Başkanların ‘kaderdaş’lığı!

151007-tosfed-mumtaz-metin

Federasyon Başkanlığı görevi 6 Ekim itibariyle sona eren Metin Çeker, iki önceki Başkan Mümtaz Tahincioğlu ile aynı kaderi paylaştı. Sporu 15 yıl süreyle yöneten Mümtaz Tahincioğlu’nun başkanlık dönemlerinde sportif direktörlük görevi üstelendiği için yönetici sorumluluğu taşımayan Metin Çeker, bugünkü ile bire bir örtüşen bir gerekçe ve uygulama sonrası yine görevden alınan Mümtaz Başkan’ın daha sonra yargılandığı davada bir ceza almadığı gibi, iki dönem sonra da yapılan genel kurulda delegasyonun çoğunluk oyu alarak başkanlık görevini üstlenmişti.

Ancak, kendi dönemlerinde de, tıpkı Mümtaz Başkan dönemlerindeki gibi, müfettişler tarafından ortaya çıkarılan usulsüzlükler sonrasında Metin Çeker, Spor Genel Müdürlüğü tarafından verildiği Disiplin Kurulu’nca 6’şar aydan ayrı ayrı olmak üzere toplamda 24 ay gibi, Genel Müdürlük tarihinde bugüne kadar emsali yaşanmamış bir ceza verilmesiyle dikkat çekti.  Cezanın yüksekliğini gerekçe göstererek iptalini veya indirimini talep eden Çeker, Tahkim Kurulu’nun süreyi 18 aya düşürmesine karşın cezayı onaması üzerine statü gereği görevi hukuken sona erdirilen ikinci başkan oldu ve eski Başkan’ı ile bu konuda da kader birliği etti.

Metin Çeker’in başkanlığının sona ermesi, bu sürecin son noktası değil. Müfettişin ağır raporunda ilk adım, Disiplin cezası verilmesi idi ve bu hem yerine getirildi ve hem de onandı. Raporda, ikinci adım olarak, görevden alınan Başkan’ın ve ekibinden bazı isimlerin savcılığa suç duyurusu yapılması bulunuyor. Mümtaz Başkan da görevden ayrıldıktan sonra baş savcılığa yapılan suç duyurusu sonucu hakkında açılan davada beş yıl boyunca yargılanmış ve hem para ve hem de hapis cezası almıştı.

Aynı prosedür, şimdi Çeker için de işletilecek. Raporda belirtildiği üzere hakkında dava açılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Savcılığın dava açması halinde ise, Çeker ve raporda adı yazılan diğer isimler için yine uzun bir yargılama süreci yaşanacak. Eğer dava açılırsa, yine müfettişin raporunda belirttiği gibi, eski başkan Çeker ve birlikte adları savcılığa iletilecek diğer isimlerden, tespit edilen usulsüz harcamaların devlete geri ödenmesi de istenecek.

Mümtaz Tahincioğlu için, beş yıl önce açılan ve geçtiğimiz yıl kararı çıkan ilk davada, önce tespit edilen 130 bin liralık usulsüzlüğün federasyona geri ödemesine hükmedilmiş, Mümtaz Başkan da karar davasından önce bu parayı federasyon hesabına yatırmıştı. Son duruşmada ceza almayı beklemeyen Mümtaz Başkan hakkında  1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası veren mahkeme, sabıkasızlık tespiti üzerine bu kararı ertelemişti.

Bu karar üzerine Mümtaz Başkan’ın, 5 yıl süresince benzer bir suçlama ile hakkında dava açılmaması ve yeni bir ceza almaması gerekiyordu. Ancak, bugün Çeker’e de görevini bırakması sağlayan raporun suç duyurusu yapılarak dava açılması halinde, Çeker ile birlikte Mümtaz Başkan da hakim karşısına çıkacak. Eğer bundan bir ceza alması halinde, Mümtaz Başkan için cezalar birleştirilecek ve ertelenmeyecek.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top