1.ANKAmall Klasik Rallisi’nde ilk günün ardından

[metaslider id=27813]

Büyük Ankara Klasik Rallisi’nin ilk gününden akılda kalan, çoğu Ankara Klasik Otomobil Kulübü’nün olmak üzere, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Konya gibi farklı şehirlerden gelerek Ankara’da buluşan klasik otomobil severlerin nerdeyse tamamının ilk kez bir yol notu ile karşılaşmaları, bir ralli disiplini altında yola çıkmaları ve hızlarının kontrol edildiği özel bölümlerde (etaplarda) ve zamanlarda zorlanmalarıydı. Pek çok araçta, sürücü ve yardımcı sürücünün dışında, ‘aile’ formatının var olması ve 30 yaştan büyük klasiklerin arka koltuklarında da yaşça hem küçük ve hem de büyük konukların yer alması da dikkat çekti.

150912-ank-klasik-15Başkent’te klasiklerin yarışması ilk değil, farklı organizatör ekip tarafından kurgulanan önceki yarışlarda istedikleri tadı bulamayan AKOK’çular, daha ciddi bir ralli tarzında konsept hazırlayan Ankara merkezli ve Anok ile de organik bağları bulunan Autosport / Otomobil Sporları Kulübü’nün titizliği ile öne çıkan patronu Mesut Bıyık, ‘gönlü kırık’ AKOK’çuları yeniden bir organizasyon içerisine çekmek adına planladığı organizasyonu, Metin Ertuğrul, Tunç Tunçel, Sinan Koçak ve Onur Arslan başta olmak üzere ANOK’un tüm çekirdek ekibi ile birlikte domine edip projeden öteye taşırken zorlandı.

Ve hatta, yarışın yol notunu çıkartmak için fek başına çalışırken, talihsiz bir trafik kazası da yaşayarak köprücük kemiğini çatlatınca, yarış günü bandajlı haliyle gezmek zorunda kalan ve bu haliyle herkesin dikkatini çeken Mesut Bıyık, Beypazarı ve Çubuk belediyelerinden aldığı destekle de parkurun şeklini belirledi. İki günlük programda ilk gün Beypazarı kullanılırken, ikinci gün mücadele Çubuk yönünde devam etti. Yarışın ana sponsoru ANKAmall da, klasikçilere kusursuz bir ev sahipliği yaptı.

150912-ank-klasik-5Ankara’nın Akköprü mevkiindeki alışveriş merkezinde kapılar müşterilere saat 10’ndan itibaren açılırken, klasikçiler saat 9’dan itibaren otoparkta kendilerine ayrılan bölgeye yerleşmelerini tamamlamışlardı. ANKAmall’ın ana giriş kapısındaki önünde bulunan Midpoint cafenin ön tarafında kurulan idari kontrol masasından klasikçilerin geçerek ilk adımı tamamlamaları planlanandan öte 20 dakika geç sona erince, yarışın startı da aynı süreçte sarktı.

150912-ank-klasik-9Organizatör kulüp başkanları, sponsor firmaların yöneticileri, sırasıyla Türk bayrağını birer birer klasikler için dalgalandırdı ve birer dakika arayla yola çıkan ekipler, önce eski ve yeni meclis binaları, ardından Ulus ve Kızılay gibi Ankara’nın öne çıkan semtlerinde klasikleri ile dolaşarak Ankaralıların gösterdikleri yakın ilgi ile de motive oldular. Hemen ardından da, İstanbul yönündeki Şaşmaz oto sanayi bölgesinin tam ortasında bulunan ve de yarışın kosponsorları arasında yer alan Türkiye Petrolleri (TP) istasyonundan depolarını doldurduktan sonra Beypazarı istikametine doğru yola koyuldular.

Parkur üzerindeki hakem noktalarında karnelerini işleten klasikçiler, hız kontrol bölgesinde tedbirli olmak zorunda kaldılar, çünkü hızların sabitlendiği bölümün nerede sona erdiği hakkında kendilerine en ufak bilgi verilmedi. Bu noktalarda, başta yarışma direktörü Tunç Tuncel ve spor komiserlerinden Sinan Koçak, federasyon görevlisi hakemlerle birlikte durumu kontrol etmek adına ve yol kenarında görev yaptılar,

150912-ank-klasik-0Klasikler Beypazarı’na ulaştığında, ilçe renklendi. Belediye hoparlörlerinden sürekli yapılan anonslarla, soluğu klasiklerin dibinde alan Beypazarlılar, üç saatten fazla bir sürede hem araçları incelediler ve hem de bolca selfi yaptılar. Yarışan ekipler ile organizasyon görevlileri ise, bu sürede belediyenin bir tesisi olan Taşhan Restaurant’ta geçkin bir öğle yemeği yediler. Açık, güneşli ve sıcak bir günde, Beypazarı’nın ünlü sodası ile rahatlayan ekipler, ardından direksiyonlarının başlarına geçerek Ankara’ya geri dönüşe geçtiler. Klasiklere Beypazarı’ndan verilen seramonik startta bayrak, küçük büyük Beypazarlılarca kaldırılarak heyecana ortak edildiler.

150912-ank-klasik-29Dönüş yolunda da, gidişte kullanılan hız kontrol bölgelerinde ve bu kez ters yöndeki benzer etapta yine kontrollü bir sürüş sergileyen klasikçiler, saat 19’dan itibaren başladıkları nokta olan ANKAmall’da -2’nci katta kendileri için ayrılan özel otopark alanında yerlerini aldılar. Yarışan ekipler ise, yine yarışın kosponsorlarından Rodisson Blu otelinin Loca Restaurant’ındaki akşam yemeğinde bir araya geldiler. Günün an’larından kesitlerin de serpiştiği sohbetler gece boyunca devam etti. Diğer yanda ise, organizasyonun sportif kısmını üstlenen Anok ekibi, ilk günün klasmanı için ekiplerin zaman karnelerini ve hız kontrol bölgelerinde hakemlerin tuttukları zamanları gözden geçirip, ertesi gün sabahında yarışçılara dağıtılmak üzere ilk gün klasmanını belirlemek üzere çalışmalarını sürdürdüler.

Büyük Ankara Klasik Rallisi’nde ikinci gün (bugün) yine saat 11.00’de ve yine ANKAmall’ın önündeki start tak’ından çıkış yapılarak başlayacak. Bu kez rota, Ankara’nin diğer bir ilçesi Çubuk. Yine hız kontrol bölgesi etaplarda zamanlar tutulacak, yine ama bu kez Çubuk’ta öğlen yemeği yenilecek, ardından Ankara’ya geri dönerken yine bir etap daha geçilecek. Finiş saat 18’de, ödül töreni 19’da. Her iki etkinlik te ANKAmall’ın çatısı altında gerçekleştirilecek.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, Ankara

150831-raj-foto-rkl

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top