarında yeptığı zamanlarla fazlasıyla gösterdi. Ekibin ‘yarışmacı’ kaydını kendi adına yaptıran Cemak Akagündüz, şampiyondan edineceği sürüş tecrübeleri ile kendisini direksiyona hazırlamaya Düzce’den başladı.

Andoff sticker’ını aracının ön camında taşıyan Ardeşenli Kadir Küçükaydın da Düzce’de ilk gün sonunda oldukça durgun ve üzgündü. Önce şarj, ardından da marş sorunları ile boğuşan Küçükaydın, bir yandan orman etaplarında kaybettiği puanlara yanarken, diğer taraftan da seyirci etabında telafi yollarının planlarını yaptı. Geçtiğimiz sezon Yaşar Çevik’in eski aracıyla parkura teker basan Andofflu İskender Gümüş, bu sezon yarışmayacağını açıklamıştı, ancak Düzce’de Gümüş yine tulum giydi, kask taktı ama bu kez sağ koltukta not okudu. Andoff’un yeni üyelerinden Kemal Şahin, Mustafa Özgiray’dan satın aldığı şampiyon Pajero ile sezona ikinci yarıştan ama hızlı bir başlangış yaparken, Andoff başkanı Şahin Demiray da yakın arkadaşını spordaki ilk sezonunda destek olması için Gümüş’ün kopilotluğundan faydalanmasının yolunu açtı. Orman etabının karanlıkta ve yağmur altında geçilen üçüncü ve son geçilişinde zaman aşımından ihraç sınırı olan 25 dakikayı 24 dakika 40 salise ile servise girerek geçen ve derin bir soluk alan Kemal Şahin, ikinci gün seyirci etabında pedala daha fazla yükleneceğini söyledi.

Düzce’de ilk gün son etap öncesi Kaynaşlı’da etkili olan yağmur, gece boyunca sürerek pazar günkü seyirci etabında yarışçılara planlarını revize ettirdi. Çoğu traktör lastiği takan yarışçılar gece geç saatte dinlenmek üzere otellerinde istirahate çekilirken, ilk gün sonunda sınıflarında Serdar Özel (S1), irfan Özdemir(S2), Cemal Akagündüz (S3) ve Hüseyin Memi (S4) ilk sıraları elde ettiler. Yarışta ikinci gün (pazar) Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde bulunan dünya motor şampiyonlarından Sofuoğlu’nun Motokros Parkuru’nda düzenlenen kapılı seyirci etabı ile devam edecek.

Aydın Hoşgör, Ralli Ajansı, Düzce

i160409-duzce-day1-gk

i160409-duzce-day1-gk

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top